Ivana Summer Percussion Festival – 17.06. – 21.07.2021.

Ivana Summer Percusion Festival održava se od 17. do 21. lipnja u Samoboru, a tijekom Festivala održat će se i brojne majstorske radionice vodećih hrvatskih i evropskih udaraljkaša. U goste nam dolaze Irena Manolova i Tomasz Golinski ( Poljska/Bugarska), Aleksandra Šuklar ( Slovenija/Austrija), Nikola Krbanyevitch (Srbija/Francuska), SUDAR PERCUSSION i Vokalni ansambl SINGRLICE,  a sve ih je okupila umjetnička ravnateljica Festivala Ivana Kuljerić Bilić.

Što su to udaraljke? Radi li se samo o određenoj skupini instrumenata ili o konceptu izvođenja?  – pitanja su to kojima se bavimo ove godine!

 Jedna od glavnih tematska odrednica ovogodišnjeg  izdanja festivala jest glazba za udaraljke koja od udaraljkaša traži da koristi sva sredstva uključujući i svoje tijelo i glas, te prostor koji ga okružuje za stvaranje glazbe.

Festival ove godine otvaraju samoborski glazbenici – SUDAR PERCUSSION  i Vokalni ansambl SINGRLICE. Iako je spoj glasova i udaraljki jedan od najstarijih izraza, ovo je prvi puta da na festivalu ugošćujemo ovako zanimljivo izvođačko tijelo.

Poljak Tomasz Golinski mlađi je autor u naponu snage, čija su se djela za marimbu već nametnula kao nezaobilazna marimbistička literatura. U suradnji s Irenom Manolovom specijalizirao se za format marimba dua.

Aleksandra Šuklar  osebujna je udaraljkašica  koja u posljednje vrijeme uspješno surađuje s poznatim filmskim skladateljem Hansom Zimmerom, a uz to valja napomenuti da je dobitnica brojnih nagrada, između ostalog i nagrade Grada Samobora na Natjecanju Ferdo Livadić u sklopu Samoborske glazbene jeseni. Festival i ove godine zadržava snažan pedagoški karakter kroz svakodnevne majstorske radionice i individualnu nastavu, ovdje ističemo majstorske radionice gostiju Irene Manolove, Tomasza Golinskog i Aleksandre Šuklar , ali i cijelog niza skladbi za mlađe uzraste, te popularnu radionicu etno, jazz i rock glazbe koju vodi naš stalni gost, član INK Experiment dua i profesor na Konzervatoriju u Francuskoj, Nikola Krbanyevitch.

TZ Samobora