Jaska najavila feštu za pamćenje

Tradicionalna rujanska vinska fešta i najpoznatija manifestacija jaskanskog kraja ove će se godine održati od 8. do 11. rujna, a službeno predstavljanje održano je u četvrtak, 1. rujna, u prekrasnom ambijentu Šumskog dvora u Svetoj Jani u kleti koja je sagrađena 1656. godine za vrijeme obitelji Erdödy, a iz koje pogled seže na plešivičke vinske obronke i cijeli jaskanski kraj.

„Izuzetno mi je drago što konferenciju za novinare održavamo baš ovdje u Šumskom dvoru kojeg je još davno, u 17. stoljeću, grof Erdödy sagradio s namjerom da ovdje uživa u senzacionalnom pogledu, vinu, hrani i dobrom društvu, čiji primjer danas slijedimo i mi. Ukratko, uz odličnu glazbu i zabavu za sve uzraste, vrhunska vina, domaću hranu i prijateljsko druženje, od 8. do 11. rujna svi putevi vode u Jasku. Dobro nam došli!“, rekao je ovom prilikom domaćin Jaskanskih vinskih svečanosti, gradonačelnik Zvonimir Novosel te pozvao javnost u Jastrebarsko na poznatu tradicionalnu vinsku manifestaciju.

Direktorica Turističke zajednice grada Jastrebarskog, Ivana Herceg, upoznala je prisutne o važnosti održavanja Jaskanskih vinskih svečanosti, kao i s programom događanja, a istima je predstavljen i domaćin konferencije za novinare, jaskanski vinar Franjo Kolarić, koji je rekao: ”Održavanje Jaskanskih vinskih svečanosti vrlo je važno zbog promocije jaskanskog vinarstva i vinogradarstva, vrijednih obrtnika te turističkih i gospodarskih potencijala prepoznatih ne samo na hrvatskoj nego i na međunarodnoj razini.”

Tako ovog rujna na jaskanskom Sajmištu sve posjetitelje očekuje najveselija atmosfera uz bogatu gastronomsku ponudu koja uključuje prezentaciju i degustaciju najboljih vina poznatih jaskanskih vinara. Ceremonija otvaranja započet će, u četvrtak 8. rujna u 18 sati, tradicionalnom povorkom iz predivnog perivoja dvorca Erdödy prema šatoru na jaskanskom sajmištu gdje će u 19 sati biti svečano otvorene 25. po redu Jaskanske vinske svečanosti, a ujedno će biti otvorena i Obrtničko turistička izložba, koju je ovom prilikom najavio predsjednik Udruženja obrtnika Jastrebarsko Stipe Bučar: ”U sklopu Izložbe posjetitelji će imati prilike kupiti razne suvenire i probati tradicionalne domaće kulinarske i eko proizvode vrijednih jaskanskih proizvođača i OPG-ovaca. Osim toga, Udruženje obrtnika ove godine organizira humanitarnu akciju ”Obrtnici za obrtnika”. Obrtnici slastičari će izraditi četiri vrste štrudle; od sira, od grožđa, jabuka i šljiva koja će se dijeliti svim posjetiteljima, a sredstva prikupljena kao dobrovoljni prilog uručit će se jednom obrtniku koji zbog bolesti već neko vrijeme ne može raditi.” Za vrhunsku zabavu već prvog dana pobrinut će se Gazde, a uz bogat kulturno umjetnički program i razne sadržaje kroz četiri dana Svečanosti, u petak se očekuje nastup Dražena Zečića, Danijele Martinović u subotu, a Jasmin Stavros i Barabe ”zaključat” će šator u nedjelju, 11. rujna. Nadalje, nisu zaboravljeni ni oni željni malo drugačijeg glazbenog izričaja, za koje će se pod šatorom pobrinuti Music Attack i DJ Baggio čiji će glazbeni repertoar zasigurno zadovoljiti svačiji ukus.

IMG_8977

Gazde, Barabe i Jasmin Stavros poznate su glazbene zvijezde koje su se već dobro udomaćile u Jaski, a ovom su prilikom dokazali prisutnima da znaju i kuhati pripremivši, uz tajne sastojke, specijalitete: „Kraljevi zabave“ od trajbanih jaja i kotlovinu ”Gazde”. Važno je napomenuti i da je Stavros ranije tog dana, u vinotočju obitelji Tomac, snimio spot za novu pjesmu „Vino nek se toči“.  Pozitivnoj atmosferi doprinijele su i članice udruge Women on wine te vinska kraljica Zagrebačke županije, Lucija Šember, koja danas ujedno slavi rođendan.

Za kraj, Gradonačelnik Novosel najavio je i “Berbu u Jaski”, koju ove godine, točnije 19. rujna, organiziraju Udruga gradova u RH i Grad Jastrebarsko, u kojoj će sudjelovati gradonačelnici i gradonačelnice sa supružnicima, a sav prihod bit će namijenjen stipendiranju 10 najboljih studenata vinogradarstva u Hrvatskoj. Sve u svemu, puno je razloga da u rujnu posjetite Jasku. Vidimo se!

 

Promo spot pogledajte ovdje.

 

PR: Ivan Batušić mag.ing.silv.