MILJENIK SPORTAŠA I REKREATIVACA – PLIVAČKI MARATON ŠILO – CRIKVENICA

110 sretnih sudionika povodom 110 godina maratona

Uzbuđenje je na vrhuncu jer još nas svega nekoliko danadijeli od najstarijeg plivačkog maratona na Jadranu. Tradicionalni će se maraton Šilo – Crikvenica u subotu, 15. kolovoza, na blagdan Velike Gospe, zaštitnice Crikvenice, plivati čak 110. put. Priča o maratonu seže u 1910. godinu, kada je ondašnje Lječilišno-turističko povjerenstvo organiziralo prvu međunarodnu plivačku utakmicu od Šila do Crikvenice.Ovaj nadaleko poznati stoljetni maraton predstavlja izazov ne samo rekreativcima, već i vrhunskim sportašima.Svake godine Plivački maraton Šilo – Crikvenica okuplja veliki broj natjecatelja. No, ove godine ovo tradicionalno događanje, kao i sva ostala, podliježe strogim epidemiološkim mjerama. Iz tog razloga, uz preporuke stožera civilne zaštite, donijeta je odluka o ograničavanju broja prijava, odnosno maksimalnom broju plivača te će na maratonu moći sudjelovati samo 110 sretnika.

Naime, prijave su otvorene 28. srpnja te su u nepunih 5 sati i zatvorene, jer se prijavio maksimalno mogući broj sudionika. Nakon detaljne provjere podataka i uplate kotizacija, otvorena je mogućnost za prijavu dodatnih 5 sudionika, za što je bilo potrebno samo 4 minute! Možemo zaključiti da se za ovogodišnje natjecanje nije trebalo samo trenirati u moru i nabijati formu, već je bilo potrebno biti i među najbržima na elektroničkim prijavama. Nažalost, veliki broj plivača, među kojima i mnogi koji su već nastupili puno puta ove godine neće moći sudjelovati, što posebno žalosti organizatore.

Na maraton je prijavljeno najviše hrvatskih plivača, no ima sudionika i iz Slovenije, Slovačke, Italije, Južne Afrike i Nizozemske. Među njima je čak 16 maloljetnika, koji mogu pristupiti utrci isključivo uz privolu roditelja, a najmlađi je rođen 2006. godine. Najstariji prijavljeni plivač je vitalni 70-godišnjak! Uvijek se prijavljuje i mnogo generacija iz iste obitelji, a ove godine je najbrojnija 4-člana obitelj.

Start je u 10 sati u Šilu na otoku Krku, a cilj u centru Crikvenice.Završetak natjecanja je u 11:30 sati.Dužina plivačke staze iznosi 3.500 m. Maraton se organizira po pravilima Hrvatskoga saveza daljinskog plivanja, koja provode vrhovni sudac i sudački žiri.Žene i muškarci se natječu istodobno, ali se rezultati ocjenjuju posebno, i to u 18 kategorija.

Molimo natjecatelje da pravovremeno dođu na okupljanje od 7:30 do 8:20 sati na Gradsko plivalište u Crikvenici, gdje će preuzeti vrećice s čipovima i potom se uputiti na Velu paladu, s koje kreće brod za prijevoz na start u Šilu na otoku Krku.

Organizator 110. Plivačkoga maratona Šilo-Crikvenica je Turistička zajednica Grada Crikvenice.

Suorganizatori: PŠRD “Arbun” Crikvenica, ŠRK “Oslić” Selce, ŠRD “Lovrata” Dramalj, ŠRD “Tunera” Jadranovo, ŠRK “Čikavica” Šilo, Jedriličarsko društvo “Val”, Jedriličarski klub „Jadro“ Selce, KPA “Crikvenica”, CPK, Vaterpolo klub „Crikvenica“.

Pokrovitelji: Grad Crikvenica, Županijska lučka uprava Crikvenica, Lučka kapetanija ispostava Crikvenica, Županijska lučka uprava Krk, “Eko-Murvica” d.o.o.

Detaljnije informacije o 110. Plivačkome maratonu Šilo-Crikvenica možete pronaći na web stranici www.rivieracrikvenica.com, a sve novosti redovito pratite i na Facebook stranicama Plivački maraton Šilo – Crikvenica i Crikvenica – Croatia.

Podržite najstariji plivački maraton na Jadranu! Čeka vas pozitivno sportsko ozračje i opuštena zabava!

Vidimo se 15. kolovoza u Crikvenici!

TZ Crikvenice