„ČAFEST – 5. FESTIVAL ČAKAVSKE BESEDI“ U CRIKVENICI

Vrijednost materinskoga jezika i mjesnih govora je neprocjenjiva. Znaju to jako dobro članovi crikveničke Katedre čakavskoga sabora „Kotor“, koji već petu godinu zaredom organiziraju festival posvećen čakavskome narječju, odnosno njegovim raznim dijalektima, uglavnom s područja Crikvenice i okolice.

„Čafest – 5. Festival čakavske besedi“ održat će se u četvrtak, 29. kolovoza s početkom u 20 h u centru Crikvenice. Glazbeno-scenski program sa zanimljivim izvođačima i autorima, ujedno i vrijednim čuvarima i promotorima raznih čakavskih govora, vodit će Neven Barac i Lucija Kružić.

Glavni su ciljevi „Čafesta“ očuvanje i prezentacija čakavštine, a posebna je vrijednost u tomu što u programu sudjeluju izvođači raznih generacija, od onih iskusnijih pa do mladih naraštaja koji vole svoj kraj i rado se izražavaju na dijalektu.

Zaljubljenike u čakavštinu (od kojih su mnogi i sami izvorni govornici) i sve posjetitelje željne dobre zabave, ugodnog društva i novih znanja ove će godine zabavljati sljedeći izvođači:

KUD „Vatroslav Lisinski“ Crikvenica, KUD „Bribir“ Bribir, KUD „Neven“ Selce, KUD „Antun Barac“ Grižane, KUD „Sveta Jelena“ Dramalj, KUD „Martin Matetić“ Jadranovo, KUD „Sloga“ Hreljin – mješoviti zbor, Udruga umirovljenika „Sunce“ Crikvenica, Slavica Car Frišova, Silvija Mužević, Vlatka Pobor, Chiara Pečaver i Carmen Benić, Slavko Matejčić, Mladen Barac, Damir Maras, Josip Pizent i njegove ribarice.

Ovaj je festival dio programa tradicionalnoga 53. Ribarskoga tjedna u Crikvenici pa prije njegova početka, od 18 h svakako vrijedi posjetiti i „Feštu od lignji“, koja će biti izvrstan gastro uvod u večer prepunu tradicije.

Pjesme, plesovi, kazivanje stihova i proze, tradicionalne narodne nošnje i opuštena ljetna večer u čast čakavštini – čekamo vas 29. kolovoza na „Čafestu – 5. Festivalu čakavske besedi“ u Crikvenici!

P.s. Ne brinite, ako i ne budete razumjeli baš svaku riječ, svakako ćete uživati u programu, a moguće je i da pronađete tumača koji će vam rado objasniti sve što vas zanima.

TZ grada Crikvenice