Nastavlja se zajednička kampanja vodećih domaćih pivarskih tvrtki i Ministarstva zdravstva

Kampanjom Uključi savjest – ponekad djeci treba reći ne članice Udruženja proizvođača piva, slada i hmelja HGK-a u partnerstvu s Ministarstvom zdravstva i vodećim trgovačkim lancima Konzumom i Sparom Hrvatska pozivaju na dosljedno provođenje zakona kojima je zabranjeno posluživanje i prodaja alkoholnih pića osobama mlađima od 18 godina

U Hrvatskoj gospodarskoj komori danas su najavljene aktivnosti koje će se provoditi do kraja ove godine u sklopu društveno odgovorne kampanje Uključi savjest – ponekad djeci treba reći ne, koju je prije tri godine pokrenulo Udruženje proizvođača piva, slada i hmelja Hrvatske gospodarske komore u partnerstvu s Ministarstvom zdravstva Republike Hrvatske. Ove godine kampanju podržavaju i vodeći trgovački lanci Konzum i Spar Hrvatska, s glavnim ciljem podizanja svijesti o provedbi zakona kojima je zabranjeno posluživanje i prodaja alkoholnih pića osobama mlađima od 18 godina.

O kampanji i važnosti provođenja aktivnosti u njezinu sklopu na konferenciji za medije govorili su voditeljica Službe za javno zdravstvo Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske Dunja Skoko Poljak, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević, voditelj Odjela komunikacija u Konzumu Ivan Širanović i predsjednica PR odbora Udruženja proizvođača piva, slada i hmelja HGK-a Ljudmila Bratko Gašpić.

 U svojem obraćanju Ljudmila Bratko Gašpić istaknula je kako je pivarski sektor vitalan čimbenik nacionalnoga gospodarstva te da pivarska industrija jedina od alkoholnih industrija sustavno provodi društveno odgovorne kampanje. Također je naglasila: „Kao društveno odgovorna industrija, želimo graditi dugoročne i partnerske odnose sa svim dionicima. Želimo provoditi održive projekte koji doprinose zajednici u kojoj razvijamo poslovanje, ali i reputaciji naše industrije. Članice udruženja zalažu se za nultu toleranciju prema maloljetničkoj konzumaciji.

 Nadamo se da ćemo ovom kampanjom, kao vodeći domaći pivari, prenijeti željenu poruku te utjecati na savjest i ponašanje svih koji se nalaze u situaciji da prodaju i poslužuju alkohol maloljetnicima.“

Udruženje proizvođača piva, slada i hmelja izrazilo je zadovoljstvo time što je Ministarstvo zdravstva i ove godine prihvatilo pivarski sektor kao partnera u kampanji, čime je osigurana dodatna razmjena znanja i iskustva između privatnog i državnog sektora. Naglašeno je i kako ovakve multisektorske suradnje projektima od općeg interesa doprinose kvaliteti provedbe i realizaciji ciljeva samog projekta.

„Izuzetno smo ponosni što, uz HGK, kampanju podržavaju i ključne institucije i partneri – Ministarstvo zdravstva, Hrvatska obrtnička komora, ugostitelji te predstavnici trgovačkih lanaca, na čelu s Konzumom i Spar Hrvatska. Kao što nam pokazuju pozitivna iskustva provođenja sličnih kampanja iz drugih europskih zemalja,  samo zajedničkom suradnjom svih utjecajnih dionika možemo osigurati bolje rezultate kad je maloljetnička konzumacija alkohola u pitanju“, kazao je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.

Ministarstvo zdravstva podržava sve društveno odgovorne kampanje kojima je cilj unapređenje zdravlja pojedinca i cjelokupnog stanovništva Republike Hrvatske.

„Sudjelovanje u kampanji „Uključi savjest – ponekad djeci treba reći ne“ u skladu je i s našom strategijom smanjenja utjecaja rizičnih čimbenika na zdravlje. Vjerujemo da jedino dosljedno i kontinuirano provođenje edukacijskih kampanja može dugoročno rezultirati zdravijom nacijom. Stoga još jednom pozdravljamo ovu kampanju i drago nam je biti partner kompanijama koje prihvaćaju svoju društvenu odgovornost i ulogu unutar zajednice u kojoj razvijaju svoje poslovanje“, poručila je dr. Dunja Skoko Poljak.

Ove godine kampanja će se provoditi u suradnji s trgovačkim lancima Konzumom i Sparom Hrvatska na gotovo 300 prodajnih mjesta diljem zemlje. Na prodajnim mjestima bit će istaknuti vizuali kampanje s glavnom komunikacijskom porukom UKLJUČI SAVJEST – PONEKAD DJECI TREBA REĆI NE. Plakati, naljepnice i bedževi s ovom komunikacijskom porukom imaju ulogu potaknuti svijest javnosti o potencijalnim štetnim posljedicama maloljetničke konzumacije alkohola. Tomu je prethodila edukacija prodajnog osoblja trgovačkih lanaca o ciljevima kampanje jer su oni glavni pokretači prema krajnjim kupcima, odnosno maloljetnicima.

„Zbog svoje razgranate prodajne mreže i činjenice da smo jedan od vodećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj, imamo mogućnost, ali i obvezu, sudjelovati u ovom projektu. Vjerujemo da zloupotreba alkohola može imati negativne posljedice na zdravlje mladih te da su ovakve edukativne kampanje najučinkovitiji način prevencije i očuvanja zdravlja. Odgovornost za zdravlje djece i mladih leži na svim članovima društva i ponosni smo što smo dijelom ove kampanje koja može izravno doprinijeti smanjenju maloljetničke konzumacije alkohola u Hrvatskoj“, istaknuo je voditelj Odjela komunikacija u Konzumu Ivan Širanović.

 Zaključno je istaknuto kako je na svima nama odgovornost zaštititi djecu i mlade, a u slučaju maloljetničke konzumacije alkohola trebalo bi biti još lakše preuzeti odgovornost, s obzirom na to da Hrvatska ima zakon kojim je to jasno propisano i koji treba dosljedno provoditi.

PR: Pragma