Global Chefs Challenge

Pedesetak kuhara i slastičara iz čitave Europe će od 06. do 08. listopada 2017. godine u Pragu, u sklopu gastro sajma, ukrstiti kuhače i pokazati svoje kuharsko i slastičarsko umijeće na prestižnim kulinarskim natjecanjima Global Chefs Challenge, Hans Bueschens Junior Chefs Challenge i Global Pastry Chef Challenge. U tom elitnom društvu biti će i hrvatski predstavnici, po prvi puta u sva tri natjecanja.

U kuharskom natjecanju pod nazivom Global Chefs Challenge nastupit će varaždinski kuhar Zlatko Novak (Restoran Bedem, Varaždin) i njegov pomoćnik Marin Sambolek (hotel Turist, Varaždin). U juniorskom kuharskom natjecanju, Hans Bueschens Junior Chefs Challenge, (natjecanje za kuhare do 23 godine) predstavljat će nas vinkovačka mlada kuharica Ana-Maria Stanković s pomoćnikom Markom Kovačevićem (oboje iz Srednje strukovne škole Vinkovci) dok će hrvatsku trobojnicu u slastičarskom natjecanju, Global Pastry Chef Challenge, braniti  porečka slatičarka Sanja Grahek Buršić (Valamar Riviera d.d., hotel Rubin) i pomoćnica Barbara Pol (Valamar Riviera d.d., hotel Pical) .

Teme natjecanja poznate su tek nekoliko mjeseci koje su naši predstavnici iskoristili kako bi se maksimalno pripremili za ova prestižna natjecanja. Natjecatelji su svjesni  kako ih uz same protivnike očekuje  i zahtjevan ocjenjivački žiri sačinjen od elite današnje svjetske kuhinje koji jednostavno mora zadiviti kako bi se plasirali u veliko finale koje će se održati slijedeće godine u Maleziji.

U hrvatskoj delegaciji biti će i predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, Damir Crleni te Marinko Jurešić koji će brinut o natjecateljima te sudjelovati u ocjenjivanju jela.

Global Chefs Challenge, Hans Bueschkens Junior Chefs Challenge i Global Pastry Chef Challenge

Global Chefs Challenge, Hans Bueschens Challenge i Global Pastry Chef Challenge su WACS-ova (svjetsko udruženje kuharskih saveza) međunarodna natjecanja za kuhare, mlade kuhare i slastičare koje se održavaju svake dvije godine. Hrvatska po prvi puta sudjeluje u sva tri natjecanja. Republika Češka i Prag ove su godine domaćin kvalifikacijskom natjecanju gdje će samo najbolji izboriti nastup u velikom finalu slijedeće godine u Malleziji . Po jedan kuhar iz svake zemlje članice WACS-a zajedno s pomoćnikom mlađim od 23 godine dobiva priliku predstaviti sebe i svoju zemlju te pokazati svoje kuharsko umijeće.

Kako Hrvatska pripada (po podjeli WACS-a) u Južnu Europu, naši će predstavnici sudjelovati u polufinalnoj skupini zajedno sa predstavnicima Albanije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Cipra, Češke, Francuske, Italije, Malte, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Portugala, Rumunjske, Srbije, Slovenije, Španjolske i Turske.

Kriteriji natjecanja su vrlo strogi. Da bi kuhar pobijedio na natjecanju mora paziti na svaki pa i najmanji detalj prilikom pripreme ali i u konačnici, pripremljenom jelu. Suci će gledati na svaku sitnicu, od pripreme radne površine, osobne prezentacije kuhara, organizacijskih sposobnosti, higijenskih navika, iskoristivosti namirnica do načina pripreme i tehničkih vještina. A tek onda dolazimo do gotovog tanjura i pripremljenog jela kad će suci ocijeniti vizualnu privlačnost jela, kompoziciju, koloristiku, čistoću rada, ujednačenost svih tanjura a zatim i sklad okusa, temperaturu, teksturu, nutricionizam jela itd. Svaki potez kuhara je pod povećalom, svaki bod je bitan, ističu hrvatski suci.

Kratke propozicije natjecanja:

Global Chefs Challenge i Hans Bueschens Junior Chefs Challenge

Priprema se meni od 3 slijeda za 6 osoba, servirano na tanjurima.
Vrijeme za pripremu i serviranje je 3 sata.

 Predjelo: brancin i jakobove kapice

Glavno jelo: teleći but i guščja jetra

Desert: čokolada (40%) te dvije komponente od kojih jedna mora biti pečena

 Global Pastry Chefs Challenge

Priprema se Čokoladna torta težine između 1,00 -1,20 kg i

desert po izboru za 6 ljudi servirano na tanjurima, s minimalno 2 komponente od kojih jedna mora biti pečena.
Vrijeme pripreme iznosi 3 sata i 30 minuta, dok torta mora biti prezentirana nakon prvih  2 sata.

PR: HKS