20-to izdanje slatkih Kriških oblizeka

U subotu, 26. kolovoza, u općini Križ održati će se dvadeseto izdanje popularne turističko kulinarske manifestacije Kriški oblizeki. Organizator manifestacije, Društvo naša djeca Vladimir Nazor, i ove godine pripremio je bogat zabavno kulinarski program. Tako posjetitelje očekuju kulinarski show u kojemu će se predstavnici Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije natjecati u spravljanju štrudli, radionice, igraonice za djecu i glavno događanje – izložba slastica.

Za sudjelovanje dovoljno je ispeći i pokloniti slanu ili slatku slasticu, kolač ili tortu i donijeti na dan manifestacije od 8 do 11 sati. Nakon toga stručni žiri će krenuti s ocjenjivanjem i donijeti sud o najboljim slasticama u 4 kategorije – torte, kolači s kremom, čajni kolači i domaći kolači (starinski slatki ili slani). Od 15 sati posjetitelje očekuju kulinarski show, radionice i igraonice za djecu, a u 17 sati proglašenje najboljih slastica. Uz najbolje nagrade po kategorijama dodjeljuje se i nagrada Laureta Mira Todorić u čast pokroviteljice prvih Oblizeka. Svaki sudionik dobiva poklon i knjižicu recepata, sve donirane slastice prodaju se na samoj izložbi.

Izložba slastica Kriški oblizeki održava se od 1994. godine kada je skupina volonterki i volontera organizirala prvu kulinarsko – humanitarnu akciju s ciljem prikupljanja financijskih sredstava za djecu branitelja, hranu, stipendije te lijekove i potrepštine za Vukovarsku bolnicu. U svim izdanjima do sada izložba je zadržala humanitarni karakter baziran na natjecateljskom konceptu.

Tijekom vremena širio se krug natjecatelja te je iz lokalnog karaktera manifestacija prešla u događaj regionalnog karaktera, pa su danas Kriški oblizeki uvršteni u događanja Zagrebačke županije i odvijaju se pod pokroviteljstvom župana Zagrebačke županije.

Kriški oblizeki

Izložba slastica Kriški oblizeki održava se od 1994. godine u općini Križ. Tada je skupina volonterki i volontera organizirala prvu humanitarnu akciju na lokalnoj razini s ciljem prikupljanja financijskih sredstva za djecu branitelja, stipendije, hranu te lijekove i potrepštine  za Vukovarsku bolnicu. Prva izložba koncipirana je na natjecateljskom karakteru koji je zadržan do danas s 4 kategorije u koje se može prijaviti. – torte, kolači s kremom, čajni kolači, domaći kolači (starinski slatki ili slani). Od svojih početaka izložba ima i svoj stručni ocjenjivački sud kojim predsjeda poznata novinarka i autorica Božica Brkan. U svakoj kategoriji dodjeljuju se 3 nagrade, a tijekom godina uvedena je i kategorija profesionalna razina natjecanja. Uz nagrade po kategorijama uvedena je i posebna nagrada, laureat Mira Todorić, koja ime nosi po jednoj od najvećih dobrotvora Festivala. Gđa Mira Todorić bila je promotorica festivala i zaštitnica njegove kvalitete, iznistirala je na vrednovanju uloženog truda,tradiciji i kvaliteti slastice. Laureat Mira Todorić dodjeljuje se najkompletnijoj slastici po izboru stručnog suda.

Pravo sudjelovanja na natjecanju imaju svi pojedinci koji ispeku i poklone slasticu. Nakon stručnog ocjenjivanja slastice se pripremaju za prodaju, a prihod od prodaje ide u dobrotvorne svrhe. Drugi dio festivala je izložba prijavljenih slastica. Unazad nekoliko festivala uvedene su radionice, predavanja i igraonice za djecu kako bi se oplemenio program same manifestacije.

Karakter festivala svih ovih godina ostao je humanitarnog karaktera pa se zadnjih godina sredstva prikupljena prodajom slastica ulažu u poboljšanje kvalitete života djece kroz izgradnju dječjih igrališta i osiguravanje opreme za igru djece kroz udrugu Društvo naša djeca Vladimir Nazor iz Križa.

Tijekom vremena širio se krug natjecatelja te je iz lokalnog karaktera manifestacija prešla u događaj regionalnog karaktera. Danas stručni sud po festivalu ocijeni preko 200 slastica, a sam festival uvršten je u događanja Zagrebačke županije i odvija se pod pokroviteljstvom župana Zagrebačke županije.

 

Tekst: Ivana Posavec Krivec

Fotografija: Rene Karaman