KOLEKTIVNIM UGOVORIMA NA REGIONALNOJ RAZINI OSIGURALI BI SE BOLJI UVJETI RADNICIMA U UGOSTITELJSTVU DILJEM HRVATSKE

Koordinacija ugostitelja Hrvatske otvorila pregovore sa sindikatima

Predstavnici Koordinacije ugostitelja Hrvatske jučer su se sastali s predstavnikom Sindikatom turizma i usluge Hrvatske Eduardom Andrićem i predstavnikom Udruge nezavisnih poslodavaca Petrom Lovrićem.

Cilj sastanka bio je pronalazak rješenja za gorući problem nedostatka radne snage u Hrvatskoj te osiguravanje kvalitetnijih uvjeta za rad, prvenstveno u vidu rasta plaće.

„Svjesni smo kako je podizanje plaće osnovan preduvjet zadržavanja domaćeg radnika. Dali smo prijedlog za podizanje plaća zaposlenika u ugostiteljstvu za 10 % od visine plaće propisane kolektivnim ugovorom. S druge strane, potrebno je naglasiti kako je svako poslovanje ugostiteljskih objekata specifično ovisno o kojem dijelu Hrvatske se radi. Teško je usporediti poslovanje ugostiteljskih objekata u Sisku i Dubrovniku i svima nametnuti jednake uvjete, jer bismo time ugostitelje u primjerice manjim gradovima diljem kontinentalne Hrvatske doveli do situacije da više ne mogu nastaviti poslovanje. Dodatno, naš prijedlog jest i uvođenje vaučera za povremeno obavljanje poslova kako bismo domaćim radnicima omogućili dodatan izvor prihoda. “, izjavio je Marin Medak, predstavnik Koordinacije ugostitelja Hrvatske.

Kontinuirana edukacija, kako radnika, tako i poslodavaca, ključ je u razvoju ugostiteljstva u Hrvatskoj.

„Idući korak jest otvaranje pregovora oko kolektivnih ugovora za sljedeću godinu. Smanjenjem PDV-a na pripremu i usluživanje hrane u ugostiteljskim objektima ukazana nam je velika odgovornost i na nama je da ju opravdamo nakon što stupi na snagu. Izuzev sastanka sa sindikatima, jučer smo se sastali i s predsjednikom Hrvatske obrtničke komore Dragutinom Ranogajcem. Predstavnici HOK-a prezentirali su svoje prijedloge daljnjih mjera poreznih rasterećenja, smatramo da je riječ o dobrom smjeru. Međutim, na nama je sad da ih u narednom razdoblju razradimo i prilagodimo kako bismo ih eventualno mogli prezentirati odgovornim institucijama i široj javnosti. Idemo korak po korak.“, zaključio je Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije.

Enea Hasukić

Fotografija: Rene Karaman