Dođite na Jaskanske vinske svečanosti!

Službeno predstavljanje tradicionalne rujanske vinske fešte i najpoznatije manifestacije jaskanskog kraja koja će se ove godine održati od 7. do 10. rujna održano je u petak 1. rujna, na lokaciji jednog od najljepših bisera Plešivičke vinske ceste, a to obiteljsko gospodarstvo Jagunić.

„Kako bi se u naš grad unio duh berbe, vina i podrumarenja ove ćemo godine uvertiru u vinske svečanosti održati na glavnom gradskom trgu kroz razne kulinarske manifestacije, radionice, i koncerte u kojima će mnogi prolaznici moći uživati i sudjelovati. Najavom izgradnje nove škole to je ujedno i uvertira u nove, drugačije i modernije Jaskanske vinske svečanosti kakve planiramo organizirati sljedeće godine, s ciljem kako bi još kvalitetnije promovirali naše vinare koji cijele godine ulažu trud u stvaranje brenda po kojemu su ionako već dobro poznati širom Lijepe naše, a i Europe. Glazba i zabava za sve uzraste, vrhunska vina, domaća hrana i prijateljsko druženje razlog su da svi Vi od 7. do 10. rujna svratite u Jasku. Dobro nam došli!”rekao je ovom prilikom, u ime Gradonačelnika Zvonimira Novosela, njegov zamjenik Domagoj Šlat te pozvao javnost u Jastrebarsko na poznatu tradicionalnu vinsku manifestaciju.

Direktorica Turističke zajednice grada Jastrebarskog, Ivana Herceg, upoznala je prisutne o važnosti održavanja Jaskanskih vinskih svečanosti, kao i s bogatim programom koji je pripremljen. S obzirom da je Plešivica po proizvodnji pjenušavih vina apsolutni prvak u Hrvatskoj te da naši vinari upravo s pjenušcima osvajaju brojne nagrade, organizatori su, u suradnji s vinarima Tomac, Šember, Korak, Jagunić, Kolarić i Kurtalj, odlučili dio njihove bogate ponude pjenušaca predstaviti Jaskancima kroz manifestaciju ”Pjenušava radionica”, koju je ovom prilikom prezentirao domaćin ove konferencije za novinare, jaskanski vinar Dominik Jagunić. Tako ovog rujna na jaskanskom Sajmištu sve posjetitelje očekuje vesela atmosfera uz bogatu gastronomsku ponudu koja uključuje prezentaciju i degustaciju najboljih vina poznatih jaskanskih vinara.

Ceremonija otvaranja započet će, u četvrtak 7. rujna, tradicionalnom povorkom od glavnog trga prema šatoru na jaskanskom sajmištu gdje će u 19 sati biti svečano otvorene 26. po redu Jaskanske vinske svečanosti, a ujedno će biti otvorena i Obrtničko turistička izložba koju je ovom prilikom najavio predsjednik Udruženja obrtnika Jastrebarsko Stipe Bučar: ’’U sklopu 9. po redu Izložbe posjetitelji će imati prilike kupiti razne suvenire i probati tradicionalne domaće kulinarske i eko proizvode vrijednih jaskanskih proizvođača i OPG-ovaca.’’ Bučar je u svom govoru najavio i nastupe jaskanskih kulturno umjetničkih udruga koje kroz svoj marljivi rad njeguju običaje tradicije, pjesme i plesa za buduće generacije. Prisutnima se obratila i aktualna vinska kraljica, Jaskanka Lucija Šember, koja danas ujedno i slavi rođendan, kao i ”frontman” grupe O.S.D.S., koji je najavio svirku za pamćenje.   

Za vrhunsku zabavu već prvog dana tako će se pobrinuti upravo O.S.D.S, a uz bogat kulturno umjetnički program i razne sadržaje od četvrtka do nedjelje, u petak se očekuje nastup Begina, u subotu nastupa Psihomodo Pop, a Gazde će ’’zaključat’’ šator u nedjelju, 10. rujna. Nadalje, nisu zaboravljeni ni oni željni malo drugačijeg glazbenog izričaja, za koje će se pod šatorom pobrinuti Music Attack i DJ Baggio čiji će glazbeni repertoar zasigurno zadovoljiti svačiji ukus. Uvod u samu manifestaciju počinje već danas bogatim programom na prekrasno uređenom  ”u vinskom štihu” glavnom gradskom trgu, pa je tako zaista puno razloga da ovih dana posjetite Jasku. Vidimo se!

PR