Damir Crleni primio nagradu Thomasa Guglera, predsjednika Svjetske udruge kuhara

Svjetski kuharski kongres na kojem sudjeluju članovi kuharskih saveza iz čak 110 zemalja nije održan kako je prvobitno planirano u St. Petersburgu već putem zoom konferencije iz svima nam poznatih razloga. U sklopu konferencije, objavljeno je da je Damir Crleni nagrađen predsjedničkom medaljom, a ona je prije nekoliko dana stigla i do Hrvatske.

Predsjednička medalja dodjeljuje se članovima WORLDCHEFS-a koji su prepoznati u ulaganju iznimnog truda u brojnim inicijativama ove Svjetske udruge kuhara i promociji izvrsnosti kuharske struke diljem svijeta. Predsjednik Thomas Gugler osobno je zahvalio Crlenom na predanosti u radu u Hrvatskom kuharskom savezu i Worldchefsima.

Uspjehe Damira Crlenog teško je nabrojati, a njegovu predanost još teže je sažeti u jedan tekst, ali od samog osnivanja Hrvatskog kuharskog saveza 2004. godine pa sve do danas kada vrši funkciju predsjednika, Crleni je mnogobrojnim odricanjem i pokretanjem raznih aktivnosti u Savezu već zadužio kuharsku struku, a kako sam kaže, još nije gotov. Mnogi ga opravdano zovu i apsolutnim kuharskim autoritetom što je zavrijedio i nebrojeno puta pokazavši svoje kulinarsko znanje, ali i u organizaciji mnogobrojnih kuharskih događanja i pomaganju u promociji i razvoju struke. U sklopu svog posla na funkciji šefa kuhinje, a kasnije i kao direktor ugostiteljstva hotela Turist obučio je mnogobrojne mlade kuhare koji su kasnije osvajali i državna prvenstva u kuharstvu te postali šefovi kuhinja mnogih hrvatskih restorana. I sam je bio hrvatski prvak u kuharstvu na njegovom prvom izdanju 2004. godine. Jedan je od osnivača Hrvatskog kuharskog saveza, Hrvatske kulinarske akademije i Hrvatske kulinarske reprezentacije. Osnovao je i predsjedavao Udrugom kuhara Varaždinske županije te napisao nekoliko autorskih kuharica. Kao vođa Nacionalnog tima sudjelovao je na mnogobrojnim hrvatskim kulinarskim predstavljanjima još od samih početaka 2006 godine i prvog nastupa na Kremlin kupu u Rusiji, pa preko višestrukih nastupa na Kulinarskoj Olimpijadi, Svjetskom kulinarskom kupu, a sudjelovao je i kao član ocjenjivačkog suda na najprestižnijem kuharskom natjecanju od svih, Bocuse d’Or-u. Sudjelovao je u promociji Hrvatske u sklopu Hrvatskih večeri koje je organizirala Hrvatska turistička zajednica. Organizirao je brojna kuharska natjecanja u Hrvatskoj i nekoliko kuharskih kongresa. Radio je i kao stručni učitelj kuharstva u Gospodarskoj školi Varaždin i Srednjoj školi Vinica te održavao kulinarske radionice i predavanja u sklopu Hrvatske kulinarske akademije i radionica Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske . Napisao je mnogobrojne gastro članke, a jedan je od najzaslužnijih što je najveća sarma na svijetu izrađena rukama članova varaždinske Udruge kuhara, uvrštena i u Guinnessovu knjigu rekorda. U suradnji s Varaždinskom županijom, sudjelovao je u dobivanju europske zaštićene oznake izvornosti i zemljopisnog podrijetla  Varaždinski klipič. 

Bio je član komisije u Obrtničkoj komori za zanimanje kuhar,  član sektorskog vijeća u Ministarstvu Turizma i radne grupe u Strukovnoj agenciji za obrazovanje za zanimanje kuhar. Nesebično pomaže i kroz Rotary club iz Varaždina, a njime je i predsjedavao. Vlasnik je i malog OPG-a za koji kaže da je njegovo utočište i njegovo opuštanje.

I ovo nisu svi njegovi uspjesi zbog koji je nagradu dobio. To su samo neki od rezultata njegove svakodnevne predanosti i posvećenosti svom poslu i promociji i unapređenju kulinarske struke na svakom njegovom koraku. To će potvrditi i svi koji ga poznaju i s njim surađuju, a takvih je zaista mnogo. Stoga i ne čudi da je Damir Crleni prepoznat i od strane Worldchefsa te je zasluženo nagrađen i priznanjem u obliku predsjedničke medalje. Zavrijedio je sigurno i pravu svečanost dodjele ove nagrade, no kako je i sam istaknuo, trenutno smo u vrlo nepovoljnim vremenima za samu struku ili bilo kakvo obilježavanje ove nagrade. Nikome nije do slavlja pa ni meni, okinimo fotku i dalje na posao.

HKS