Mlada vina i Zagreb vole se javno

Večer mladih mladih vina i ove će godine okupiti vinare i brojne vinoljupce u Klubu književnika, na glavnom zagrebačkom trgu. Sastanak je zakazan za petak, 3.studenog 2017. s početkom u 19 sati, a na uživanje u mladim portugiscima i frankovkama dobrodošli su svi ljubitelji vina, kestena i hedonizma.

Večer mladih vina, u organizaciji udruge Vinoljupci, ove godine doživljava svoje treće izdanje. Iz udruge ističu kako u pozadini ove manifestacije stoji težnja za očuvanjem tradicijskih vinskih veza Zagreba i okolnih vinorodnih krajeva, ali i želja da se ukaže na turističku vrijednost ovog običaja.

Iako u odnosu na druga vina nemaju veliku komercijalnu vrijednost, mlada vina – s naglaskom na portugisce i frankovke – imaju važnu ulogu čuvara vinske kulture Zagreba i velik eno-gastro-turistički potencijal. Osim toga, obje sorte imaju mogućnost postizanja izvrsnih rezultata kao klasična mirna vina i pjenušci te su nepravedno zanemarene od strane proizvođača i tržišta. To dokazuju zapaženi uspjesi hrvatskih vinara na međunarodnom ocjenjivanju Portugiser du Monde, ali i fantastične reakcije tržišta na, primjerice, pjenušce proizvedene od portugisca.

Nekolicina vinara, među kojima su vinarije Ivančić-Griffin, Jagunić, Ciban, Ledić te feričanačko Feravino brižni su čuvari tradicije proizvodnje mladih vina, a njihova vina moći ćete kušati u petak ukoliko pribavite ulaznicu koja omogućuje neograničenu degustaciju.

Ulaznice za Večer mladih vina dostupne su u pretprodaji putem online Entrio sustava (www.entrio.hr/event/vecer-mladih-vina-by-vinoljupci-4594) te na prodajnim mjestima Entria po cijeni od 70kn (single ulaznica) i 120kn (double ulaznica). Na dan manifestacije ulaznice će biti dostupne po cijeni od 80kn. Dodatne informacije o ovom događanju potražite na www.facebook.com/vinoljupci.

Udruga Vinoljupci aktivno djeluje od 2014.godine na promicanju vinske kulture i turizma. Do sada je organizirala ukupno šest open-air vinskih festivala, te brojna manja vinska događanja i susrete s ciljem kreiranja vinskog identiteta Zagreba i promicanja vinske kulture na neformalan i zabavan način. Da spomenuti koncept nailazi na izvrsne reakcije posjetitelja, pokazuje i činjenica da je festival „Winelovers’ Street“, održan u Kurelčevoj ulici početkom lipnja ove godine, posjetilo više od 2000 posjetitelja. „Cilj nam je kreirati događanja koja su dostupna i pristupačna svim sadašnjim i budućim ljubiteljima vina – jer suvremena vinska proizvodnja omogućuje svima dobra vina po dobroj cijeni. Na taj način kreiramo novo, mlado i educirano tržište vinskih potrošača koje pozitivno utječe na sve aspekte vinarstva – od gospodarstva, do imidža Hrvatske kao destinacije vinskog turizma.“ – istaknula je voditeljica projekta Irena Lučić.

Udruga je nedavno osnovala Klub vinoljubaca u koji svakodnevno pristižu novi članovi, a navljuju i panel-diskusiju na temu „Portugizac nekad i danas“ koja bi se trebala održati krajem studenog.

PR: Irena Lučić