Kuhinja Uršule Tolj

«Tri sam godine živjela sama i u te tri godine možda sam stala za štednjak pet puta. I to samo kako bih skuhala integralnu tjesteninu ili rižu koje sam jela samo s parmezanom. Da, grozno zvuči, ali moje su kulinarske sposobnosti prije braka doista bile skromne», prisjeća se Uršula Tolj televizijska voditeljica i spisateljica. Nikada sebe nije doživljavala kao kuharicu, kao domaćicu i ni danas ne može reći da joj je kuhanje ispušni ventil, najdraži hobi ili što takvoga. «Čudan je moj odnos prema kuhanju. U principu bih više voljela da to obavlja netko drugi, a s druge strane u ovih sam sedam godina braka jako napredovala i već postoji zavidan broj mojih vlastitih specijaliteta za koje uvijek dobivam pohvale. A u tim pohvalama stvarno uživam.»

220307 Kuhinja Ursula Toljfoto Ines Viktorija Ljubetic«Ne volim komplicirana jela puna neobičnih sastojaka koje možeš pronaći samo u specijaliziranim trgovinama. Takva jela ću radije pojesti vani. Često pročitam neki recept u novinama i već ga čitajući mijenjam i prilagođavam obiteljskom ukusu i izboru namirnica trgovine u kojoj kupujem.»

Kako je Uršula napisala knjigu o majčinstvu («Prvi put mama»), knjigu o muško-ženskim odnosima («Šaptalica»), a autorica je i interaktivnih DVD slikovnica «Kiko i Kika», upitali smo je razmišlja li i o kuharici. «Doživjela sam da mi je prodavačica u knjižari rekla da su neki kupci već pitali za moju kuharicu, ali iako bih i to mogla, bolje da to prepustim pravim majstorima za štednjakom.»

 

ZELENA TJESTENINA S KOZICAMA

–          gamberi (očišćeni repovi kozica)220307 Kuhinja Ursula Toljfoto Ines Viktorija Ljubetic

–          svježa rajčica

–          vrhnje za kuhanje

–          tjestenina

–          maslinovo ulje

–          bijelo vino

–          sol, papar

–          peršin, bosiljak, mediteranska Vegeta

 

Na maslinovom ulju lagano pržimo gambere (250g). Nakon nekog vremena dodamo 1/3 čaše vina. Ostavimo da pirja. U međuvremenu stavimo vodu za tjesteninu da zakuha i ogulimo dvije rajčice te ih narežemo na kockice. Kada su se gamberi opili vinom dodamo svježu narezanu rajčicu, te malo rajčice iz tube otopljene u pola čaše vode. Naravno, sve dobro začinimo. U zakuhanu vodu stavimo zelenu tjesteninu (250g). Kada gamberi omekšaju dodamo vrhnje za kuhanje, te miješamo dok ne zakuha. Tada skinemo s vatre.

Ocijeđenu tjesteninu prelijemo umakom, ukrasimo peršinom i poslužimo uz salatu od rajčice, mozzarelle i matovilca.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.