38. Dane rudarske greblice, Rude, 6. i 7. srpnja 2024.

Kulturno-umjetničko društvo “Oštrc” i ove godine organizira 38. Dane rudarske greblice te Vas poziva na manifestaciju koja se održava u Rudama, 6. i 7. srpnja 2024.

Rudarska greblica slani je kolač od sira i oraha čija tradicija seže još u 19. stoljeće kada je mještanima Ruda kraj Samobora zaposlenim u rudnicima bakra i željeza ovaj kolač često bio jedino jelo tijekom cjelodnevnog napornog rada.

Priprema kolača proglašena je krajem 2007. nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske, a 2021. godine rudarska greblica postala je 29. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji te prvi zaštićeni gastronomski proizvod u Zagrebačkoj županiji.

Ovogodišnja manifestacija trajat će dva dana, u subotu i nedjelju 6. i 7. srpnja.

Subota započinje programom Biciklom na greblicu u 14:00 ispred Samoborskog muzeja(u suradnji s BBK Šišmiš iz Samobora) te se nastavlja Dječjom greblicom koja se održava ispred Rudnika svete Barbare. Osim popularne potrage za bergmanskim blagom i radionice na kojoj će djeca ispeći svoju prvu greblicu održat će se i radionica izrade rudarskih medaljona, radionica pletenja rudarskih košića te oslikavanje glinenih tanjura za greblicu. U večernjem programu od 21 sat nastupa salsa band FiloSofia i domaći  Miha & Karizma.

U nedjelju se selimo na igralište u centar Ruda, gdje će od 18 sati održati 1. Međunarodni folklorni festival „Rudarska luč“. Na festivalu nastupaju folklorni ansambli iz Španjolske, Njemačke, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Hrvatske. Uvertira samom festivalu bit će polusatni program domaćina, KUD-a Oštrc, pod nazivom „Si Rudari dobri gospodari“.

U 20 sati slijedi proglašenje najbolje greblice od sira i oraha. Svi zainteresirani svoju greblicu mogu donijeti na rukometno igralište, u protvanu, između 17:30 i 18:30. U zabavnom dijelu programa nastupit će grupa Locco.

Sama manifestacija dobila je veliki zamah sredinom 2012. godine otvaranjem Rudnika sveta Barbara u Rudama pa dolazak u Rude možete iskoristiti i za obilazak Rudnika.

TZ grada Samobora