
Zlatkova ljubav prema gljivama traje već gotovo 30 godina. Još kao dječak u rodnom Bariloviću pokazivao je zanimanje za odlazak u šumu i potragu za ‘šumskim mesom’. Danas Zlatko poznaje oko 150 različitih vrsta gljiva, a u svojoj kućnoj biblioteci ima sve enciklopedije i knjige o gljivama koje su izašle kod nas, kao i dio strane literature te gljivarskih kuharica. Od svih vrsta gljiva najviše voli jesti ipak vrganje, a ljubitelj je i blagvi, te glolubača. Na laičko pitanje kako je moguće biti siguran u razliku između otvornih i neotrovnih gljiva Zlatko odgovara: “Ako ste dobar poznavatelj gljiva, nemoguće je zabuniti se. Postoje rodovi gljiva u kojima nema teških otrovnica pa onda se s gljivama iz tih rodova može čak i riskirati. No, ako naiđem na gljivu iz roda u kojem ima teških otrovnica, a ne prepoznajem je, tada je jednostavno ostavim u šumi.”
Kao što su svoju ljubav prema gljivama na njega prenjeli njegovi roditelji, istu stvar Zlatko čini danas i sa svojim sinom Markom. Iako ima tek četiri godine i nije preveliki ljubitelj gljiva na svom tanjuru, Marko već u šumi prepoznaje vrganje i lisičice.
S obzirom na to da se gljive najčešće beru u proljeće i na jesen, Zlatko se ove jeseni morao odreći berbe jer od početka rujna zauzet snimanjem sapunice. Tako da osim angažmana u matičnom kazalištu Komedija, te u kazalištu Kerempuh u predstavi “Afera”, trenutno ga publika najviše prepoznaje kao nogometnog trenera Petra Maleka kojeg glumi u popularnoj seriji “Ljubav u zaleđu”.
Sam rad na sapunici Zlatko ne misitificira jer kaže da je “to dio glumačkog posla”.
Iako u seriji glumi nogometnog trenera, Zlatko za sebe priznaje da nije ljubitelj nogometa te da ga rijetko prati.
U pauzama snimanja sapunice, posebno za čitatelje Menua, Zlatko je pripremio jedan od od svojih najdražih recepata s gljivama.
REZANCI S GLJIVAMA I PINJOLIMA
Za 4 osobe
30 dkg vrganja
20 dkg lisičica
250 g rezanaca
pola šake pinjola
1 glavica luka
1 režanj češnjaka
2 dcl vrhnja za kuhanje
maslinovo ulje
maslac
1 dcl bijelog polusuhog vina
sol, papar
peršinov list
Na mješavini maslaca i maslinovog ulja prodinstajte luk dok ne bude staklast. Zatim dodajte gljive, poklopite i dinstajte dok gljive ne puste sok. Otklopite, posolite i popaprite te dodajte protisnuti češnjak. Kada je tekućina gotovo isparila dodajte vino i pustite da ishlapi, odnosno dinstajte do suhoga. U međuvremenu pinjole popržite na tavi bez ulja. Nakon toga gljivama dodajte vrhnje za kuhanje i prepržene pinjole. Pustite da vrhnje zakuha i ugasite vatru. Prelijte preko kuhanih rezanaca, pospite nasjeckanim peršinovim listom i ukrasite ukiseljenim vrganjima ili nekim drugim gljivama.
Svježe gljive uspješno možete zamijeniti suhim ili smrznutim. Ako se odlučite za suhe gljive, ne zaboravite ih namočiti dva sata ranije, dok smrznute možete staviti direktno na luk bez odmrzavanja. I zapamtite: suhe gljive će jelo učiniti aromatičnijim od svježih ili smrznutih.
Be the first to comment