Dani rudarske greblice

Kulturno-umjetničko društvo “Oštrc” i ove godine organizira 32. Dane rudarske greblice te Vas pozivamo da dođete na našu manifestaciju koja se održava u Rudama, 1. i 2. srpnja.
Rudarska greblica slani je kolač od sira i oraha čija tradicija seže još u 19. stoljede kada je mještanima Ruda kraj Samobora zaposlenim u rudnicima bakra i željeza ovaj kolač često bio jedino jelo tijekom cjelodnevnog napornog rada.
Priprema kolača proglašena je krajem 2007. godine nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske, a u tijeku je postupak zaštite greblice oznakom zemljopisnog porijekla na razini Europske unije.
Cijeli postupak vodi udruga Rudarska greblica. Ovogodišnja manifestacija trajat de dva dana, u subotu i nedjelju 1. i 2. srpnja, uz brojna popratna
događanja tijekom cijelog tjedna. Subotnji program počinje Gastro susretima od 13 sati na kojima po popularnoj cijeni možete degustirati 10-ak različitih jela i nekoliko vrsta piva. U večernjem etno programu od 21 sat nastupaju „Kries”, „Adrenalica” i „Miriam”. Nedjelja je rezervirana za radionice,
igraonice i folklorna događanja. Najmlađi de se družiti na Dječjoj greblici ispred Rudnika sveta Barbara od 14 sati, a ved tradicionalni folklorni susreti uz nastupe sedam folklornih i tamburaških grupa počinje u 17 sati na igralištu u centru Ruda.
Sama manifestacija dobila je veliki zamah sredinom 2012. godine otvaranjem za posjetitelje Rudnika sveta Barbara u Rudama pa dolazak u Rude možete iskoristiti i za obilazak Rudnika. Očekujemo da de prvog vikenda u srpnju Greblicu posjetiti oko 4.000 posjetitelja.

PR