Gartlic ljubavi: 40 najljepših ljubavnih priča iz Ozlja

Pridružite nam se na predstavljanju knjige „Gartlic ljubavi: 40 najljepših ljubavnih priča iz Ozlja“ u utorak, 6. studenoga 2018. u 12:00 sati u Društvu hrvatskih književnika, Trg bana Josipa Jelačića 7/I, Zagreb.

Gartlic ljubavi donosi 40 kratkih priča koje su od 2014. do 2017. godine nagrađene ili pohvaljene na međunarodnom književnom natječaju za najbolju kratku ljubavnu priču Moje drago serce. Knjigu će u prostorijama DHK na Trgu bana Jelačića predstaviti članovi stručnog povjerenstva natječaja: književnica Julijana Matanović (ujedno i urednica Gartlica ljubavi), sveučilišna profesorica Dubravka Težak te književnik i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Ulomke iz nagrađenih priča pročitat će glumac Zoran Pribičević, a za glazbeni ugođaj pobrinut će se proslavljeni ozaljski bariton Leon Košavić.

Zbirka Gartlic ljubavi: 40 najljepših ljubavnih priča iz Ozlja predstavlja kulminaciju i krunu prve četiri godine natječaja „Moje drago serce“. Međunarodni je to književni natječaj za najbolju kratku ljubavnu priču inspiriranu slavnim pismom koje je Petar Zrinski noć uoči smaknuća 30. travnja 1671. u Bečkom Novom Mjestu uputio svojoj supruzi Katarini, a koje započinje upravo tim besmrtnim riječima: „Moje drago serce“. S obzirom da ovo dirljivo i tragično pismo svjedoči o jednoj velikoj povijesnoj ljubavi, na natječaju se traže upravo ljubavne priče, a njihove teme trebaju biti vezane uz Ozalj i njegovu kulturnu i povijesnu baštinu.

Na natječaj je kroz prve četiri godine stiglo više od 200 priča, a stručno povjerenstvo za vrednovanje priča u sastavu Julijana Matanović, Dubravka Težak i Jasmin Imamović među njima je izabralo 40 najboljih – svake godine tri priče koje su ovjenčane nagradom „Stjepko Težak“ te još sedam koje su dobile posebne pohvale povjerenstva. Ove je godine tih 40 najuspješnijih priča objavljeno u zbirci Gartlic ljubavi. Predsjednica stručnog povjerenstva Julijana Matanović ujedno je i urednica zbirke, a knjiga je objavljena u nakladi Gradske knjižnice i čitaonice Ivana Belostenca Ozalj pod pokroviteljstvom Grada Ozlja.

 

PR: grad Ozalj