Bečki tjedan u Opatiji

Opatija i Beč svoju dugogodišnju povezanost zajedničkim povijesnim, društvenim i kulturnim naslijeđem održavaju i danas. Jedna od poveznica je i Bečki tjedan koji će se  održati od 18. do 25. rujna 2016. kada će se u Opatiji osjetiti atmosfera Beča. Opatijske kavane pripremat će bečke kocke i sacher torte, restorani će nuditi gastro specijalitete po tradicionalnoj recepturi, a neće nedostajati ni glazbenih i plesnih večeri, izložbi, dječjih radionica, degustacija i humanitarnih događanja. Događanja u znaku austrijske prijestolnice organiziraju zajedno Grad Opatija, agencija Kvarner Touristik, Lions klub Opatija, Festival Kvarner, Festival Opatija, Turistička zajednica grada Opatija, Hrvatski muzej turizma, Milenij hoteli, a manifestacija se odvija pod pokroviteljstvom Grada Beča.

Manifestacija će započeti svečanim koncertom Imperial College Symphony Orchestra London, pod vodstvom Richarda Dickinsa, u hotelu Kvarner, u nedjelju 18. rujna u 20:30 sati. Na koncertu će biti izvedena djela Mendelsshona, Ravela i Ridouta, a karte za koncert mogu se kupiti na svim prodajnim mjestima Eventima, u Festivalu Kvarner i agenciji Kvarner Touristik. Cijena im je, ovisno o poziciji, 150, 190 i 230 kuna.

Dan kasnije, s početkom u 18:00 sati, održat će se pokazna radionica izrade Sacher torte u Milenij Choco svijetu hotela Continental. Prijave se primaju na recepciji hotela Continental obzirom da je broj sudionika ograničen. U isto vrijeme, samo dva dana poslije, u srijedu 21. rujna, u kavani hotela Palace Bellevue održat će se radionica za djecu pod već tradicionalnim nazivom Beč za djecu. Ove godine organizatori radionice su Društvo naša djeca Opatija i agencija Kvarner Touristik. Svu zainteresiranu djecu očekuje crtanje, igranje i plesanje te degustacija bečkih slastica.

Četvrtak, 22. rujna, u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer, s početkom u 18:30 sati, donosi otvorenje izložbe „Young European Art“ – izložbe najboljih radova s nedavno održanog natječaja za mlade umjetnike na području Republike Hrvatske. Naime, Hrvatski muzej turizma, kao suorganizator ove izložbe, partner je austrijskog projekta „Crveni tepih“ koji predstavlja njihov najveći međunarodni natječaj za mlade kreativce, pa se stoga izložba najboljih lokalnih radova otvara baš u Bečkom tjednu.

Bečki tjedan i ove godine nastavlja s humanitarnim ciljem za što je zadužen Lions klub Opatija. Oni će u petak, 23. rujna, s početkom u 19:30 sati na terasi Hotela Kvarner organizirati Humanitarnu modnu reviju. Pola sata prije početka revije na istoj terasi održat će se degustacija bečkih vina.

Vrhunac Bečkog tjedna bit će 24. rujna kada će se u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner u 20:00 sati održati Bečki bal – posebna večer obilježena tradicionalnim protokolom kojeg Bečki balovi podrazumijevaju, nastupom orkestra Original Wiener Strauss Capelle i plesne škole Tanzkomitee iz Beča. Na Balu će biti služena tradicionalna bečka večera, dok će desert, velika sacher torta i pjenušac, biti poslužen na terasi uz ono što Bečki bal u Opatiji čini posebnim – glazbenim vatrometom na moru. Program će voditi Duško Ćurlić i Alex Tessin Peršić, a od gostiju se očekuju visoki dužnosnici iz grada Beča, predstavnici diplomatskog kora, gospodarstvenici te brojni drugi uzvanici. Isto tako, najavljen je dolazak oko 200 gostiju iz Austrije.

U rano poslijepodne dan nakon Bečkog bala, na terasi hotela Milenij nastupit će kvartet Veljak, čime će se simbolično zaključiti ovogodišnji tjedan u znaku glavnog grada Austrije. Ulaz na koncert je slobodan.

Osim navedenih događanja, za vrijeme trajanja Bečkog tjedna, u nekim će hotelskim kućama biti organizirana gastro ponuda inspririrana Bečom. Tako će Kavane Wagner i Continental nuditi 18 različitih načina pripreme kave, hoteli Kvarner i Palace Bellevue nudit će bečke slastice dok će se u hotelu Mozart moći naručiti slani i slatki bečki specijaliteti

PR