32. Dan iseljenika na otoku Susku

Pješčani otok Susak 30. srpnja 2017. godine, cjelodnevnim kulturno zabavnim programom proslavit će 32. tradicionalni Dan iseljenika!

U čast i spomen  svim iseljenim otočanima jedinstveni lošinjski otok, kako po svom nastanku tako i po svom izgledu, još od 1985. godine posljednje nedjelje mjeseca srpnja obilježava Dan iseljenika kada dočekuje brojne posjetitelje i svoje davno iseljene otočane.

Povodom posebne svečanosti obilježavanja Dana iseljenika, otok pijeska posjetit će izaslanik Vlade Republike Hrvatske, Ministar turizma Republike Hrvatske Gari Cappelli, u pratnji gradonačelnice Grada Malog Lošinja Ane Kučić i gradskih predstavnika.

Program započinje od ranog jutra Svetom misom koja će se održati u crkvi Sv. Nikole smještenoj u Gornjem selu, a nastavlja se izložbom rukotvorina ‘Nek lumin ne zgori’ u Klubu iseljenika te prezentacijom autohtonih proizvoda otoka Suska. Za najmlađe mještane i posjetitelje organizirane su sportsko zabavne igre među kojima je i Mini olimpijada na platou ispred Osnovne škole i plaži Spjaža.

Zabavni program nastavlja se u 20 sati nastupom folklora, zatim modnom revijom s elementima narodne nošnje otoka Suska i nastupom dječjeg zbora. Prava fešta započet će u 21 sat koncertom Đanija Stipaničeva i banda Macaklini te će trajati do kasno u noć.

Susak je najviše stanovnika imao nakon završetka II. svjetskog rata, međutim šezdesetih godina prošlog stoljeća dolazi do velikog iseljavanja u Ameriku, gdje danas živi više od 2500 Suščana. Danas Susak broji otprilike 150 stalno naseljenih stanovnika. Također, zbog svoje izoliranosti, Susak je sačuvao svoj arhaičan govor (zaštićen kao pokretno kulturno dobro), specifične običaje i slikovitu nošnju. S radošću, Susak će i ove godine svim zainteresiranima predstaviti posebnosti svoje kulturno povijesne baštine.

Suradnja svih nas u destinaciji ogleda se kroz zadovoljne stanovnike, goste koji nam se vraćaju iz godine u godinu, ali i kroz zadovoljstvo svih iseljenika koji u ljetnim mjesecima dolaze na naše otoke, a ostatak godine o njemu sanjaju, prate događanja i projekte te kroz humanitarne akcije pomažu svome rodnom kraju. Ove godine, posebno sam ponosna što je Suskom potekla desalinizirana pitka voda, a u tijeku je i dogradnja operativne obale. Uz mnogobrojne prijašnje investicije, to je potvrda kako iznimno puno ulažemo u naša mala mjesta i otoke, a Susak nam je uvijek bio bitan. Trudimo se našim otočanima olakšati život tijekom cijele godine, izjavila je predsjednica Turističke zajednice Grada Malog Lošinja.

 Organizatori kulturno zabavnog programa obilježavanja Dana iseljenika su Grad Mali Lošinj, Hrvatska matica iseljenika- podružnica Rijeka, Mjesni odbor Susak te Turistička zajednica Grada Malog Lošinja.

 

PR: TZ grada maloga Lošinja

Fotografija: arhiva TZGML i Marko Vrdoljak