Gourmet Hrvatska

Ilok,25.03.2019., ladanjsko imanje Principovac

Osnovni cilj projekta “Gourmet Hrvatska”je povezivanje prehrambeno-prerađivačkog sektora sa sektorom turizma, kako bi Hrvatska sukladno Strategiji razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine postala prepoznatljiva gastronomska turistička destinacija te ušla u 20 vodećih turističkih destinacija u svijetu. Tijekom 18 mjeseci provedbe Projekta, analizirano je sadašnje stanje gastronomske ponude u Hrvatskoj, napravljen je Strateški okvir i smjernice za razvoj gastronomskih/gourmet destinacija i proizvoda te su kreirane smjernice za razvoj brenda sadašnjih i budućih gastronomskih destinacija. Također, u suradnji s dionicima na lokalnoj i nacionalnoj razini definiran je Akcijski plan za razvoj gastronomije u Hrvatskoj. Kroz zajedničku suradnju brojnih stručnjaka u području turizma te eno-gastronomske ponude, zaključeno je da Hrvatska u idućih nekoliko godina treba pojačano poraditi na uspostavi kvalitetnog institucionalnog, zakonodavnog i strateškog okvira, stvaranju destinacijskih gastronomskih iskustava i jačanju međunarodne prepoznatljivosti kako bi postigla cilj da postane svjetski prepoznatljiva gastronomska destinacija. 

Projekt je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Naručitelj projekta je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, dok su ostali dionici Ministarstvo turizma, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica, Hrvatska gospodarska komora i mnogi drugi. Projekt su proveli WYG Savjetovanje, Institut za turizam i Institut za međunarodne odnose u suradnji s velikim brojem partnera na lokalnoj i nacionalnoj razini .  

Na konferenciji će se prisutnima obratiti i neka od najvećih imena hrvatske gastronomije, predstavnici ministarstava, Hrvatske turističke zajednice, predstavnici proizvođača, distributera, novinara i mnogi drugi. Glavni partner konferencije je Hrvatska turistička zajednica.  

Za istaknuti je da je Podunavlje , uz šibensko područje, jedno od dviju posebno analiziranih “gastro/gourmet” regija unutar projekta. Ključne preporuke za jačanje veze između proizvodnog i ugostiteljsko-turističkog sektora kroz kratke lance opkrbe bit će prezentirane na konferenciji. 

U projektu je tijekom 2018.g.  uključivanjem u istraživanja od strane provoditelja sudjelovala i TZ Ilok, iz tog ugla ističem zadovoljstvo da se završna, stručna konferencija projekta na najvišoj nacionalnoj razini događa upravo u kontinentalnom dijelu Lijepe Naše što doprinosi afirmaciji cjelovitog tržišnog pristupa ali i afirmaciji regije te i samog Iloka kao eno-gastro destinacije. Gledajući i šire, upravo ovih dana Hrvatska se bavi i pozicioniranjem u sektoru poslovnog turizma stoga organizacija  ovakvog skupa u destinaciji koja se inače ne percipira kao destinacija poslovnog turizma šalje poruku tržištu da je to  ostvarivo i da ovdašnja ponuda može ispuniti zahtjeve manjih skupova MICE sektora , štaviše da može biti odličan i netipičan spoj gastro i poslovnog turizma.  

PR: TZ Iloka