DOŽIVITE AMUNDSEN SPIRIT I UPOZNAJTE AVANTURISTE KOJI POMIČU GRANICE MOGUĆEG

AMUNDSEN SPIRIT –  serija predavanja o različitim osvajačkim poduhvatima u korist obnove planinarskog skloništa „Vlaški grad“ ispod Svetog brda na Velebitu

Norvežanin Roald Amundsen bio je prvi čovjek u povijesti koji je stigao na Južni pol, 14. prosinca 1911. godine. Zanimljivo je da je njegova prvotna namjera bila pripremiti ekspediciju s kojom će prvi stići na Sjeverni pol, no saznavši da je američki polarni istraživač Robert Edwin Peary to već učinio, Amundsen mijenja svoj plan i u početku ni ne obavijestivši posadu, kreće u smjeru osvajanja Južnog pola. Priča je utoliko zanimljivija jer je s tom istom misijom prema Južnom polu krenuo i britanski oficir Robert Falcon Scott.  Osvajanje Južnog pola je stoga proteklo u ozračju natjecanja između njih dvojice i njihovih posada. Amundsenov tim je u konačnici bio uspješniji i na Južni pol je stigao pet tjedana prije Scotta. Svoje uspjehe može prije svega pripisati svojem neustrašivom duhu, hrabrosti i osvajačkoj upornosti.

Potaknuti njegovim osvajačkim pothvatima u Zagrebu će se tijekom mjeseca studenog i prosinca održati serija predavanja naziva AMUNDSEN SPIRIT u okviru kojih će gostovati osobe koje nose Amundsenov duh – priznati hrvatski istraživači i avanturisti, a građani će tom prilikom saznati detalje njihovih avanturističkih doživljaja.

AMUNDSEN SPIRIT dočarat će Stipe Božić s predavanjem o Sedam vrhova – najviši vrhovi svih kontinenata,  alpinista Vladimir Mesarić govorit će o svom posjetu Everestu ’79, alpinista Branko Šeparović približit će sudionicima predavanja svoje putovanje od Velebita do Himalaja, Darko Bakšić upoznat će nas s najdubljom jamom na svijetu (Voronya/ Krubera), a Robert Erhard s podzemnim svijetom.  Iskusni himalajac Darko Berljak, koji je samo u Himalaju vodio  više od 30 ekspedicija,  u svom će predavanju opisati alpinističke ekspedicije u svjetska velegorja.

vizual_a_v1

Predavanja će se održavati svaki utorak, počevši od 15.11.2016. u 19 sati u zagrebačkom Clubu Roko, Jarunska 5.

Za sudionike koji se odazovu organizirana je i nagradna igra. Cilj projekta Amundsen Spirit je prikupiti potrebna novčana sredstva u korist obnove planinarskog skloništa „Vlaški grad“ ispod Svetog brda na Velebitu. Riječ je o skloništu koje se nalazi na važnoj planinarskoj ruti ali zapušteno i nije u funkciji.

U skladu s imenom projekta, cijelu zamisao organizira i financijski podupire AMUNDSEN VODKA. Amundsen vodka je vodka vrhunske, premium kvalitete koja je napravljena od kristalno čiste vode kojoj je dodana glečerska voda i pažljivo biranih sastojaka koji su destilirani šest puta. Netaknute čistoće, polarno hladna i extra glatkog okusa, Amudsen vodka slavi veliki povijesni pothvat, te je nastala u čast legendarne osvajačke ekspedicije na Južni pol.

Sanjari, istraživači ili avanturisti, osobe su koje otkrivaju i pomiču granice mogućeg.  Avanturizam se najčešće veže u sport i može podrazumijevati ili planinarenje, hodanje, letenje, plovidbu, vožnju, ronjenje….. ili u zraku ili na kopnu ili pak pod vodom. Zajedničko svim adrenalinskim aktivnostima je iskušavanje svojih granica, upoznavanje samog sebe ili pojačani nalet adrenalina.  

amundesen-spirit-web-1

PR: Akter public