USPJEŠNO PREDSTAVLJANJE HRVATSKOG KULINARSTVA U PRAGU

Proteklog vikenda, sedamdeset vrhunskih kuhara i slastičara iz čitave Europe okupilo se u Pragu kako bi odmjerili snage i pokazali svoje kuharsko i slastičarsko umijeće. U tom su se elitnom društvu našli i hrvatski predstavnici koji su nastupali u kulinarskim natjecanjima Global Chefs Challenge, Hans Bueschens Junior Chefs Challenge i Global Pastry Chef Challenge. Ova natjecanja ujedno su i kvalifikacije za veliku završnicu koja će se održati slijedeće godine u sklopu Svjetskog kuharskog kongresa u Kuala Lumpuru, Maleziji. Iako su nastupom u Pragu uspješno predstavili hrvatsko kulinarstvo, naši predstavnici nisu se uspjeli plasirati u završnicu ovih prestižnih natjecanja, s obzirom da je samo najbolji iz svakog natjecanja dobio „ulaznicu“ za finale.

U kuharskom natjecanju, pod nazivom Global Chefs Challenge, Hrvatska je ostvarila najbolji rezultat. Varaždinski kuhar Zlatko Novak (Restoran Bedem, Varaždin) i njegov pomoćnik Marin Sambolek (hotel Turist, Varaždin) osvojili su sjajno drugo mjesto dok se Italija pokazala kao nepremostiva prepreka do zlata osvojivši prvo mjesto u sva tri natjecanja.
Hrvatski kuhari sjajno su surađivali u „boxu“ te zadivili ocjenjivački sud i publiku svojim vještinama, brzini, smirenošću i prikazanim tehnikama. Pripremljena jela oduševila su suce i iako su imali pokoji manji nedostatak zasluženo su osvojili drugo mjesto. Nijanse su odlučile između troje prvoplasiranih no drugo mjesto je veliki uspjeh i najbolji rezultat Hrvatske na ovom natjecanju do sad.

Izvrstan rezultat u Global Pastry Chef Challenge-u ostvarile su hrvatske slastičarke Sanja Grahek Buršić (Valamar Riviera d.d., hotel Rubin) i pomoćnica Barbara Pol (Valamar Riviera d.d., hotel Pical) koje su se plasirale na treće mjesto iza Italije i Španjolske. Prekrasnim jelima ocjenjivače su oduševili i hrvatski juniori u natjecanju za mlade kuhare do 23 godine, Hans Bueschens Junior Chefs Challenge-u. Vinkovačka mlada kuharica Ana-Maria Stanković s pomoćnikom Markom Kovačevićem (oboje iz Srednje strukovne škole Vinkovci) također je završila na trećem mjestu, ovog puta uspješniji su bili Italija i Cipar.

Za ova prestižna natjecanja hrvatski su se kuhari i slastičari pripremali nekoliko mjeseci od trenutka kada su objavljene propozicije natjecanja. U pripremama su im pomogli članovi Hrvatske kulinarske reprezentacije, promotori kulinarstva Podravke te predsjednik Saveza Damir Crleni i    izbornik Marinko Jurešić. Potonji je sudjelovao i u ocjenjivanju u Pragu, no naravno nije mogao ocjenjivat hrvatska jela.

Hrvatska kulinarska reprezentacija redovito nastupa na ovakvim manifestacijama jer je glavni cilj natjecanja razmjena novih i inovativnih kulinarskih znanja, vještina i tehnika te neizbježno jačanje suradnje i sklapanje prijateljstva, naglasio je Domenico Maggi, organizator i predstavnik WACS-a. Hrvatski će kuhari podijeliti novostečena znanja i sa kolegama iz Hrvatske u sklopu radionica na skorašnjoj manifestaciji Dani hrvatskog kulinarstva.

PR: HKS