Jedinstvena izložba fotografija „VODE PODZEMLJA“, u dvorani Javne ustanove AQUATIKA-SLATKOVODNI AKVARIJ KARLOVAC

Otvorenje izložbe u petak 28.09.2018. u 19 sati

Trajanje izložbe: 28.9.2018.-23.1.2019.

 

Vode podzemlja

Jedna od grana speleologije je i speleo-fotografija koja se tijekom godina razvila od dokumentarističke u vrlo visoku umjetničku fotografiju. Specifičnost speleo-fotografije je upravo u njezinoj tehničkoj zahtjevnosti. Uvjeti u kojima su nastale fotografije prikazane na ovoj izložbi vrlo su neprijateljski kako za fotografsku opremu, tako i za ljude koji su sudjelovali u snimanju ovih kadrova. Unatoč tome, ili možda upravo zbog tog izazova, članovi Hrvatskog speleološkog saveza u svojim redovima kriju neke od svjetski poznatih speleo-fotografa. U tami koja skriva ljepote podzemlja, više nego bilo gdje drugdje vrijedi uzrečica fotografske legende Ansela Adamsa: „You don’t take a photograph, you make it.“

Vodu u podzemlju nalazimo u svim mogućim oblicima i agregatnim stanjima. Od kapljica, curaka i potočića do podzemnih potoka i rijeka. Od nakapnica do jezera, od magle do snijega i leda. Pitka voda neprocjenjivo je blago skriveno u špiljama i jamama Hrvatske. Važnost zaštite ovog bogatstva nije samo zbog iznimne biosfere koja obitava u ovom okruženju već i zbog zaštite svijeta na površini, često nesvjesnog onog što se događa ispod. Vrlo jednostavno – što uđe, mora i izaći, a vrlo često izlazi na našim slavinama.

Posjetitelji izložbe mogu posjetiti i Speleoteku, prvu hrvatsku speleološku biblioteku koja sadrži oko 5000 naslova knjižnične građe iz fundusa Speleološkog kluba Ursus spelaeus – Karlovac, Speleološkog društva „Karlovac“ i udruge ADIPA iz Zagreba te nekoliko privatnih zbirki. Poveznica Aquatike, jedinog slatkovodnog akvarija u Hrvatskoj i ove izložbe, najbolje je vidljiva u razgledu dijela akvarija koji predstavlja endemske vrste, koje se većinom nalaze u krškim predjelima i rijekama ponornicama, te je taj dio akvarija uređen upravo poput špilje.

Organizator izložbe: Hrvatski speleološki savez

Hrvatski speleološki savez je krovna speleološka organizacija u Hrvatskoj koja okuplja samostalne speleološke udruge. Hrvatski speleološki savez (HSS) / Croatian Speleological Federation (CSF) je osnovan u Zagrebu 2. travnja 1954. godine pod nazivom Speleološko društvo Hrvatske. Od 20. listopada 1990. godine djeluje pod nazivom Hrvatsko speleološko društvo. Od 21. veljače 1998. naziva se Hrvatski speleološki savez.

Suorganizatori: Speleološko društvo Karlovac, Speleološki klub Ursus spelaeus

 

Autori fotografija:

Ksenija Bočić (SD Karlovac), Nenad Buzjak (SK Samobor), Hrvoje Cvitanović (SK Ursus spelaeus, Karlovac), Tomislav Derda (SD Karlovac), Ivan Glavaš (SU Spelunka, Ičići), Mladen Jekić (SD Istra, Pazin), Lovel Kukuljan (SU Estavela, Kastav), Krešimir Motočić (SK Samobor), Dinko Stopić (SD Karlovac)

PR: AQUATIKA