MALA BARKA 2

9. Smotra i regata tradicijskih barki na jedra Mošćenička Draga, 14., 15. i 16. srpanj 2017.

  • Turistička atrakcija kojom slavimo i obilježavamo važnost očuvanja i valorizacije pomorske, ribarske i brodograđevne baštine –

Ovogodišnja 9. Smotra i regata tradicijskih barki na jedra u Mošćeničkoj Dragi priređena je u posebnom ozračju međunarodnog projekta MALA BARKA 2 Operativnog programa suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska za razdoblje 2014.-2020., u kojem je PGŽ vodeći partner, a TZ Kvarnera je uz Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka te Udrugu i Ekomuzej “Kuća o batani” partner iz Hrvatske, dok su slovenski partneri Općina Izola, Turistička zajednica Općine Izola, Općina Piran, Pomorski muzej-Museo del mare “Sergej Mašera” Piran-Pirano.

Cilj projekta MALA BARKA 2 je turistička valorizacija pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Sjevernog Jadrana kroz stvaranje novih turističkih proizvoda, čime se nastavlja uspješno proveden projekt MALA BARKA 1, a manifestacija u Mošćeničkoj Dragi pravi je primjer i dokaz njegovanja tradicije i kreiranja atraktivne turističke ponude.

U sklopu projektnih zadataka na projektu Mala barka 2, TZ Kvarnera je nositelj nekoliko tematskih manifestacija koje slave pomorsku baštinu na Kvarneru, pa tako i ove manifestacije u Mošćeničkoj Dragi, organizator koje je Ekomuzej Mošćenička Draga u suradnji s Katedrom Čakavskog sabora Općine Mošćenička Draga (Sekcija za tradicijske barke Draške barki) i s Turističkom zajednicom Općine Mošćenička Draga, te Koordinacijom udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre.

y y y y y

Manifestacija započinje svečanim otvorenjem u petak, 14. srpnja 2017. godine na Rivi u Mošćeničkoj Dragi u nazočnosti župana Primorsko-goranske županije gospodina Zlatka Komadine, pročelnice Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj, gospodje Melite Raukar, direktorice Turističke zajednice Kvarnera dr. sc. Irene Peršić Živadinov te načelnika Općine Mošćenička Draga gospodina Rikarda Staraja i direktorice Turističke zajednice općine Mošćenička Draga gospođe Nensi Dretvić, koji ce se se brojnim gostima i uzvanicima, među kojima su i predstavnici slovenskih partnera na projektu iz Izole i Pirana, obratiti pozdravnim riječima i govoriti o značaju očuvanja maritimne baštine, kako za turizam i turističku ponudu, tako i za život stanovnika na Kvarneru. Tom prigodom Općina Mošćenička Draga dodijeljuje zahvalnice i priznanja Turističkoj zajednici Kvarnera i PGŽ, koja načelnik Rikardo Staraj uručuje direktorici Ireni Peršić Živadinov i županu Zlatku Komadini. Ekomuzeju Mošćenička Draga – Interpretacijskom centru Kuća od mora dodijeljuje se oznaka člana Asocijacije pomorskih muzeja Mediterana, koju u ime članica Asocijacije uručuje dr.sc. Tea Perinčić, ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci.

Irena Peršić Živadinov i župan Zlatko Komadina

Bit će to i svečana prigoda za porinuće obnovljenog kvarnerskog guca iz 1912. godine, kojeg je obnovio tradicionalni, lokalni brodograditelj Loris Rubinić, koji na projektu Mala barka 2 sudjeluje u specifičnoj i zahtjevnoj obnovi barki na Kvarneru.

Uz bogat program svečanosti otvorenja manifestacije, od promenadnog koncerta limene glazbe, mimohoda mažoretkinja, radionica tradicijske brodogradnje i mornarskih vještina, nautičke radionice i radionice ribarskih vještina, sajma eko-etno proizvoda, može se razgledati i interpretacijski centar ribarske i pomorske baštine Ekomuzeja Mošćenička Draga – Kuća od mora uz stručno vodstvo te predavanje „Pol uri maritimne kulturi“.

