U ZAGREBU POČINJE WORLD EDUCATION FAIR

  • World Education Fair (WEF) jedan je od najvećih savjetodavnih projekata Europe koji predstavlja najnovije trendove obrazovanja u inozemstvu
  • Hrvatskim učenicima i studentima predstavit će se čak 65 obrazovnih institucija iz 11 zemalja svijeta
  • Ovogodišnji WEF održat će se u petak 16.11. i subotu 17.11.2018. od 11 do 17 sati na Zagrebačkom velesajmu u sklopu Interlibera

 

Zagreb će ovih dana postati centar obrazovanja u inozemstvu. Strana sveučilišta, privatne srednje škole, jezični centri za učenje stranih jezika u inozemstvu iz cijelog svijeta te predstavnici Work&Travel USA programa razmjene studenata, tisućama će hrvatskih učenika i studenata i njihovim roditeljima ponuditi informacije obrazovanju i usavršavanju u inozemstvu.

Na World Education Fairu ove će godine biti predstavljeni programi rekordnog broja institucija, njih čak 65 iz 11 različitih zemalja među kojima će biti predstavnici najboljih sveučilišta, srednjih škola i centara za jezične tečajeve iz raznih zemalja (Velike Britanije, Nizozemske, Danske, Švicarske, Austrije, Njemačke, Španjolske, Portugala, Poljske, Slovenije i Kanade), a po prvi puta će prisustvovati i strano sveučilište s kampusom u Hrvatskoj.

Po prvi puta događaj će biti organiziran u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma za vrijeme dva najposjećenija dana Interlibera, petak 16. i subotu 17. studenoga od 11 do 17 sati.

Uz besplatne savjete i podršku u orijentaciji te informacije o mogućnostima izbora obrazovnih institucija u inozemstvu, posjetitelji ovogodišnjeg WEF-a moći se prisustvovati i na radionicama o studiranju u Velikoj Britaniji i Nizozemskoj,  imat će priliku naučiti kako napisati dobro motivacijsko pismo i životopis, te će dobiti dodatne informacije o studentskim stipendijama i zajmovima, kao i o polaganju službenih ispita engleskog jezika.

World Education Fair organizira agencija IntegralEdu, najveća obrazovno savjetodavna agencija u Hrvatskoj koja savjetuje hrvatske učenike i studente oko obrazovanja u inozemstvu na svim razinama: srednjim školama, jezičnim tečajevima i sveučilištima.

 

 

 

  • Usko specijalizirani studiji su budućnost obrazovnog sustava

„Veliki broj stranih sveučilišta u svojoj ponudi sad, uz one općenite, nudi i vrlo specijalizirane studije. Možemo reći da su usko specijalizirani studiji novi trend u međunarodnom obrazovanju, posebno u Velikoj Britaniji. To se događa upravo zbog potreba tržišta rada i novonastalih radnih mjesta, zbog kojih sveučilišta prilagođavaju svoj pristup prilikom stvaranja novih studija. Na primjer, zamijećen je veliki rast zanimanja za studije u tzv. kreativnim područjima jer se predviđa da će do 2030. biti stvoreno više od 1 milijun radnih mjesta u kreativnim industrijama poput filma, kazališta, oglašavanja, glazbe, televizije, radija, dizajna, mode, izdavaštva, itd. Osim studija u tim područjima, vidljiv je rast zanimanja za studije u tehničkim područjima poput elektrotehnike, strojarstva i računalstva te umjetne inteligencije, a posebno za studije povezane s bazama podataka. Međunarodna sveučilišta, također izvješćuju o povećanom interesu studentica za tradicionalno muške studije poput tehničkih znanosti.“ – objašnjava Lea Ban, koordinatorica programa World Education Faira za Hrvatsku.

Osim u kreativnim industrijama predviđa se da će 24 milijuna novih radnih mjesta na cijelom svijetu biti potrebno u industrijama koje se bave zaštitom okoliša i zbrinjavanjem otpada, ukoliko zemlje usvoje sve strategije zaštite okoliša koje su planirane. Od navedenog broja, 2,5 milijuna radnih mjesta bit će povezano s obnovljivim izvorima energije, a čak 6 milijuna će biti povezano s recikliranjem. Tako Međunarodna organizacija rada (ILO) ističe da će u narednom desetljeću nestati puno vrsta poslova, ali će se stvarati puno više, pogotovo onih koji će biti povezani s zelenom ekonomijom i energijom.

 

  • Menadžment u DJ i clubbing industriji, gastronomija ili menadžment luksuznih brendova?

Iako su hrvatski učenici i studenti cijenjeni kao vrlo vrijedni studenti u tradicionalnim studijima tehničkih ili prirodoslovnih znanosti, tržište rada zahtijeva sve više stručnjake koji imaju vrlo specifična znanja. „Vremena se mijenjanju i na sveučilištima se otvaraju prilike kakve prije nismo mogli ni zamisliti. Prije par godina činilo se gotovo nemogućim da će postojati studij povezan s menadžmentom jahta, luksuznim konjogojstvom, industrijom dizajna cvijeća ili recimo menadžmentom u DJ i clubbing industriji. Danas takvi studiji postoje, a studenti koji ih završe, vrlo su traženi stručnjaci.– ističe Ban.

 

  • Nizozemska kao nova destinacija hrvatskih studenata

Velika Britanija je još uvijek najpopularnije mjesto za studiranje hrvatskih studenata, ali polako se, zbog nesigurnosti koja se stvara zbog Brexita koji nastupa s krajem ožujka sljedeće godine, Nizozemska isprofilirala kao sljedeća destinacija za studij hrvatskih studenata koji žele studirati u inozemstvu. Rast broja prijava za nizozemska sveučilišta će sigurno potaknuti i odluka nizozemske Vlade da prepolovi školarine za sve EU studente koji prvi puta upisuju prvu godinu preddiplomskog studija u Nizozemskoj, koju su ove godine platili 1030€ umjesto 2060€. Osim toga, hrvatski studenti koji u isto vrijeme rade i studiraju na nizozemskim sveučilištima mogu se prijaviti za dodatno financiranje i stipendiranje od nizozemske Vlade koje im može donijeti dodatnih 1000€ mjesečno.

 

  • Srednjoškolski programi prilagođeni svakom učeniku

Na ovogodišnjem sajmu neće biti samo predstavljena sveučilišta već i privatne srednje škole. Kako su hrvatski učenici malobrojni u svim međunarodnim srednjoškolskim sustavima vrlo je zanimljivo da će na sajmu sudjelovati i elitni britanski internat Bromsgrove School kojeg upisuju pripadnici svjetske elite, ali i njemački Schule Schloss Salem, privatna srednja škola iz Baden-Württemberga koja uz njemački nacionalni kurikulum Abitur provodi i slavni međunarodni srednjoškolski sustav IB. Inače, IB program popularizirao je upisivanje srednjih škola u inozemstvu jer je osmišljen kao program koji se na jednaki način provodi u svim zemljama i školama na svijetu, a učenici si sami odabiru predmete iz šest različitih skupina predmeta koji ih usmjeravaju prema upisu željenog studija. Na sajmu će sudjelovati još jedan britanski internat St. Edmund’s College te portugalski internat Nobel International School.

 

 

Više informacija o nadolazećem World Education Fairu, kao i obrazac za prijavu za sudjelovanje na događanju,svi  zainteresirani mogu pronaći na: www.integraledu.hr,www.facebook.com/IntegralEdu.hr ili na Instagramu pod nazivom @integraleducroatia.

 

PR: Dialog