6. izdanje Tjedna talijanske kuhinje u svijetu održava se od 22. do 28. studenog u Zagrebu, gdje su organizirana brojna zanimljiva javna događanja

Bogati program ovogodišnjeg izdanja promovira održivu proizvodnju i zdravu prehranu

Tema ovogodišnjeg izdanja je “Tradicija i budućnost talijanske kuhinje: osviještenost i vrednovanje održivog prehrambenog sustava”. Tijekom tjedna od 22. do 28. studenog Veleposlanstvo Talijanske Republike i Talijanski institut za kulturu organizirat će niz događanja kojima se promiče talijanska kuhinja te održivi i odgovoran pristup proizvodnji i konzumaciji hrane, a program će službeno otvoriti Veleposlanik Republike Italije u Hrvatskoj, NJ. E. Pierfrancesco Sacco u Talijanskom institutu za kulturu u ponedjeljak, 22. studenog u 18h.

Izložba o ekološkim proizvodima

Izložba fotografija postavljena na trgu ipred Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu predstavlja 2 projekta – “Bella dentro”/”Lijepo iznutra” koji organizira otkup od lokalnih proizvođača voća i povrća čiji izgled ne zadovoljava standarde velike distribucije te ih prerađuje u ekološke proizvode (čips, marmelada i sl.), te  projekt Zaklade „Mediteranska prehrana“ koji promovira vrijednosti mediteranske prehrane koja je 2013. upisana na listu nematerijalne svjetske baštine UNESCO-a.

Mogu li vas ponuditi kavom?

U Talijanskom institutu za kulturu u Zagrebu u Preobraženskoj 4, u utorak, 23. studenog održat će se predstava „Mogu li vas ponuditi kavom?“ gdje se stavlja naglasak na ritual pijenja kave kao zaštitnog znaka talijanske kuhinje. Predstava Davida Norisca priča o kavi, koja je krenula iz Etiopije krajem Srednjeg vijeka i stigla do nas, gdje se pojavljuje svugdje pa tako i u književnosti, glazbi i umjetnosti.

Tjestenina, izvor kreativne inspiracije

U srijedu, 24. studenog u prostorima Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu s početkom u 17 sati otvorit će se izložba kustosice Elene Santi „Kreativne potke. Spone između dizajna i glavnih sastojaka talijanske kuhinje“, gdje se kroz tri regije, tri projekta i najpoznatiji sastojak talijanske kuhinje na svijetu, tjestetninu, govori o izvoru kreativne inspiracije. Izložbu će otvoriti i njeni autori,  Giulia Ciuoli (Toskana), Arago Design (Abruzzo) i Roberto Virdis (Sardinija).

Godišnja inicijativa pod nazivom “Tjedan talijanske kuhinje u svijetu”, koju Talijansko ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne suradnje organizira putem svoje diplomatske mreže, fokusirana je na promicanje talijanske kuhinje i talijanskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda visoke kvalitete, ali i općenito na osvještavanje javnosti o zdravoj mediteranskoj prehrani te na održivoj i odgovornoj proizvodnji i konzumaciji hrane.

U Hrvatskoj se ova manifestacija održava šestu godinu zaredom, promovirajući ne samo talijansku gastronomiju, već cjelokupnu kulturu vezanu uz hranu i gastro običaje.

Program

  • WEBMINAR

Massimo Montanari: „Oblici tjestenine. Talijanska kuhinja kao kultura raznolikosti„  Moderatorica: Raffaela Donati. Na talijanskom jeziku uz simultani prijevod na hrvatski.

22.11., 11h.

link: https://us06web.zoom.us/j/83841123279?pwd=dzZlRXVRU0IzcUtyRTUzUDBVdWZ4Zz09   Pristupna lozinka: 364208

  • SLUŽBENO OTVORENJE TJEDNA TALIJANSKE KUHINJE U SVIJETU

Tjedan će predstaviti Veleposlanik Republike Italije u Hrvatskoj,  NJ.E. Pierfrancesco Sacco.

22/11, 18.00h, Talijanski institut za kulturu u Zagrebu, Preobraženska 4

  • IZLOŽBA

Fotografije udruge „Bella dentro“ i zaklade „Mediteranska prehrana“ mogu se    razgledati ispred Hrvatskog narodnog kazališta od 21. do 28. studenog 

  • KAZALIŠTE

Mogu li vas ponuditi kavom? Autor teksta: Davide Norisco,

režija i gluma: Carlo Di Maio

23/11, 18.00h, Talijanski institut za kulturu, Preobraženska 4, Zagreb

24/11, 18.30h, Zajednica Talijana Rijeka, Uljarska 1/II, Rijeka

  • IZLOŽBA

Kreativne teksture. Prožimanje dizajna i glavnih sastojaka talijanske

kuhinje u svijetu

24/11 u 17.00h  

Otvorenju će nazočiti dizajneri Elisabetta Di Bucchianico i Dario Oggiano (AragoDesign), Roberto Virdis, Giulia Ciuoli i kustosica Elena Santi

Izložba ostaje otvorena do 15. prosinca.

  • VIDEO

Karmela Vukov Colić priprema Castagnaccio iz Danteova vremena.

U organizaciji Veleposlanstva Republike Italije u Hrvatskoj i Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu.

Video će se od 22. studenog moći pogledati na twitteru i facebook stranici Veleposlanstva Republike Italiju u Hrvatskoj i Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu te na i youtube kanalu Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu (https://www.youtube.com/channel/UCzfaN635KwMBIn6_yiwtRhQ)

Abeceda komunikacije