25 GODINA RADA VINOTEKE „VIVAT FINA VINA“ OKRUNJENO OTVARANJEM „VIVAT WINE BARA“ U MARTIĆEVOJ 17

Poznati zagrebački trgovac finim vinima „Vivat fina vina“ svojih je 25 godina djelovanja na hrvatskom vinskom tržištu okrunio otvaranjem vlastitog vinskog bara koji je svojevrstan showroom Vivatovih vinoteka i Vivatovog vinskog asortimana, mjesto za hedonistička iskustva i druženja. „Vivat fina vina Wine bar“ smješten je u Martićevoj 17, neposredno preko puta jedne od Vivatovih zagrebačkih vinoteka. Martićeva ulica danas je jedna od najzanimljivijih ulica u stalnom razvoju i mijenjanju, a ujedno je i dio kreativnog susjedstva Zagreba poznatog kao Design District. Vivatov vinski bar logično je proširenje osnovne djelatnosti Vivat finih vina kao vinske trgovine i distribucije. Ponuda bara oslanja se na bogati, pomno birani asortiman Vivata: mirna i pjenušava, desertna i fortificirana vina hrvatskih i svjetskih vinorodnih regija, fine destilate, ginove, likere, rumove i whiskeyje.

Vizija vlasnika Borisa Ivančića realizirana je u suradnji s uspješnim arhitektonskim studijom BIRO (Saša Košuta, Mario Kralj i Dora Lončarić), koji je uređenjem interijera vjerno pratio vinsku tematiku. Rafinirana atmosfera Vivat wine bara postignuta je kontrastom toplih i hladnih materijala te smeđih i sivih kolorita različitih tekstura. Velike površine zidova obložene su pločama od portugalskog pluta, materijala koji još nije viđen u uređenju zagrebačkih barova, a izravno je povezan s vinom. Njegova prirodna boja konjaka čini prostor ugodnim i toplim, a koloristički je pažljivo usklađena s namještajem od metala i drveta. Kao kontrast se ističu zidovi obrađeni ručno češljanim natur-cementom reljefne strukture, dok su klasičnim barskim detaljem, profilom od mesinga, naglašeni spojevi ovih materijala, stvarajući živahne akcente u prostoru. Ostatak interijera također je u duhu vinske industrije, s rasvjetom i većinom namještaja namjenski projektiranim za bar. Viseća rasvjetna tijela iznad stolova čine tamne 3-litrene vinske boce koje vinari uobičajeno koriste za arhiviranje svojih najkvalitetnijih vina. Iznad šanka, svjetlosni ugođaj ostvaren je s 5 staklenih visilica izrađenih od starih, ručno rađenih istarskih bocuna za spremanje rakije. Jedini kupovni namještaj u baru su stolci poznatih danskih brendova Norman Copenhagen i Dutchbone.

„Misao vodilja u kreiranju vinskog bara bila je stvoriti svojevrstan showroom-kušaonu koja je oličenje bogate ponude vinoteke Vivat fina vina otvorene 1993.godine. U tom smislu možda je jedan od najizazovnijih zadataka bio definirati prvu vinsku listu, s obzirom da u bar nije moguće uvrstiti baš sva zanimljiva vina i pića koja Vivat nudi u svojim vinotekama te u distribuciji prema ugostiteljstvu. Naše su vinske liste stoga fleksibilnog karaktera, stalno ćemo ih nadograđivati kako bi gosti i vinoljupci imali priliku iskusiti što veći izbor. Imamo u planu kreirati i mogućnost konzumacije vina kupljenog u vinoteci preko puta, uz naplatu tzv. “corkage-a” za uslugu posluživanja u baru. Uskoro ćemo ponuditi i posebnu listu ekskluzivnih vina u kojima će gosti moći uživati na čaše uz pomoć vinskog pomagala za očuvanje kvalitete i nakon postupnog istakanja. Sva piće poslužujemo u vrhunskim čašama Spiegelau, najpoznatije svjetske grupacije za proizvodnju vinskih čaša. Pored vinske ponude, gosti mogu uživati i u kavenoj mješavini novokreirane hrvatske „craft“ kave „Hug & Punch“, mješavine koju je za Vivatov vinski bar osmislio jedan od ponajboljih hrvatskih stručnjaka za kavu, Domagoj Trusić. Izbor čajeva pruža njemački Althaus, vrlo cijenjen u vrhunskim hotelima širom svijeta.

Kako prostor od 80 kvadratnih metara nije dostatan i za kuhinju, posluživat ćemo uglavnom hladne zagrize kao podlogu za ono što je u fokusu – uživanje u finim vinima. S proljetnim danima površina bara bit će proširena i uličnom terasom na kojoj će naglasak biti na osvježavajućim pjenušcima. Osobno volim mirnije, ugodne prostore u kojima se može u potpunosti uživati u plemenitim tekućinama, bez dima, s prigušenom glazbenom kulisom. Nadamo se da ćemo ovim barom uspjeti ponuditi takav ugođaj opuštenog vinskog hedonizma te prostor za druženja i nazdravljanja. ” – istaknuo je Boris Ivančić, vlasnik poduzeća, vinoteka i bara „Vivat fina vina“.

PR: Tatjana Bartaković

Fotografija: Marko Mihaljević