Festival gljiva u Parku prirode Lonjsko polje

VI. FungiFest, festival gljiva u Parku prirode Lonjsko polje, održat će se u subotu i nedjelju, 25. i 26. rujna, u Posjetiteljskom centru Repušnica u istoimenom mjestu kraj Kutine.

Bogat program pripremaju Turistička zajednica grada Kutine, Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje, Centar za istraživanje gljiva „Russula“ Novska i Gljivarsko društvo „Ivan Focht“ Kutina.

Posjetitelje očekuju izložba gljiva, stručna predavanja, kreativne radionice, turistički fungi vlakić, edukativni sadržaji o biološkoj raznolikosti Lonjskog polja i važnosti njezina očuvanja te ugostiteljska ponuda.

Izložba gljiva će, prema preporukama epidemiologa, biti postavljena na otvorenom. Izložit će se gljive Slavonije i Moslavine, a kako bi ih posjetitelji što bolje upoznali, sve će biti označene karticama s hrvatskim i znanstvenim nazivom, oznakom jestivosti i eventualne ljekovitosti.

Zainteresirani će pod vodstvom stručnih vodiča moći krenuti u biciklističke te pješačke obilaske Parka prirode Lonjsko polje, a moći će se voziti i kanuom. Zbog pridržavanja razmaka svaka će skupina moći imati do 20 sudionika.

U dvorani Posjetiteljskog centra moći će se razgledati multimedijska edukativna izložba Diverterra namijenjena djeci predškolske i školske dobi. Izložba djecu poučava zaštiti okoliša, klimatskim promjenama te očuvanju prirode i bioraznolikosti. Posjetitelje kroz izložbu vode avatari sedam životinja: jež, morska kornjača, vidra, ris, dinarski voluhar, medvjed i pčela. Obilazak izložbe bit će organiziran u četiri termina.

Kako bi se olakšao dolazak na prostor održavanje manifestacije iz centra Kutine (Trg dr. Franje Tuđmana) do Posjetiteljskog centra Repušnica vozit će besplatni turistički Fungi vlakić.

U subotu program traje od 9 do 18, a u nedjelju od 10 do 17 sati.

Repušnica se nalazi kraj Kutine i udaljena je samo sat vremena vožnje osobnim vozilom autocestom iz Zagreba. Zbog toga na tamošnji festival gljiva, utemeljen prije šest godina, uz posjetitelje iz Sisačko-moslavačke, rado dolaze i oni iz Zagrebačke županije te Grada Zagreba.

Turistička zajednica grada Kutine

Fotografija: Tomislav Koran