EDUKACIJSKI GASTRONOMSKI CENTAR ISTRE KEY Q: KLJUČ KVALITETE ISTARSKE GASTRONOMIJE

KUHARSKE RADIONICE ZA UGOSTITELJE

AZRRI Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o. jedinstvena je agencija u Hrvatskoj koja za glavni cilj ima planiranje i provedbu programa u ruralnom dijelu Istre. Jedan od najvažnijih programa svakako je zaštita autohtonih pasmina i sorata Istre od kojih se ističu zaštita Istarskog goveda (Boškarina) i zaštita Istarskog magarca putem gastronomske valorizacije na način da se uzgajivačima osigura dodana vrijednost za uzgojene životinje.

U sklopu Agencije za ruralni razvoj Istre d.o.o. (AZRRI) djeluje Edukacijsko gastronomski centar Istre koji za glavni cilj ima stvoriti platformu za valorizaciju hrvatske gastronomije s posebnim naglaskom na vrednovanje lokalnih, poljoprivredno prehrambenih proizvoda Hrvatske. Upotreba lokalnih namirnica u jelovnicima restorana, konoba i hotela preduvjet je za organizirani uzgoj i plasman lokalnih proizvoda koji za krajnji cilj imaju predstavljanje kvalitete hrvatske gastronomije, ali i podizanje svjesti o kvaliteti prehrane u svakodnevnom životu kao i u vrtićima, školama i drugim institucijama u Hrvatskoj.
Od samog osnivanja Edukacijskog gastronomskog centra Istre, valorizacija hrvatske gastronomije započela je provođenjem edukacijsko – kuharskih radionica namijenjenih ugostiteljima, kuharima, hotelijerima i ostalom kuharskom osoblju. Smatra se da su ugostitelji alat u prepoznavanju kvaliteta proizvoda, valorizaciji poljoprivredno prehrambenih proizvoda, a njihovi kuhari glavni promotori domaćih namirnica i sirovina. Upravo kontinuirana edukacija ugostiteljskog osoblja u cilju poznavanja lokalnih namirnica i njihovog gastronomskog potencijala predstavlja glavni preduvjet za dugotrajni i kvalitetni rad hrvatskih ugostitelja i hotelijera.
AZRRI Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o., u suradnji s partnerima projekta, u Edukacijskom gastronomskom centru Istre, kroz dvije godine, uspješno je provela dva proljetna i dva jesenska ciklusa edukacijsko – kuharskih radionica, gdje je sudjelovalo više od 450 polaznika u preko 45 radionica. Sukladno potrebama ugostiteljskog sektora te prema ispunjenim rezultatima, a sve s ciljem trajne edukacije ugostitelja, poboljšanja ugostiteljske ponude u Hrvatskoj te promocije hrvatske gastronomije, u 2017. godini, ponovno se organizira jesenski ciklus s novim raznovrsnim programom edukacijsko – kuharskih radionica.
Jesenski ciklus predstavlja šaroliki program kuharskih radionica, gdje će se putem različitih tema prikazati spoj tradicionalnog i modernog kako bi se moglo na što bolji način, ugostiteljima i kuharima predstaviti lokalne namirnice i njihovo korištenje u kuhanju. Ovogodišnji jesenski ciklus vode iskusni i renomirani hrvatski chefovi, ujedno i odlični predavači, koji imaju umjeće prenijeti znanje i umjeće.

Prvu dvodnevnu kuharsku radionicu jesenskog ciklusa na temu burgera otvara kulinarski virtuoz, Mario Čepek. Mario Čepek je vlasnik tvrtke Oblizeki, smještenoj u Lovranu, radi kao konzultant određenim restoranima te za sobom ima dugogodišnje iskustvo u kuhanju u inozemstvu i u Hrvatskoj.

David Skoko, hrvatska ličnost koja je poznata po svojem kuharskom umjeću, gostovanjima i suradnjama u mnogobrojnim gastronomskim emisijama gdje je imao priliku surađivati s poznatim chefovima/voditeljima te također vlasnik je konobe Batelina u Puli. Chef David je poznat po svojim kreacijama na temu ribe i morskih plodova te u ovom ciklusu, voditi će dvije kuharske radionice na temu riba, cipal i švoja od glave do repa.

Renomirani slovenski chef, gastronomski inovator te vlasnik restorana J&B, Janez Bratovž, poznat po iskustvu rada u restoranima s tri Michelinove zvijezdice. Janez Bratovž je u proljetnom ciklusu u 2017. godini održao pet kuharskih radionica te time izazvao veliku zainteresiranost od strane kuhara iz cijele Hrvatske. Upravo zbog toga u jesenskom ciklusu, chef Janez ponovno dolazi održati radionicu na temu kreativna kuhinja.

Vesna Krajnović je edukatorica za praktičnu edukaciju u pripremi zdrave i posebne hrane te autorica knjige “Alergija na hranu od stresa do sklada, Free Slastice – slastice oslobođene alergena – funkcionalne slastice za svakoga”. Novost u jesenskom ciklusu jesu dvije kuharske radionice na temu zdrave i posebne prehrane pod vodstvom edukatorice, Vesne Krajnović.

Danijel Đekić je svrstan među najbolje domaće chefove te vlasnik je restorana Monte u Rovinju. Nagrada jedine hrvatske Michelinove zvijezdice samo je dodatno potvrdila njegove karakteristike vrsnog kuhara. Po prvi puta će gostovati kao kuhar predavač te u jesenskom ciklusu kuharskih
radionica će voditi dvije kreativne radionice.

Robert Perić, profesor kuharstva i slastičarstva, executive chef LF cateringa, vrsni je kuhar i predavač koji je prošao mnogobrojne edukacije te koji niže uspjeh za uspjehom. Svaki ciklus kuharskih radionica se sastoji od radionica Roberta Perića, gdje svaku temu pomno razrađuje i predaje svojim polaznicima. U ovom ciklusu će voditi dvije radionice na temu tehnika i pripreme u svezi pirjanja mesa te na temu radionica biscotta i keksa od raznih vrsta tijesta.

Davorka Šaina je vlasnica seoskoga gospodarstva “Ograde” na području Pazina te je pravi primjer uspješne poduzetnice koja kombinira poljoprivrednu proizvodnju i agroturizam na vlastitom domaćinstvu. Uz svoje dugogodišnje iskustvo, Davorka će u jesenskom ciklusu voditi kuharsku radionicu na temu tradicionalne tjestenine Istre.

Iz godine u godinu, svakim ciklusom edukacijsko – kuharskih radionica, privlači se sve veći broj ugostitelja i kuhara koji prepoznaju važnost kontinuirane edukacije i učenja načina pravilnog korištenja lokalnih proizvoda. Također, kombinacijom različitih vrsta radionica žele se zadovoljiti želje svih ugostitelja, kako bi im se pružilo dovoljno informacija i znanja. Kreativnost kuhara u pripremi jela od domaćih proizvoda, prezentacija jela i zadovoljni gosti koji postaju kupci lokalnih proizvoda, temelj su vrednovanja hrvatske gastronomije, a posljedično tome i razvoja ruralne ekonomije Hrvatske.
Sve informacije o kuharskim radionicama mogu se naći na službenom Facebok profilu “Edukacijski
gastronomski centar Istre – Key Q”, na web stranici AZRRI-a (www.azrri.hr).