Zlatko Novak obranio titulu pobjednika CRO TOP 10

U sklopu Sajma Hotel&Gastroteh na Zagrebačkom velesajmu današnje cjelodnevno kuharsko natjecanje, održano u dva kruga, iznjedrilo je najboljeg hrvatskog kuhara. Najbolji od najboljih, dobitnik prestižne nagrade i prijelazne skulpture CRO TOP 10 je Zlatko Novak, kuhar iz varaždinskog restorana Bedem. Uspio je u jakoj konkurenciji obraniti prošlogodišnji naslov.

CRO TOP 10 je pozivno natjecanje, a svoj poziv sudionici su zaslužili natječući se na Hrvatskom kuharskom kupu, Državnom kuharskom prvenstvu i međunarodnim natjecanjima pod okriljem WACS-a (Svjetsko udruženje kuhara) poput Kulinarske olimpijade ili Svjetskog kulinarskog kupa. Na poligonu Hrvatskog kuharskog saveza u sklopu Sajma danas su se demonstrirale zavidne kuharske vještine, znanje, umijeće, brzina i spretnost.

Od 10 do 19 sati desetero najboljih hrvatskih kuhara borilo se za titulu najboljeg, pripremajući jela na zadane namirnice u kvalifikacijskom dijelu,  te na nepoznate namirnice u finalnom dijelu. Nakon što su uz podršku publike svi natjecatelji u samo 60 minuta pripremili svoja jela, stručni je ocjenjivački sud u sastavu Miro Dolovčak, Vladimir Balent i Gostimir Dragić bodovao i prokomentirao njihove radove, a troje najboljih ušli su u finale.

Uistinu uzbudljiva borba se odvijala u Paviljonu 8 Zagrebačkog velesajma. Zlatko Novak je u kvalifikacijskom dijelu zaostajao za Damnjanom Draganićem samo za bod, a pratio ih je Tomislav Karamarko. I dok se činilo da je Draganić odnio sigurnu pobjedu nadmašivši Novaka u glavnom jelu u finalu, preostao je desert u kojem je Zlatko briljirao, dok su i Draganić i Karamarko ipak malo slabije realizirali svoje naume i tako prepustili Novaku titulu najboljeg.

Finalisti su pripremali glavno jelo od lososa i desert, s namirnicama koje su saznali tek ulaskom u kuhinju. Pobjedničku prijelaznu skulpturu i vrijedne sponzorske nagrade uručila je gđa. Tatjana Operta, zamjenica pročelnice Gradskog ureda Grada Zagreba za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša. Uz bogate nagrade sponzora Hrvatskog kuharskog saveza Podravke, Dukata, Dick noževa te Simple greena koje je primio pobjednik, Zlatko Novak će ujedno biti prijavljen kao predstavnik Hrvatske na sljedećem natjecanju Bocuse d’Or, najprestižnijem kuharskom natjecanju na svijetu.  Nastup na Bocuse d’Or kruna je i san gotovo svakog kuhara i vjerujemo da će Zlatko Novak dostojno predstavljati Hrvatsku na polufinalnom natjecanju u Torinu u lipnju ove godine.

CRO TOP 10 je natjecanje kao šlag na torti petodnevne manifestacije Hrvatskog kuharskog saveza u sklopu sajma Hotel&Gastroteh na Zagrebačkom velesajmu. U pet dana manifestacije posjetitelji su kušali preko 2000 porcija tradicionalnih hrvatskih jela koje su predstavljale Udruge kuhara Zagrebačke, Varaždinske, Istarske, Vukovarsko-srijemske i Bjelovarsko-bilogorske županije. Kuhari iz spomenutih županija potrudili su se da nitko ne ostane gladan, a posjetitelji su kući mogli ponijeti recepte i vrijedne kuharske savjete iz prve ruke. Poslastica trećeg dana manifestacije bilo je amatersko natjecanje u ukrašavanju Dolcela torti u kojima su sudjelovali posjetitelji Sajma. Oni su uz pomoć profesionalnih slastičarki ukrašavali već unaprijed pripremljene torte. Kako se ocjenjivači nisu mogli odlučiti koja je najljepše dekorirana zaključili su da su svi natjecatelji zaslužili nagradu te su kućama ponijeli tortu koju su sami i ukrasili.

Rezultati kuharskog natjecanja CRO TOP 10, 2018

Kvalifikacije – glavno jelo  
Plasman Natjecatelj Bodovi
1 Damnjan Draganić, NIDUM Casual Luxury Hotel 75,33
2 Zlatko Novak, Restoran Bedem, Varaždin 74,33
3 Tomislav Karamarko, Falkensteiner Hotel & Spa Iadera 73,00
4 Šime Vučetić, The Westin Zagreb 72,67
5 Nikolina Lončar, Hotel Zlatan, Koprivnica 70,67
6 Erich Glavica, CHEF.hr, Koprivnica 69,33
7 Marin Pozder, Restoran Bedem, Varaždin 69,33
8 Rozalija Neralić, SC Cvjetno, Zagreb 66,67
9 Antonio Bukvić, CHEF.hr, Koprivnica 65,33
10 Ivan Tomas, Restoran Fontana Crnković, Varaždin 65,00
     
Finale – glavno jelo  
Plasman Natjecatelj Bodovi
1 Damnjan Draganić, NIDUM Casual Luxury Hotel 77,00
2 Zlatko Novak, Restoran Bedem, Varaždin 74,00
3 Tomislav Karamarko, Falkensteiner Hotel & Spa Iadera 70,00
     
Finale – desert  
Plasman Natjecatelj Bodovi
1 Damnjan Draganić, NIDUM Casual Luxury Hotel 63,00
2 Zlatko Novak, Restoran Bedem, Varaždin 78,33
3 Tomislav Karamarko, Falkensteiner Hotel & Spa Iadera 66,00
     
Ukupni poredak  
Plasman Natjecatelj Bodovi
1 Zlatko Novak, Restoran Bedem, Varaždin 226,66
2 Damnjan Draganić, NIDUM Casual Luxury Hotel 215,33
3 Tomislav Karamarko, Falkensteiner Hotel & Spa Iadera 209,00
4 Šime Vučetić, The Westin Zagreb 72,67
5 Nikolina Lončar, Hotel Zlatan, Koprivnica 70,67
6 Erich Glavica, CHEF.hr, Koprivnica 69,33
6 Marin Pozder, Restoran Bedem, Varaždin 69,33
8 Rozalija Neralić, SC Cvjetno, Zagreb 66,67
9 Antonio Bukvić, CHEF.hr, Koprivnica 65,33
10 Ivan Tomas, Restoran Fontana Crnković, Varaždin 65,00