Zlatna Solinka

Natjecanjem 2. kola Hrvatskog kuharskog kupa pod nazivom “Zlatna Solinka”, nastavljeno je petnaesto izdanje Hrvatskog kuharskog kupa. Po peti puta za redom održano je u Solinu u organizaciji Udruge kuhara Splitsko-dalmatinske županije i Hrvatskog kuharskog saveza, a uz potporu Grada Solina i Turističke zajednice grada Solina.

Ova dvodnevna manifestacija započela je u srijedu, 11. ožujka dolaskom sudionika i prijemom kod gradonačelnika grada Solina, Dalibora Ninčevića. Nakon šetnje Solinom, domjenka i sastanka na kojem su natjecatelji saznali upute Ocjenjivačkog suda, krenuli su s pripremom tri slijeda za svečanu večeru koja se održala sljedećeg dana u restoranu Andrea. Zadatak je bio pripremiti svečanu hladnu platu od brancina, maslina i blitve,  glavna jela od svinjskog buta, ružmarina i sezonskog povrća te deserte od čokolade, oraha, naranče i vrhnja za šlag. Radove natjecatelja ocijenili su članovi Sekcije ocjenjivača HKS-a Miroslav Dolovčak, Ivo Ribarević, Marija Kuzminski i Berislav Lacković.

Na početku svečane večere, goste su pozdravili predsjednik Udruge kuhara Splitsko-dalmatinske županije Ante Ojdanić koji je uručio zahvalnicu dogradonačelniku grada Solina Ivici Rakušiću. Oni su kasnije najboljim kuharima uručili vrijedne nagrade za prikazano kulinarsko umijeće kojima su oduševili goste večere.

Pobjedu u ukupnom poretku je kao i u prvom kolu odnio Tomislav Greganić i Marela Hudoletnjak iz zagrebačkog The Westin hotela. Oni su pobijedili00 u dvije od tri kategorije, hladnom predjelu i desertu, dok su u glavnom jelu osvojili drugo mjesto. Iza njih, na drugom mjestu plasirali su se Antonio Bukvić s pomoćnikom Predragom Zrilićem ispred Udruge kuhara i slastičara Bilogore, dok je treće mjesto osvojio Nikola Blaži i Leon Kolenko iz varaždinskog restorana Angelus. Zanimljivo, prvo mjesto u glavnom jelu osvojila je četvrta ekipa u ukupnom poretku, Dinko Tomašić i Dino Veselić iz Park Boutique hotela, također iz Varaždina no slabiji rezultati u ostalim kategorijama koštali su ih boljeg plasmana u ukupnom poretku. Domaće snage predstavljali su mlade nade Josip Buzov s pomoćnicom Alisom Ajeti koji su sudjelovali u pripremi glavnog jela te osvojili sjajno treće mjesto. Sadržajan i zanimljiv kulinarski dan upotpunjen je dolaskom Ivana Ursića, člana Sekcije  za kulinarsku artistiku, koji je pripremio atraktivan aranžman od voća i povrća koji je plijenio pažnju na buffet stolu. Pridružili su se i članovi Udruge Splitsko-dalmatinske županije pripremivši sve ostale delicije koje su oduševile goste večere.  

Hrvatski kuharski kup trebao se nastavit već za tri tjedna u Vinkovcima, no nažalost zbog situacije s Corona, Covid-19 virusom, natjecanje se odgađa do daljnjeg.

HKS