FESTIVAL ISTARSKE SUPE i ANTONJA 2024.

 10. Festival istarske supe te 33.

Izložba vina Rovinjštine i

21. Izložba maslinovih ulja Rovinjštine

koje objedinjava tradicionalna Antonja u Rovinjskom Selu. 

Očekuje nas i ove godine bogat program koji će se održati tijekom manifestacija u petak, 19. siječnja i u subotu 20. siječnja 2024. godine. Organizatori manifestacija su Udruga Agrorovinj i Mjesni odbor Rovinjsko Selo. „Uz podršku sponzora i partnera manifestacija, nastojimo iz godine u godinu zadržati naglasak na lokalnog proizvođača koji na ovaj način dolazi u direknti kontakt s potrošačima ali i svih ostalih ljubitelja dobrog vina te vrhunskih maslinovih ulja s našeg područja,“ istaknuo je Kristijan Damijanić ispred Udruge Agrorovinj.

Manifestacije u Rovinjskom Selu njeguju tradiciju poljoprivrednika, maslinara i vinara Rovinjštine te na taj način posebno naglašavaju važnost očuvanja i podizanja kvalitete plodova rada i truda s ovog područja. Manifestacije u Rovinjskom Selu prilika su da se proizvodi približe široj publici Rovinja i Istre te svim ljubiteljima tradicionalne gastronomije, ljubiteljima istarskih vina i maslinovih ulja. 

Udruga Agrorovinj predstavit će na Antonji i rezultate ocjenjivanja ovogodišnjih uzoraka vina i maslinovih ulja koji su prošli sve fizikalno-kemijske i senzorne analize. 

U petak će se održati Festival istarske supe s početkom u 18 sati. Posjetitelji će moći degustirati supe koje se pripremaju na licu mjesta. Kupnjom bukalete za degustaciju istarske supe, posjetitelji mogu tako ponijeti prigodni suvenir s manifestacije. „Što se tiče natjecanja u izradi supa, ocjenjivat će se priprema tradicionalne i kreativne istarske supe. Sudjeluje ukupno 10, za sada, prijavljenih ekipa, a ocjenjivat će se i „najbolja kumpanija“ što je prethodnih godina bila zapravo nagrada za „najbolje uređeni štand“, te „najbolja supa po izboru publike“ rekao je predsjednik udruge Agrorovinj, Kristijan Damijanić.

U subotu se održava tradicionalna, najstarija vinska izložba u Hrvatskoj, 33. Antonja kao i 21. izložba maslinovog ulja. Ove je godine prijavljeno ukupno 43 uzoraka vina koji će se ocjenjivati u kategoriji profesionalnih proizvođača te u kategoriji proizvođača hobista dok je maslinovih ulja ukupno pristiglo 63 uzoraka. Zanimljivost je da je ova manifestacija i jedna od pionira u Hrvatskoj koja je uvela degustaciju i prezentaciju ekoloških i biodinamičkih vina koje će se moći degustirati i ove godine.  

I petak i subotu, službeni program kroz degustacije istarskih supa, vina i maslinovih ulja kreće od 18 sati. U petak će se u 20:30 sati održati proglašenje pobjednika 10. Festivala istarske supe, a u subotu u 19 sati podijelit će se priznanja i nagrade za najbolja vina i maslinova ulja Rovinjštine. 

Zabavni program kreće uz glazbu i veselje od 22 sata , i to u petak s DJ Krizom i EL Duom Luka & Eleonora. U subotu su za zabavni dio programa zaduženi Lucky Band i Mauro Staraj & La Banda.

Ulaz na manifestacije je besplatan.

Slavimo i podržimo lokalne proizvođače. Vidimo se u Rovinjskom Selu u petak, 19. i u subotu, 20. siječnja!

Karmen Radetikio