Na centralnoj bini izmjenjivat će se nastupi lokalnih tradicijskih pjevačkih zborova iz Mošćeničke Drage, Mošćenica i Brseča, kao i glazbenog tria te zabavne glazbe.

Posebno je će atraktivno biti revijalno jedrenje i smotra tradicijskih barki u plovidbi ispred rive sa svjetlosnim efektima i glazbom popraćeno komentarima uživo od strane predsjednika Ekomuzeja Mošćenička Draga, gospodina Roberta Mohovića, s opisima svake barke i njihovih posada, koje su bile nagrađivanje pljeskom oduševljenih promatrača.

Također, na placi i na rivi u Mošćeničkoj Dragi priređuje se ribarska večer MALA BARKA 2 s prigodnom ponudom jela i pića, dok obližnji restorani i konobe, i to ne samo u Mošćeničkoj Dragi, već i u pitoresknim Mošćenicama, imaju posebnu ponudu menu-a na bazi autohtonih namirnica pod nazivom MALA BARKA 2.

Zasigurno će prvi dan manifestacije završiti zadovoljstvom i organizatora, i svih sudionika.

y y y y y

Subota 15. srpnja 2017., drugi dan manifestacije nastavlja se s izložbom tradicijskih barki koje sudjeluju na smotri i regati MALA BARKA 2, radionicama tradicijske brodogradnje i mornarskih vještina, nautičkim radionicama i radionicama ribarskih vještina te sajmom eko-etno proizvoda, a ove je godine i Udruga Palagruža „doplovila“ u Mošćeničku Dragu te brojni posjetitelji mogu sudjelovati na radionici izrade gundule i na prezentaciji komiške kuhinje. Centralno događanje manifestacije bit će

REGATA TRADICIJSKIH BARKI NA JEDRA

Neposredno prije starta regate održava se press konferencija za medije, na kojoj će direktorica TZ Kvarnera dr.sc. Irena Peršić Živadinov, predsjednik Ekomuzeja Mošćenička Draga dr.sc. Robert Mohović i načelnik Općine Mošćenička Draga gospodin Rikardo Staraj dati izjave o manifestaciji i projekt MALA BARKA 2.

Već sama živost na rivi i u moru ispred Mošćeničke Drage, užurbanost posada, ljepota sunčanog ljetnog dana i prepuna plaža gostiju atrakcija je i slika za oko koju ne treba propustiti. Vidjeti na jednom mjestu 40-tak barki koje s ljubavlju njeguju ti nasljednici vještina i prijatelji mora i svega što je uz more vezano, događaj je za pamćenje i ono što daje identitet i osnovu za bogatu turističku ponudu.

Kvarnerski guc, lovranski guc, guc, pasara, batana, gajeta, leut, barke sa strmim jedrom, kategorije su u kojima su jedrile posade sa cijelog Kvarnera, od Mošćeničke Drage, Krka, Lovrana, Nerezina, Raba, pa zatim Rovinja, Izole i drugih, koji će akvatorij ispred Mošćeničke Drage uz dobar vjetar pretvoriti u pravo borilište.

Najboljima se dodjeljuju pehari na još jednoj pravoj ribarskoj fešti uz druženje prijatelja mora u Mošćeničkoj Dragi, uz zabavne programe i vatromet.

y y y y y

U nedjelju 16. srpnja 2017. nastavlja se s raznovrsnim programima, izložbama i prezentacijama te radionicama, a izdvajamo posebno zanimljivo navigacijsko jedrenje pod nazivom „Bordižamo za dušu i telo“ kao i jedrenje na tradicijskim barkama za djecu i posjetitelje. Zabavna mediteranska glazba i show na bini, uz sve ono što čini ribarsku večeru predivne Mošćeničke Drage, zasigurno će ostati u sjećanju gostima.

PR: TZ Kvarnera