“Zlatna Solinka”

HRVATSKI KUHARSKI KUP 2017.-2018.

Natjecanjem 2. kola Hrvatskog kuharskog kupa pod nazivom “Zlatna Solinka”, nastavljeno je trinaesto izdanje Hrvatskog kuharskog kupa. Po treći puta zaredom održan je u Solinu u organizaciji Udruge kuhara Splitsko-dalmatinske županije i Hrvatskog kuharskog saveza,a uz potporu Grada Solina, Turističke zajednice grada Solina i Splitsko-dalmatinske županije te sponzore manifestacije Podravka, Dukat, Stanić d.o.o., i Mesnica Džakula.

Ova dvodnevna manifestacija započela je u srijedu, 07. veljače kada su sudionici počeli pripremali tri slijeda za svečanu večeru koja se održala sljedećeg dana u restoranu Andrea. Zadatak je bio pripremiti svečanu hladnu platu od pastrve, pršuta, slanutka i artičoke,  glavna jela od janjećeg buta, ružmarina i sezonskog povrća te deserte od  klementina, rogača, badema i skute. Radove natjecatelja ocijenili su članovi Sekcije ocjenjivača HKS-a Vladimir Balent, Gostimir Dragić i Erich Glavica.

Neposredno pred početak službenog proglašenja pobjednika ovogodišnjeg natjecanja okupljene su pozdravili predsjednik Udruge kuhara SDŽ Ante Ojdanić, solinski dogradonačelnik Ivica Rakušić te župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban. Oni su kasnije najboljim kuharima uručili vrijedne nagrade za prikazano kulinarsko umijeće kojima su oduševili goste večere.

Pobjedu u ukupnom poretku je kao i u prvom kolu odnio Ivan Tomas iz restorana Fontana Crnković iz Varaždina. Ivan je u svakoj od zasebnih kategorija bio na postolju no ne i na najvišoj stepenici. Dva druga mjesta, u hladnoj plati i desertu te treće mjesto u glavnom jelu bilo je dovoljno za ukupnu pobjedu. Na drugo mjesto plasirao se Marin Pozder, također iz varaždinskog restorana Bedem, koji je bio najbolji u desertu te drugi u glavnom jelu, dok je Dario Špehar iz hotela Plitvice pobijedio u predjelu i glavnom jelu, ali ga je boljeg plasmana koštao rezultat u desertu.

Sadržajan i zanimljiv kulinarski dan upotpunjen je dolaskom članova Sekcije  za kulinarsku artistiku, Ivana Đukića iz Osijeka te Dražena Šafara iz Orahovice koji su pripremili atraktivan aranžman od voća i povrća koji je krasio buffet stol.

Treće kolo Hrvatskog kuharskog kupa održat će se sredinom ožujka u Bjelovaru.

PR: HKS