Balonom iznad Lonjskog polja

Želja čovjeka da uzleti kao ptica seže duboko u povijest, počevši od grčke legende o Dedalu i Ikaru koji su uz pomoć voska slijepili ptičja pera na grane i pobjegli s otoka na kojem su bili zatočeni, do Leonarda da Vinci-a koji je još u 15. stoljeću izradio nacrte za avion, pa sve do prvog leta balonom s ljudskom posadom, koji se dogodio u Francuskoj u studenom 1783. godine.

Nakon prvog leta, letenje balonom se proširilo po ostatku svijeta, pa se tako u prosincu 1789. godine u Zagrebu dogodio prvi let balonom u hrvatskoj povijesti, kada se Krsto Mazarović svojim balonom u zraku zadržao oko pola sata.

Nakon 235 godina od prvog leta balonom, isto će se moći napraviti i iznad Lonjskog polja i to na prostoru Prijamnog centra Repušnice u sklopu događanja pod nazivom „Balonom iznad Lonjskog polja“ u organizaciji Destinacijskog menadžmenta Zrin d.o.o., Turističke zajednice grada Kutine, Javne ustanove PP Lonjsko polje, Mjesnog odbora Repušnica, te balonaških društava iz Slovenije.

Balonom iznad Lonjskog polja održati će se u vremenu od 31.08. – 02.09. (pet – ned), te će se u svrhu najave budućih događanja prezentirati let balonom, dok će posjetitelji imati mogućnost vezanog leta balonom (dizanje i spuštanje balona u trajanju od 10-ak min). Uz „letački“, na prostoru PC Repušnice, moći će se uživati i u kulturno umjetničkom i glazbenom programu, a cjelokupno događanje pratit će i sajamski prostor, rekreativno jahanje, vođene šetnje u Parku prirode Lonjsko polje, sportske igre, noćna iluminacija vezanih balona te bogata ugostiteljska ponuda.

Navratite na prostor Prijamnog centra Repušnica – moslavačkih vrata u Park prirode Lonjsko polje, te iz ptičje perspektive doživite jedno od najvećih zaštićenih močvarnih područja dunavskog porječja.

 

Više informacija o vezanom letu balonom pročitajte ovdje.

Više informacija o Prijamnom centru Repušnica pročitajte ovdje.

Facebook event događanja: https://www.facebook.com/events/293670824703207/

 

PR: TZ grada Kutine