1.DRŽAVNO PRVENSTVO PIZZAIOLA

U ponedjeljak, 12. veljače u zagrebačkoj pizzeriji O’Hara u organizaciji Udruge hrvatskih pizzaiola i Hrvatskog kuharskog saveza održano je 1. Državno prvenstvo pizzaiola.

Na cjelodnevnom natjecanju sudjelovalo je ukupno 14 natjecatelja koji su imali zadatak u 20 minuta pripremiti dvije pizze od kojih je „majka svih pizza“ margharita bila obavezna dok je druga bila po izboru natjecatelja.

Ocjenjivački sud sačinjen od članova Sekcije ocjenjivača Hrvatskog kuharskog saveza, Boris Ostojić, Miroslav Dolovčak, Zlatko Sedlanić i Ivan Đukić, imao je nezahvalan zadatak ocijeniti rad natjecatelja i sve izvrsne pizze koje su natjecatelji pripremili.

Iako su razlike, a posebice između troje prvoplasiranih bile male, titulom 1. Državnog prvaka u izradi pizze je Romano Seferović iz pizzerije Buffalo iz Vodnjana. Na drugo mjesto plasirao se Dario Vedlin iz Osijeka, dok je treća bila Martina Stanić iz hotela Terme Jezerčica, Donja Stubica. Pobjednička pizza bila je sačinjena od domaće šalše, salame od boškarina, domaćeg sira s tartufima, mozzarelle od bivola, cherry rajčice i domaćeg ulja, no presudna je bila kvaliteta tijesta, stupanj pečenja te naravno sam pizzaiolo koji je pokazao svoje umijeće i znanje u samoj pripremi.

Uz sponzorske nagrade Podravke, Dukata i Nikasa troje najboljih nagrađeno je i novčanim nagradama te peharima. Uz titulu prvog Državnog prvaka Romano je osvojio i mogućnost predstavljanja Hrvatske na međunarodnim natjecanjima u izradi pizze kao kulinarski reprezentativac Hrvatske.

No cilj ove manifestacije nije bio samo dobiti najboljeg pizza majstora u Hrvatskoj već promicati, razvijati i unaprijediti kulinarsku struku pravljenja pizze, širiti znanje, stvarati veze i prijateljstva između hrvatskih pizzaiola te upoznati pizzaiole i javnost s poviješću nastajanja ovog specifičnog zanata te proizvoda.

Udruga hrvatskih pizzaiola u planu ima i organiziraciju regionalnih kup natjecanja s kojima bi počeli već ove jeseni te edukacije za pizzaiole u sklopu Hrvatske kulinarske akademije.

1. DRŽAVNO PRVENSTVO PIZZAIOLA
O’Hara, Zagreb; 12.02.2018.
       
Ukupni poredak
(pizza 1 + pizza 2)/2 + rad
Max. 100 bodova
Plasman Natjecatelj Objekt Bodovi
1 Romano Seferović Pizzeria Buffalo, Vodnjan 85,83
2 Dario Vedlin Osijek 85,17
3 Martina Stanić Hotel Terme Jezerčica, Donja Stubica 85,00
4 Vedran Bačak Pizzeria Dalmatino, Baška Voda 82,33
5 Mario Grujić U.O Leonardo, Pizzerija Paris, Kostrena 82,00
6 Edo Osmić Pizzeria Napoli, Labin 81,83
7 Ratko Tomić Pizzeria Bokamorra, Helios d.o.o, Split 81,67
8 Dejan Pušelj Pizzeria Lipov hlad, Osijek 79,17
9 Marijan Jurišić Pizzeria Peperoni, Nin 77,83
10 Jovica Mraković Pizzeria Nava, Novi Vinodolski 75,67
11 Darko Klobučar Bistro Travel, Gospić 74,33
12 Luka Vasić Požega 74,00
13 Martina Bošković Bonus Plus, Đakovo 73,50
13 Amando Sambolić Hiša Okusov, HDO Gostinstvo, Podplat, Slovenija 73,50

PR: HKS