10. smotra i regata tradicijskih barki na jedra

Mošćenička Draga, 13., 14. i 15. srpanj 2018.

  • Turistička atrakcija kojom slavimo i obilježavamo važnost očuvanja i valorizacije pomorske, ribarske i brodograđevne baštine –

Ovogodišnja jubilarna 10. smotra i regata tradicijskih barki na jedra u Mošćeničkoj Dragi priređena je u posebnom ozračju međunarodnog projekta MALA BARKA 2 Operativnog programa suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska za razdoblje 2014.-2020., u kojem je PGŽ vodeći partner, a TZ Kvarnera je uz Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka te Udrugu i Ekomuzej “Kuća o batani” partner iz Hrvatske, dok su slovenski partneri Općina Izola, Turistička zajednica Općine Izola, Općina Piran, Pomorski muzej-Museo del mare “Sergej Mašera” Piran-Pirano.

Cilj projekta MALA BARKA 2 je turistička valorizacija pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Sjevernog Jadrana kroz stvaranje novih turističkih proizvoda, čime se nastavlja uspješno proveden projekt MALA BARKA 1, a manifestacija u Mošćeničkoj Dragi pravi je primjer i dokaz njegovanja tradicije i kreiranja atraktivne turističke ponude.

U sklopu projektnih zadataka na projektu Mala barka 2, TZ Kvarnera je nositelj nekoliko tematskih manifestacija koje slave pomorsku baštinu na Kvarneru, pa tako i ove manifestacije u Mošćeničkoj Dragi, organizator koje je Ekomuzej Mošćenička Draga u suradnji s Katedrom Čakavskog sabora Općine Mošćenička Draga (Sekcija za tradicijske barke Draške barki), s Turističkom zajednicom Općine Mošćenička Draga i Općinom Mošćenička Draga, te Koordinacijom udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre.

 

Manifestacija započinje svečanim otvorenjem u petak, 13. srpnja 2018. godine na Rivi u Mošćeničkoj Dragi u nazočnosti pročelnice Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj pri Primorsko-goranskoj županiji gospođe Melite Raukar, direktorice Turističke zajednice Kvarnera dr. sc. Irene Peršić Živadinov, načelnika Općine Mošćenička Draga gospodina Riccarda Staraja te predsjednika Ekomuzeja Mošćenička Draga prof. dr. sc. Roberta Mohovića, koji će se se brojnim gostima i uzvanicima, među kojima su i predstavnici slovenskih partnera na projektu iz Izole i Pirana, obratiti pozdravnim riječima i govoriti o značaju očuvanja maritimne baštine, kako za turizam i turističku ponudu, tako i za život stanovnika na Kvarneru. Tom prigodom će se svečano dodijeliti priznanje Koordinacije udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre za poseban doprinos u očuvanju i revitalizaciji pomorske, ribarske i brodograđevne baštine organizatorima Smotre i regate u Mošćeničkoj Dragi.

Bit će to i svečana prigoda za inauguraciju autohtone barke „tratarice“ Sv. Andrija iz 1934. godine, koja je obnovljena pod okriljem projekta Mala barka 2.

Uz bogat program svečanosti otvorenja manifestacije, od promenadnog koncerta limene glazbe, mimohoda mažoretkinja, radionica tradicijske brodogradnje i mornarskih vještina, nautičke radionice, radionice izrade barčica te radionice ribarskih vještina i sajma eko-etno proizvoda, može se razgledati i interpretacijski centar ribarske i pomorske baštine Ekomuzeja Mošćenička Draga – Kuća od mora uz stručno vodstvo te predavanje „Pol uri maritimne kulturi“, kao i izložba Fotoretrospektiva svih dosadašnjih regata i izložba majica, te popratna izložba tehničkih ilustracija barki Nenada Bojmića, dok će tokom večeri na centralnoj bini nastupiti klapa Niko.

Posebno će atraktivno biti revijalno jedrenje i smotra tradicijskih barki u plovidbi ispred rive sa svjetlosnim efektima i glazbom popraćeno komentarima uživo od strane predsjednika Ekomuzeja Mošćenička Draga, gospodina Roberta Mohovića, s opisima svake barke i njihovih posada.

