
Jučerašnjom svečanom večerom u Hotelu Jezero na Plitvičkim Jezerima završena je „Plitvička rapsodija“, drugo kolo Hrvatskog kuharskog kupa. Kulinarsko natjecanje u prekrasnom okruženju Nacionalnog parka Plitvička Jezera održano je po prvi puta u organizacijiNP Plitvička jezerai Hrvatskog kuharskog saveza.
Ova dvodnevna manifestacija započela je u petak, 1. ožujka kada su sudionici nakon kratkog posjeta Nacionalnom parku počeli pripremali tri slijeda za svečanu večeru. Zadatak je bio pripremiti svečanu hladnu platu od svinjskog buta, base (Lički meki sir) i garniture od korjenastog povrća, glavna jela od buta buše (autohtono domaće ličko govedo) te deserte od meda, šljiva i svježeg sira. Nezahvalan zadatak ocjenjivanja jela pripao je Miroslavu Dolovčaku, Branku Žufiki i Draganu Viskoviću.

Neposredno prije početka službenog proglašenja pobjednika ovogodišnjeg natjecanja okupljene su pozdravili ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička Jezera, Tomislav Kovačević i dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Dražen Đurišević. Oni su kasnije najboljim kuharima uručili i vrijedne nagrade za prikazano kulinarsko umijeće kojima su oduševili goste večere.
S autohtonim ličkim namirnicama najbolje su se snašle domaće snage. Pobjedu u ukupnom poretku ostvarili su Dario Špehar s pomoćnikom Igorom Jularićem predstavljajući Hotel Jezero i Ličku kuću. Uvjerljivim pobjedama u predjelu i glavnom jelu te izvrsnim drugim mjestom u desertom, slavili su ispred dvije varaždinske ekipe. Drugo mjesto pripalo je dvojcu iz varaždinskog Park Boutique hotela Nikoli Domisloviću i Dinku Tomašiću, dok su treće mjesto osvojili Marin Sambolek i Dario Rodeš iz hotela Turist. Atraktivan i bogat buffet stol upotpunjen je radovima Roka Matkovića, člana Sekcije za kulinarsku artistiku, koji je animirao goste večeri izradom aranžmana od voća i povrća.
„Namjerno smo za propozicije natjecanja odabrali namirnice ovog kraja. Buša je govedo koje nije veće od metra i deset, dvadeset centimetara. Drugačije je ostalih goveda te mu nije potrebno toliko hane kao tipičnom govedu, zato je i preživjelo u ovom ličkom kraju. Moram priznat da su mi se ostali natjecatelji povjerili kako su očekivali žilavije meso i da su svi do jednog bili oduševljeni kvalitetom namirnice koju smo im osigurali za ovo natjecanje. Nadamo se da bi se s vremenom uzgoj povećao a uzgajivači povećali svoje tržište od samo ličkog kraja. Drago mi je da su se kolege imale upoznati s ovim namirnicama.“ – istaknuo je Špehar u pobjedničkom govoru.
„Kuharska karavana“ u obliku Hrvatskog kuharskog kupa seli već
krajem ožujka u Bjelovar, gdje će se održati treće kolo.
Rezultati natjecanja:
Kategorija A – Hladna plata | |||
Plasman | Natjecatelj | Bodovi | |
1 | Dario Špehar | Hotel Plitvice – Restoran Lička kuća | 69,33 |
2 | Tina Đerek | Hotel Cvita, Split | 60,33 |
3 | Nikola Domislović | Park Boutique Hotel | 57,00 |
4 | Marin Sambolek | Hotel Turist, Varaždin | 56,33 |
5 | Domagoj Flanjak | Hotel Mirjana&Rastoke | 54,00 |
Kategorija B – Toplo jelo | |||
Plasman | Natjecatelj | Bodovi | |
1 | Dario Špehar | Hotel Plitvice – Restoran Lička kuća | 70,33 |
2 | Nikola Domislović | Park Boutique Hotel | 65,33 |
3 | Domagoj Flanjak | Hotel Mirjana&Rastoke | 56,33 |
4 | Marin Sambolek | Hotel Turist, Varaždin | 54,67 |
5 | Tina Đerek | Hotel Cvita, Split | 54,33 |
Kategorija C – Desert | |||
Plasman | Natjecatelj | Objekt | Bodovi |
1 | Sandra Jadek | Udruga Kuhara Grada Orahovice | 68,67 |
2 | Dario Špehar | Hotel Plitvice – Restoran Lička kuća | 67,00 |
3 | Marin Sambolek | Hotel Turist, Varaždin | 58,33 |
4 | Nikola Domislović | Park Boutique Hotel | 54,33 |
4 | Tina Đerek | Hotel Cvita, Split | 54,33 |
6 | Domagoj Flanjak | Hotel Mirjana&Rastoke | 48,00 |
Ukupni poredak | |||
Plasman | Natjecatelj | Bodovi | |
1 | Dario Špehar | Hotel Plitvice – Restoran Lička kuća | 206,67 |
2 | Nikola Domislović | Park Boutique Hotel | 176,67 |
3 | Marin Sambolek | Hotel Turist, Varaždin | 169,33 |
4 | Tina Đerek | Hotel Cvita, Split | 169,00 |
5 | Domagoj Flanjak | Hotel Mirjana&Rastoke | 158,33 |
6 | Sandra Jadek | Udruga Kuhara Grada Orahovice | 68,67 |
O Hrvatskom kuharskom kupu:
Na svakom natjecanju zadatak sudionika je pripremiti svečanu hladnu platu, toplo glavno jelo i desert na zadanu temu, odnosno namirnice. Natjecatelji su kuhari iz cijele Hrvatske, a svakom može pomagati i po jedan pomoćnik. Najboljima u pojedinom kolu se dodjeljuju priznanja za plasman po kategorijama te u ukupnom poretku. U ovoj sezoni održat će se sveukupno 5 natjecanja diljem Hrvatske. Natjecatelji kroz svih 5 kola osvajaju bodove koji se zbrajaju za ukupni poredak u Kupu. Plasman na 1. mjesto, primjerice donosi 100 bodova, na drugo 85 itd. Ukupni poredak u Hrvatskom kuharskom kupu dobiva se zbrajanjem bodova pojedinog natjecatelja ostvarenih u sve tri kategorije natjecanja. Ukupni pobjednik Hrvatskog kuharskog kupa osvaja veliku kristalnu kuhaču. Osim svekolike afirmacije kuhara i struke te cjelokupnog hrvatskog kulinarstva i hrvatskih proizvoda, cilj Hrvatskog kuharskog kupa je prezentacija, razvoj i izgradnja prepoznatljive hrvatske kulinarske ponude. Posebna je pak zadaća ovih natjecanja kreativan i konkretan doprinos oblikovanju kulinarske prepoznatljivosti lokalne sredine, a time i unapređenje sadržajnosti i atraktivnosti njene cjelokupne turističke ponude.
PR: HKS