Julio Frangen: Izložba fotografija ‘Pogled kroz čašu’

Zagrebački fotograf Julio Frangen postavio je u wine baru Sherry’s svoju sedmu samostalnu izložbu pod nazivom ‘Pogled u čašu’, koja je prodajnog karaktera, a ostaje otvorena do 28. siječnja 2016.

Svakodnevno se družimo s njima, gotovo ih niti ne primjećujemo, postale su nam uobičajeni inventar… Pa ipak, čaše su puno više od običnog upotrebnog predmeta. Sofisticiran su to ljudski izum, nije ih bilo lako stvoriti, a niti stalno usavršavati. Pogled u duboku povijest otkriva taj predmet kao čovjekova pratitelja u mnogim važnim trenucima u životu, svečanim i veselim, ali i tužnim… I valja se podsjetiti da su nekad čaše bile privilegija elite, bogatih, odabranih, a danas su dostupne gotovo svakome.

Julio-Frangen-Pogled-kroz-čašu-izložbaA vremeplov će nam otkriti i mijene koje su čaše prolazile – bile su nekada ukrašene, nakićene, obojane i oslikane, da bi danas ideal bila maksimalna čistoća i prozirnost. Jer, osim uporabne funkcije, da se iz njih pije, važna im je uloga i da istaknu i što bolje pokažu ono što je u njima. I ne samo vizualno, posebno kod vina bitno je da čaša svojim oblikom pospješi i doživljaj što ga plemenita kapljica pruža našem nosu i ustima. Pa se zato čaše i razlikuju prema sadržaju koji će ih ispuniti – jednog su oblika za bijelo, drugog za crno vino; također i za mlađa, starija vina, aromatična, slađa, pjenušava… I kod jakih alkohola više je varijanti, može se uživati u gutljajima iz uobičajene tzv. whiskey čaše, ali će kakav skupocjeni, stari konjak itekako prijati iz majušne, pri vrhu sužene čašice.

A o svemu tome zorno svjedoče i ove majstorske fotografije pred vama – odmah vas pozivaju da otvorite koju butelju.  Nenadmašni majstor objektiva, Julio Frangen, znalački je zabilježio sve trenutke u životu jedne čaše; sve ovo o čemu govorimo: vrhunskim umijećem zaronio je u dušu,  u dubinu onog što se skriva i otkriva u ovom predmetu žudnje i čežnje. Oživio je tajnu onog što doživljavamo u trenutku najintimnije kontemplancije, kad smo posve sami, samo mi i – čaša!

Vitomir Andrić