Kuharski kup Slavka Večerića

Natjecanjem 4. kola Hrvatskog kuharskog kupa pod nazivom “Kuharski kup Slavka Večerića”, nastavljeno  je četrnaesto izdanje Hrvatskog kuharskog kupa. Natjecanje u Pregradi održano je u organizacijiGrada Pregrade, Turističke zajednice Srca Zagorja i Hrvatskog kuharskog saveza. Na inicijativu obitelji Večerić i u spomen na proslavljenog zagorskog kuhara Slavka Večerića natjecanje se održalo po drugi puta u Pregradi u sklopu tradicionalne, 49, po redu manifestacije „Branje grojzdja“. 

Natjecanje je započelo u petak, 27. rujna okupljanjem sudionika u OPG Halapir. U popodnevnim satima, natjecatelji su počeli pripremati svečani menu od tri slijeda. Zadatak je bio pripremiti svečanu hladnu platu od čvaraka i svinjskog filea, glavna jela od purećih prsiju i vrganja te deserte od buče, kruška i naravno grojzdja. Njihova jela ocjenjivao je Ocjenjivački sud kojeg su činili članovi Sekcije ocjenjivača HKS-a i Hrvatske kulinarske akademije: Vladimir Balent, Branko Čukelj i Marija Kuzminski.

Slijedećeg dana uslijedilo je ocjenjivanje, a zatim i okupljanje na glavnom gradskom trgu gdje su se proglasili najbolji sudionici Kupa, a posjetitelji manifestacije Branje grojzdja imali su priliku degustirati sve kreacije natjecatelja. Neposredno prije početka službenog proglašenja pobjednika ovogodišnjeg natjecanja okupljene je pozdravio i gradonačelnik grada Pregrade, gosp. Marko Vešligaj i Valentina Večerić Gorupić.

Pobjedu u ukupnom poretku odnijeli su Marin Sambolek i njegov pomoćnik Dario Rodeš koji su predstavljali hotel Turist iz Varaždina. Drugo mjesto osvojili su Nikola Domislović i Dinko Tomašić iz Park Boutique Hotel, također iz Varaždina, dok je Tomislavu Greganiću i Mareli Hudeletnjak iz zagrebačkog hotela The Westin pripalo treće mjesto. Iako je Domislović pobijedio u glavnom jelu i desertu, sakupio je premalo bodova u hladnom predjelu te mu je izmakla ukupna pobjeda u ovom kolu.

             Hrvatski kuharski kup nastavit će već krajem listopada kada će se održati posljednje kolo u Bjelovaru. Tamo će se saznati i ukupni pobjednik koji će uz bogate sponzorske nagrade osvojiti i veliku kristalnu kuhaču i naslov pobjednika četrnaestog Hrvatskog kuharskog kupa.

HKS