53. RIBARSKI TJEDAN U CRIKVENICI – TRADICIJA U ZABAVNOM RUHU

Prošlo je već više od pola stoljeća otkako je jedna manifestacija osvojila brojna srca. Iako njezino održavanje znači i da se dugo, toplo ljeto polako bliži kraju, mnogi je s radošću iščekuju i vjerno joj se vraćaju, iz godine u godinu.

Ribarski je tjedan jedna od najstarijih manifestacija u Crikvenici, a ove će se godine održavati od 24. do 31. kolovoza, i to 53. put zaredom. Bit će to tjedan dana posvećenih vrijednoj ribarskoj tradiciji, a vrijeme će začas proletjeti uz brojna zabavna, kulturna, sportsko-rekreativna i gastronomska događanja za djecu i odrasle.

Svečano otvaranje ovogodišnjega Ribarskoga tjedna zakazano je za subotu, 24. kolovoza u 20 h, no program počinje već ujutro, i to dječjom likovnom radionicom u 10 sati u centru Crikvenice. U 17 će sati početi priča o bogatoj pomorskoj tradiciji, najprije uz smotru i regatu drvenih baraka, a od 18:30 h kreće i dinamičniji dio – veslanje na tradicijskim barkama. Bez sumnje, crikvenička će gradska luka i akvatorij postati najljepša razglednica, u kojoj će jednako uživati sudionici i posjetitelji. Gastronomski će dio otvoriti ukusne dagnje u 18 sati, s time da će opojni mirisi i vesela atmosfera biti najbolja navigacija koja će vas odvesti do lokacije održavanja. Već će šestu godinu zaredom u 20 h iz crikveničke luke krenuti i Karavana „Ribarski tjedan“, odnosno besplatna panoramska vožnja brodovima, kojom će crikvenički brodari počastiti posjetitelje. Prvu će večer Ribarskoga tjedna svojim nastupom uljepšati Joso Butorac, Klapa „Vinčace“ i glazbeni sastav „Trend“.

Ljubitelje morskih mirisa i okusa razveselit će svakodnevne tematske gastro večeri i programi, u kojima će glavnu ulogu imati dagnje, tuna, brancin, plava riba, orada i lignje. Zabavno će biti i 26. kolovoza na „Ribarskome gastro showu“ pod vodstvom kuhara Dragana Viskovića. Kao i svake godine, gosti će posebno uživati u sportsko-rekreativnim aktivnostima organiziranima samo za njih: „Ribarenju s gostima“, u sklopu kojega ih domaći ribari već pune 53 godine uče svojim vještinama te na uvijek uzbudljivom „Jedrenju s gostima“. Edukativni će dio programa zaokružiti zanimljivo predavanje o pomorskoj baštini, koje će se održati u srijedu, 28. kolovoza u 19:30 na prigodnoj lokaciji – u „Kućici od ribari“ u Jadranovu. Bez sumnje, čeka nas dinamičan tjedan na kopnu i moru, iz kojega smo izdvojili samo dio događanja.

Ribarski tjedan je 2017. postao dio projekta “Mala barka 2 – Očuvanje pomorske baštine Sjevernog Jadrana”, sufinanciranoga sredstvima Europskoga fonda za regionalni razvoj iz Programa suradnje INTERREG V-A Slovenija – Hrvatska 2014 – 2020. Od 2019. je Ribarski tjedan i sastavnica projekta „Zaštita, promocija i turistička valorizacija jadranske pomorske baštine” ili skraćeno „ARCA ADRIATICA“, koji je dio programa INTERREG Italija- Hrvatska. Budući da se nastavlja raditi na zajedničkoj zaštiti, promociji i turističkoj valorizaciji bogate jadranske pomorske baštine, ovaj je projekt svojevrstan nastavak realiziranih EU projekata „Mala barka“ i „Mala barka 2“.

TZ grada Crikvenice