HODOČAŠĆE NA GOSPIN OTOK – ZEČEVO 05. 08. 2018.

U čast udovici Jeleni, kojoj se 1516. godine ukazala Gospa na malom otoku u Ninskom arhipelagu Zečevu i ove će se godine održati hodočašće 05. 08. 2018. na dan Domovinske zahvalnosti. U 6 sati predviđen je polazak hodočasnika ispred crkve svetog Anselma pješice preko Vrsi do otoka Zečevo.

Dok će procesija s Gospinim kipom iz crkve svetog Anselma krenuti od Gospinog mula u Ninu i brodicama nastaviti do otoka Zečevo, a u 11 sati na otoku Zečevo održat će se svečana misa. Dan prije 04. 08. u 19,00 sati predviđena je Sveta misa i blagoslov hodočasnika pješaka koji će se sljedećeg jutra krenuti ranom zorom put Zečeva.

Nin je poznat kao središnje marijansko svetište zadarske nadbiskupije i jedno od najstarijih marijanskih svetišta u Hrvatskoj. Stoga nije čudno što se u Ninu svake godine okuplja sve veći broj hodočasnika obilježavajući tako svetkovinu ukazanja Gospe.

Blagdan Gospe od Zečeva slavi se 5. svibnja, prvog ponedjeljka prije Blagdana Uzašašća i 5. kolovoza. Vjernici pritom nose kip čudotvorne Gospe od Zečeva, pjevaju himnu Dobra Majko sa Zečeva te druge pjesme posvećene Djevici Mariji.

Legenda u narodu kazuje da nakon što su Turci ukrali Gospin kip iz svetišta i bacili ga u more, Gospa sama “doplivala” u Nin, a kada je bila na pola puta do Nina crkvena su se zvona sama oglasila, a puk je pohrlio u crkvo. Od tada se štuje Gospino ukazanje.

Neka nas Gospa od Zečeva prati na našim životnim putevima, vapaj su brojnih hodočasnika.

 

PR: TZ grada Nina

Fotografija: Ana Glavan