Također, na placi i na rivi u Mošćeničkoj Dragi priređuje se ribarska večer MALA BARKA 2 s prigodnom ponudom jela i pića, dok obližnji restorani i konobe, tradicionalno nude jela na bazi autohtonih namirnica, ribe i plodova mora iz Kvarnerskog zaljeva. A jedinstvenom ugođaju tijekom sve tri večeri doprinijet će program pod nazivom “Claudio Frank i more”  akademskog slikara Claudia Franka, koji će slikati u ambijentu draške rive praćen zvukovima violine. Uz to, posjetitelji će moći pogledati prodajnu izložbu njegovih slika, ili u galeriji “La cisterna” posjetiti izložbu akvarela pod nazivom “Jedra Mediterana”, autorice Sonje Škalamere.

Zasigurno će prvi dan manifestacije završiti zadovoljstvom i organizatora, i svih sudionika, a večer će zaokružiti vatromet s mora uz glazbu.

 

Subota, 14. srpnja 2018., drugi dan manifestacije nastavlja se s izložbom i prezentacijom  tradicijskih barki koje sudjeluju na smotri i regati MALA BARKA 2, opremanjem tradicijskih barki te sajmom eko-etno proizvoda. Centralno događanje manifestacije bit će

REGATA TRADICIJSKIH BARKI NA JEDRA

Neposredno prije starta regate, u 13:45 sati, održava se press konferencija za medije, na kojoj će direktorica TZ Kvarnera dr.sc. Irena Peršić Živadinov, predsjednik Ekomuzeja Mošćenička Draga dr.sc. Robert Mohović i načelnik Općine Mošćenička Draga gospodin Riccardo Staraj dati izjave o manifestaciji i projektu MALA BARKA 2.

Već sama živost na rivi i u moru ispred Mošćeničke Drage, užurbanost posada, ljepota sunčanog ljetnog dana i prepuna plaža gostiju atrakcija je i slika za oko koju ne treba propustiti. Vidjeti na jednom mjestu 40-tak barki koje s ljubavlju njeguju ti nasljednici vještina i prijatelji mora i svega što je uz more vezano, događaj je za pamćenje i ono što daje identitet i osnovu za bogatu turističku ponudu.

Kvarnerski guc, lovranski guc (gajeta), guc, pasara, batana, gajeta, leut i ostle veće barke, barke sa strmim jedrom, kategorije su u kojima će jedriti  posade sa cijelog Kvarnera, od Mošćeničke Drage, Krka, Lovrana, Nerezina, Raba, pa zatim Rovinja, Izole i drugih, koje će akvatorij ispred Mošćeničke Drage uz dobar vjetar pretvoriti u pravo borilište.

Najboljima se dodjeljuju pehari na još jednoj pravoj ribarskoj fešti uz druženje prijatelja mora u Mošćeničkoj Dragi, uz zabavne programe i vatromet, te glazbenu i poetsku večer uz Duška Jeličića Duleta i grupu Bonaca, a iz Komiže stiže Tonko Božanić, poznat kao Pepe kalafot.

 

U nedjelju, 15. srpnja 2018. nastavlja se s raznovrsnim programima, izložbama i prezentacijama te radionicama, a izdvajamo posebno zanimljivo navigacijsko jedrenje pod nazivom „Bordižamo za dušu i telo“ kao i jedrenje na tradicijskim barkama za djecu i posjetitelje. Večer će proteći u znaku glazbe i poezije uz koncert Vis Mareta, Voljena Grpca, Vivien Galete, Mateja Prpića uz pratnju Roberta Grubišića, te čakavski poetski performans Pepea kalafota iz Komiže. Zabavna mediteranska glazba i show na bini, uz sve ono što čini ribarsku večeru predivne Mošćeničke Drage, zasigurno će ostati u sjećanju gostima.

PR: TZ Kvarnera

Fotografija: Tomislav Budiselić