13. ZLATNA NIMFA – IZLOŽBA I DEGUSTACIJA JELA OD AUTOHTONIH NAMIRNICA VARAŽDINSKOG KRAJA

U organizaciji Udruge kuhara Varaždinske županije te pod vodstvom predsjednika Hrvatskog kuharskog saveza (HKS-a) Damira Crlenog, predsjednika Udruge kuhara Varaždinske županije Bojana Bohorča, Rotary Club Varaždina, Varaždinske županije i Hotela Minerva u Varaždinskim Toplicama, u utorak, 6. prosinca, održana je Zlatna nimfa, tradicionalna kulinarska i turistička manifestacija na kojoj su se prezentirala i degustirala autohtona jela Varaždinske županije. Zlatna nimfa ujedno je revija učenika trećih, drugih i prvih razreda za zanimanje kuhar, mentora u ugostiteljskim objektima, učenika osmih razreda VII Osnovne škole Varaždin i članova Udruge kuhara Varaždinske županije.
Ova kulinarska priredba započela je u 17:30 sati s okruglim stolom na temu “Mladi u kulinarstvu”-„Moja karijera u turizmu“ u suradnji sa VII Osnovnom školom Varaždin, te se nastavila s izložbom proizvoda proizvođača autohtonih namirnica i vina Varaždinskog kraja obitelji Vitez, te kroz radionice na kojima su se prezentirali načini izrade Varaždinskoga klipiča, Trnovečke makovnjače, Vidovečkog gibanika i Koščićnjaka. Sve je završilo gastronomskim užitkom na svečanoj večeri koja je uslijedila nakon toga.
Događanje je upotpunilo i revijalno te edukativno druženje mladih kuhara Varaždinske županije koji su gastro ponudu upotpunili sa svojim kreacijama i umijećem pripremivši hladne plate, glavna jela i deserte sa zadanim namirnicama, karakterističnim za varaždinsko podneblje. Tako su koristili bućino ulje i koštice za pripremu hladne plate, puricu z Bednje i Varaždinsko zelje obitelji Cafuk za glavno jelo a u desertu su morali koristiti grožđe, med, orahe i mak. Za dobru zabavu pobrinuli su se Varaždinski Štigleci, KUD Vidovec i sastav Akordi koji su svojim raznovrsnim programom zabavljali 250 uzvanika ove večeri među kojima je bilo i dvadesetak gostiju hotela Minerva.
Cilj ove manifestacije je zajednički nastup učenika 1,2,3 razreda srednjih škola Varaždinske županije, učenika 8 razreda osnovnih škola, mentora u ugostiteljskim objektima članova udruge kuhara Varaždinske županije koji sudjeluju na svjetskim kulinarskim natjecanjima te profesora kuharstva u okviru aktivnosti Hrvatskog kuharskog saveza a u želji da sačuvamo tradicionalne namirnice, stvaramo kreativna jela i sve povežemo sa proizvođačima domaćih namirnica, kulturno umjetničkim društvima i turistima Varaždinske županije.

PR: HKS