Ladin NUTRISAPIJENS: Telomeri – pokazatelji dužine našeg života i prehrana

Krivi način života i krive prehrambene navike dovode i do preuranjene smrti. Neposredni uzročnici ubrzanog starenja  i lošijeg zdravlja  naučno su dokazani i odnose se prvenstveno na skračivanje telomera (kapice na vrhovima kromosoma), smanjenje broja mitohondrija u tijelu (tvornice energije u stanicama), oksidativni stres i upalne procese.

Ubrzano starenje i ubrzan gubitak vitalnosti i zdravlja modernog čovjeka  najviše je  posljedica:

  • sjedilačkog načina života- manjak tjelesne aktivnosti
  • procesuirane hrane- manjak minerala, vitamina, antioksidansa, vlakna ….u njihovom prirodnom stanju
  • zagađenja iz okoline – dim cigarete,  zagađenja  iz zraka, elektromagnetska zagađenja,  pecsticidi, teški metali u hrani….
  • stresnog načina života

Telomeri se skračuju kod svake diobe stanica, a kad postanu prekratki, oštečenja stanica su takva da omogućuju nastanak raznih bolesti povezanih uz starost. Ljudi s velikim brojem kratkih telomera pokazuju znakove preuranjenog starenja što se može primjetiti  i na njihovoj koži.

Pitate se da li prehranom možemo utjecati na dužinu telomera? Da. I vjerojatno vas ne začuđuje da osobe koje jedu mnogo povrća imaju i duže telomere. Vjerujemo da zaštitno djelovanje povrća na telomere proizlazi iz njihovog bogatstva antioksidantima (u njihovom prirodnom stanju), pogotovo povrće bogato vitaminima A,C,E, folnom kiselinom i posebno beta-karotenom (zeleno lisnato povrće, paprike, gomoljasto povrće poput mrkve).

Odnos omega 3 i omega 6 masnih kiselina u krvi je također pokazao veliki utjecaj na dužinu telomera:  osobe s više omega 3 masnih kiselina  imaju duže telomere, a neke studije su čak pokazale da omega 3 masne kiseline ne samo da štite telomere od brzog skraćivanja već  da ih mogu i produžiti  (1).

Dakle, želimo li i prehranom održati naše telomere što dužima, važno je da se priklonimo što više prirodnoj prehrani  bogatoj povrćem i dobrim mastima.

(1)Kiecolt-Glaser JK. Omega-3 fatty acids, oxidative stress, and leukocyte telomere length: A randomized controlled trial. Brain Behav Immun. 2013 Feb;28:16-24

Lada Šnajder