HRVATSKI KUHARSKI KUP 2019

PRVA PLITVIČKA RAPSODIJA PRIPALA DOMAĆIM SNAGAMA DARIU ŠPEHARU I IGORU JULARIĆU

Jučerašnjom svečanom večerom u Hotelu Jezero na Plitvičkim Jezerima završena je „Plitvička rapsodija“, drugo kolo Hrvatskog kuharskog kupa. Kulinarsko natjecanje u prekrasnom okruženju Nacionalnog parka Plitvička Jezera održano je po prvi puta u organizacijiNP Plitvička jezerai Hrvatskog kuharskog saveza.

Ova dvodnevna manifestacija započela je u petak, 1. ožujka kada su sudionici nakon kratkog posjeta Nacionalnom parku počeli pripremali tri slijeda za svečanu večeru. Zadatak je bio pripremiti svečanu hladnu platu od  svinjskog buta, base (Lički meki sir) i garniture od korjenastog povrća,  glavna jela od buta buše (autohtono domaće ličko govedo)  te deserte od meda, šljiva i svježeg sira. Nezahvalan zadatak ocjenjivanja jela pripao je Miroslavu Dolovčaku, Branku Žufiki i Draganu Viskoviću.

Neposredno prije početka službenog proglašenja pobjednika ovogodišnjeg natjecanja okupljene su pozdravili ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička Jezera, Tomislav Kovačević i dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Dražen Đurišević. Oni su kasnije najboljim kuharima uručili i vrijedne nagrade za prikazano kulinarsko umijeće kojima su oduševili goste večere.

S autohtonim ličkim namirnicama najbolje su se snašle domaće snage. Pobjedu u ukupnom poretku ostvarili su Dario Špehar s pomoćnikom Igorom Jularićem predstavljajući Hotel Jezero i Ličku kuću. Uvjerljivim pobjedama u predjelu i glavnom jelu te izvrsnim drugim mjestom u desertom, slavili su ispred dvije varaždinske ekipe.  Drugo mjesto pripalo je dvojcu iz varaždinskog Park Boutique hotela Nikoli Domisloviću i Dinku Tomašiću, dok su treće mjesto osvojili Marin Sambolek i Dario Rodeš iz hotela Turist. Atraktivan i bogat buffet stol upotpunjen je radovima Roka Matkovića, člana Sekcije za kulinarsku artistiku, koji je animirao goste večeri izradom aranžmana od voća i povrća.

            „Namjerno smo za propozicije natjecanja odabrali namirnice ovog kraja. Buša je govedo koje nije veće od metra i deset, dvadeset centimetara. Drugačije je ostalih goveda te mu nije potrebno toliko hane kao tipičnom govedu, zato je i preživjelo u ovom ličkom kraju. Moram priznat da su mi se ostali natjecatelji povjerili kako su očekivali žilavije meso i da su svi do jednog bili oduševljeni kvalitetom namirnice koju smo im osigurali za ovo natjecanje. Nadamo se da bi se s vremenom uzgoj povećao a uzgajivači povećali svoje tržište od samo ličkog kraja. Drago mi je da su se kolege imale upoznati s ovim namirnicama.“ – istaknuo je Špehar u pobjedničkom govoru.


             „Kuharska karavana“ u obliku Hrvatskog kuharskog kupa seli već krajem ožujka u Bjelovar, gdje će se održati treće kolo.

Rezultati natjecanja:

Kategorija A – Hladna plata  
Plasman Natjecatelj Bodovi
1 Dario Špehar Hotel Plitvice – Restoran Lička kuća 69,33
2 Tina Đerek Hotel Cvita, Split 60,33
3 Nikola Domislović Park Boutique Hotel 57,00
4 Marin Sambolek Hotel Turist, Varaždin 56,33
5 Domagoj Flanjak Hotel Mirjana&Rastoke 54,00
       
Kategorija B – Toplo jelo  
Plasman Natjecatelj   Bodovi
1 Dario Špehar Hotel Plitvice – Restoran Lička kuća 70,33
2 Nikola Domislović Park Boutique Hotel 65,33
3 Domagoj Flanjak Hotel Mirjana&Rastoke 56,33
4 Marin Sambolek Hotel Turist, Varaždin 54,67
5 Tina Đerek Hotel Cvita, Split 54,33
       
       
Kategorija C – Desert  
Plasman Natjecatelj Objekt Bodovi
1 Sandra Jadek Udruga Kuhara Grada Orahovice 68,67
2 Dario Špehar Hotel Plitvice – Restoran Lička kuća 67,00
3 Marin Sambolek Hotel Turist, Varaždin 58,33
4 Nikola Domislović Park Boutique Hotel 54,33
4 Tina Đerek Hotel Cvita, Split 54,33
6 Domagoj Flanjak Hotel Mirjana&Rastoke 48,00
       
       
Ukupni poredak  
Plasman Natjecatelj   Bodovi
1 Dario Špehar Hotel Plitvice – Restoran Lička kuća 206,67
2 Nikola Domislović Park Boutique Hotel 176,67
3 Marin Sambolek Hotel Turist, Varaždin 169,33
4 Tina Đerek Hotel Cvita, Split 169,00
5 Domagoj Flanjak Hotel Mirjana&Rastoke 158,33
6 Sandra Jadek Udruga Kuhara Grada Orahovice 68,67

O Hrvatskom kuharskom kupu:

Na svakom natjecanju zadatak sudionika je pripremiti svečanu hladnu platu, toplo glavno jelo i desert na zadanu temu, odnosno namirnice. Natjecatelji su kuhari iz cijele Hrvatske, a svakom može pomagati i po jedan pomoćnik. Najboljima u pojedinom kolu se dodjeljuju priznanja za plasman po kategorijama te u ukupnom poretku. U ovoj sezoni održat će se sveukupno 5 natjecanja diljem Hrvatske. Natjecatelji kroz svih 5 kola osvajaju bodove koji se zbrajaju za ukupni poredak u Kupu. Plasman na 1. mjesto, primjerice donosi 100 bodova, na drugo 85 itd. Ukupni poredak u Hrvatskom kuharskom kupu dobiva se zbrajanjem bodova pojedinog natjecatelja ostvarenih u sve tri kategorije natjecanja. Ukupni pobjednik Hrvatskog kuharskog kupa osvaja veliku kristalnu kuhaču. Osim svekolike afirmacije kuhara i struke te cjelokupnog hrvatskog kulinarstva i hrvatskih proizvoda, cilj Hrvatskog kuharskog kupa je prezentacija, razvoj i izgradnja prepoznatljive hrvatske kulinarske ponude. Posebna je pak zadaća ovih natjecanja kreativan i konkretan doprinos oblikovanju kulinarske prepoznatljivosti lokalne sredine, a time i unapređenje sadržajnosti i atraktivnosti njene cjelokupne turističke ponude.

PR: HKS