ČAK 95 POSTO RADNIKA U UGOSTITELJSTVU SMATRA DA SE SMANJENJEM POREZA MOŽE POVEĆATI NJIHOVA PLAĆA

Više od polovice ispitanika smatra da dobit ugostiteljskih objekata u najvećoj mjeri odlazi državi

Čak 95 posto radnika u ugostiteljstvu smatra da se smanjenjem poreza može povećati njihova plaća, a više od polovice ispitanika smatra da dobit ugostiteljskih objekata u najvećoj mjeri odlazi državi. Pokazali su to rezultati interne dobrovoljne ankete koju je provela Koordinacija ugostitelja Hrvatske u razdoblju od 24. lipnja do 29. srpnja ove godine, a s ciljem ispitivanja stavova radnika u ugostiteljstvu o ugostiteljskoj djelatnosti, položaju radnika i perspektivi za daljnja poboljšanja i napredak.

Interna dobrovoljna anketa obuhvatila je ukupno 1740 ispitanika zaposlenih u sektoru ugostiteljstva. Prikupljeni podaci, između ostalog, pokazali su i da 69 posto ispitanika smatra da Hrvatska ima jedan od najviših PDV-a u ugostiteljstvu u odnosu na sve ostale zemlje članice Europske unije. Polovica ispitanika, točnije 53 posto smatra da smatra da dobit koju ostvari ugostiteljski objekt primarno i u najvećem postotku uzima država i jedinice lokalne samouprave, dok 37 posto ispitanika misli da novac najvećim dijelom ide vlasniku ugostiteljskog obrta.

„Cilj naše interne ankete bio je uspostaviti direktan kontakt s radnicima te pružiti i njima priliku da iznesu svoje stavove o ugostiteljskoj djelatnosti. Kao što smo i najavljivali, smanjenje poreza preusmjerit ćemo u povećanje plaća radnicima. Koordinacija ugostitelja Hrvatske apelirat će na sve svoje članove da poboljšaju uvjete svojim zaposlenicima. Situacija je takva da oni ugostitelji koji to neće učiniti, jednostavno neće opstati na tržištu.“, izjavio je Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije.

Posebno je zanimljiva činjenica da 80 posto ispitanika zbog visokih poreznih davanja u ugostiteljstvu u Republici Hrvatskoj smatra da je za njih bolja opcija selidba u inozemstvo od opcije ostanka u Hrvatskoj. Međutim, ohrabruje činjenica da bi čak 90 posto ispitanika promijenilo mišljenje o selidbi u inozemstvu ukoliko bi im se primanja povećala za 20 posto.

„Naša interna anketa pokazala je da postoji prostor za napredak i da možemo motivirati radnike u ugostiteljstvu kako bi ostali u Hrvatskoj. Ugostitelji su svjesni da bez kvalitetnih, zadovoljnih i motiviranih radnika ne mogu opstati. Oni čine važan dio razvoja turizma u Hrvatskoj i smatramo da je ključno omogućiti i da se njihov glas čuje.“, zaključio je predstavnik Koordinacije ugostitelja Hrvatske Marin Medak.

Enea Hasukić 

Fotografija: Rene Karaman