Go green in Jelsa Festival

Turistička zajednica općine Jelsa uključila se u European Sustainable Development Week s GO GREEN in Jelsa festivalom. Sačuvajte zadnji vikend mjeseca rujna ( 30.09-02.10.2021.g.), a kroz tih nekoliko dana očekuje vas raznovrstan program. 

Na Go Green in Jelsa festivalu sudjeluje Srednja škola Hvar, Srednja škola Hvar – podružnica Jelsa, Dječji Vrtić Jelsa, Udruga Trim, Općinska knjižnica i čitaonica Jelsa, Ronilački klub Black Pearl, Ronilački klub Nautilus, Hrvatski Savez Nordijskog Hodanja, Fjori Fora Garden, Duška Mušić, Lucija Peronja Pavić, Sara Radonić, udruga ugostitelja Jelsa, udruga „Moj Škoj“, Udruga „Eco Hvar“, Rukometni klub „Jelsa“, Veslački klub „Jelsa“ i Nogometni klub „Jelsa“, i mnogi drugi pojedinci uz pomoć lokalne samouprave i komunalnog poduzeća.

Radionice koje će se odvijati usmjerene su ka održivom razvoju, održivom gospodarenju otpadom, snaga suradnje i povezivanje u službi zajednice, dječje radionice filcanja vune, recikliranje auto guma, reciklaža papira, izrada novog komada odjeće od starih majica, izrada bio kugli za čišćenje mikroorganizama u moru..

Udruga „Eco Hvar“ će urediti i napraviti hranilišta za mačke uz naglasak na brigu o napuštenim životinjama i našu odgovornost i zadaću u tome. S istim ciljem Općina Jelsa donirati će 50 besplatnih kastracija za mačke. Prezentacija o mačkama u organiziciji Udruge Eco Hvar pod nazivom: ‘Mace naši prijatelji’ sastoje se od priče jedne ulične mačke uz lutkarske rekvizite i glazbu te demonstracije izrade hranilice za samoživuće mačke.

Treća po redu eko akcija čišćenja podmorja bit će organizirana na području Jelse, Vrboske i južne strane otoka Hvara u suradnji sa Ronilačkim Klubom „Nautilus“ i Ronilačkim Klubom „Black Pearl“. Cilj ovog projekta jest promijeniti svijest o očuvanju okoliša stavljanjem naglaska na sve veću onečišćenost mora.

Kroz eko akcija čišćenja okoliša koja će biti organizirana od strane sportskih klubova i to: Nogometni Klub „Jelsa“, Veslački Klub „Jelsa“ i Rukometni Klub „Jelsa“ u kojoj će sudjelovati i djeca viših uzrasta. Osim ekološkog karaktera, ova eko akcija ima i edukativan učinak, te se djeca, sudionici uče izgradnji boljeg odnosa prema moru i prirodi u budućnosti, a sve s ciljem podizanja razine svijesti o važnosti očuvanja okoliša i prirode te povezivanja svih generacija i radi zaštite prirode i očuvanja prirodnih ljepota.

Komunalni otpad predstavlja jedan od ključnih globalnih problema kojeg je potrebno rješavati kroz bottom up pristup, rješavajući problem na lokalnoj razini doprinoseći globalnim ciljevima problematike morskog otpada. More i okoliš predstavljaju jednu jedinstvenu cjelinu međusobno povezanih ekosustava te je kao takvo odgovornost svakog pojedinca stoga je svrha ovog projekta podizanje svijesti o problematici otpada.

Dječji vrtić Jelsa će zajedno s roditeljima i djecom pokrenuti projekt „Razmjene dječje odjeće i igračaka“ na način da će zamoliti roditelje koji imaju viškove odjeće i igračaka koje ne koriste da ukažu na današnji trend nepotrebnog bacanja. Život bez otpada je jedan utopijski način života, ali kroz male stvari možemo mijenjati zajednicu, posebno ako krećemo od djece. Projekt „Sharing is caring“ koji ima i svoju fb stranicu za otok Hvar, primjer je dobre prakse za razmjenu odjeće.

Radionice s Lucijom i Sarom također su orijentirane iskorištavanju predmeta tako da im se udahne novi život i da nije potrebno kupovati nove stvari kada ih možemo od nekoliko starih predmeta dati im novi smisao ili vrijednost.

Radionica s Općinska knjižnica i čitaonica Jelsa usmjerena je ka upoznavanju djece srednjoškolske dobi s vrednovanjem informacija na internetu i prepoznavanje lažnih vijesti.

udrugom „Trim“ djeca će naučiti rukovati sa vunom, na način da će se organizirati suho flicanje vune s iglicama, te kreativna reciklaža papira i pokazna radionica recikliranja auto-gume.

Kroz 2 dana nordijskog hodanja, koji se već 2. put održava u Jelsi, cilj je potaknuti kako starije, pa tako i mlađe stanovništvo na aktivno bavljenje sportom na otvorenom. Kroz 4 rute koje će gosti moći iskusiti uz pratnju vodiča koji će upoznati s kulturom otoka Hvara, njezinim posebnostima, florom i faunom, te načinu života otočana.. Srednja škola Hvar će nakon toga izraditi projekt Story Map aplikacije na rutama kroz koje će biti organizirano Nordijsko hodanje. Story Map aplikacija će uz gps koordinate, tekstualne opise i fotografije dati nadopunu ovom projektu, te će gosti koji nisu bili tijekom održavanja Nordijskog hodanja, moći ove rute i djelove puta odraditi sami uz pratnju aplikacije koja će biti kreirana od strane učenika Srednje škole Hvar.

Osim radionica, sportskih i ekoloških aktivnosti u Ljetno kino Jelsa bit će i predstavljen film „I am Greta“, a riječ je o mladoj aktivistici koja pokušava ukazati na to koliko su klimatske promjene opasne. Humanitarna predstava „ Za perle“ održati će se u četvrtak u Svečanoj dvorani Općine Jelsa, gdje će sav prihod od ulaznica biti namjenjen djeci iz udruge „Perla“ na otoku Hvaru, koja okuplja djecu s posebnim potrebama.

Završna večer će uz potporu Jelšanskih ugostitelja organizirati koncert „Dalmatina“ gdje će prihod biti namjenjen udruzi „Perle“. Koncert će se održati u subotu, 02.10.201.g. na Pjaci.

Za više informacija posjetite www.tzjelsa.hr

TZ Jelsa