Na Lošinju: EURO-AFRIČKO PRVENSTVO U PODVODNOM RIBOLOVU

Sportsko ribolovno društvo ‘Udica’ Mali Lošinj u suradnji s Gradom Malog Lošinja, Turističkom zajednicom Grada Malog Lošinja te Jadranka Grupom od 13. do 17. rujna 2017. godine na Lošinju organizira 31. Euro – Afričko prvenstvo u podvodnom ribolovu, pod pokroviteljstvom ureda predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović.

U dva dana natjecanja (15. i 16. rujna), u akvatoriju otoka Lošinja očekuje se više od 120 sudionika i posjetitelja iz 19 različitih zemalja Europe i Afrike, a nastupit će jedni od najboljih podvodnih ribolovaca poput svjetskog prvaka Giorgiosa Vasilioua (Cyprus) i vice prvaka Giannisa Siderisa (Grčka) te nekadašnjeg europskog, svjetskog i višestrukog državnog prvaka u podvodnom ribolovu, Lošinjana Daniela Gospića.

Prvog dana programa, 13. rujna 2017. u sklopu prvenstva najmlađi će u 11 sati poribljavati u luci Mali Lošinj. Svečano otvaranje Euro- afričkog prvenstva u podvodnom ribolovu započet će 14. rujna 2017. godine u 18 sati na Trgu u Malom Lošinju uz koncert The Beat Fleet (TBF) grupe. Natjecanje započinje 15. rujna 2017. u 10 sati nakon čega se dostavljeni ulov vaga. Također, 16. rujna 2017. po završetku prvenstva i vaganja ulova, u malološinjskoj sportskoj dvorani na Bočacu u 19 sati slijedi proglašenje pobjednika i dodjela medalja te ceremonija Svečanog zatvaranja natjecanja.

Mnoga prvenstva stranih reprezentacija još nisu završena stoga je organizacija prvenstva prilično zahtjevna, obzirom da po pravilima i propozicijama postoje rokovi za prijavu natjecatelja. Predsjednik Sportskog ribolovnog društva ‘Udica’ Dragan Jambrošić izjavio je kako se očekuju vrhunski natjecatelji, kao i rezultati. Euro- afričko prvenstvo u podvodnom ribolovu kvalitetnije je nego svjetsko prvenstvo jer se radi o ‘Top’ reprezentacijama koje se lakše prilagođavaju terenu s puno ribe te terenu s malo ribe. Lošinjski akvatorij bogat je ribom iako prvenstveno sve ovisi o vremenskim uvjetima.

Mali Lošinj kolijevka je podvodnog ribolova, a prvo svjetsko prvenstvo u podvodnom ribolovu 1957. godine održano je upravo u Malom Lošinju stoga je uistinu veliko zadovoljstvo biti domaćin ovakvog prvenstva. Nije slučajno ni da se prvenstvo održava u sklopu Festivala Lošinjskim jedrima oko svijeta koji će od 2. do 23. rujna 2017. godine oživjeti i prezentirati povijesno i kulturno naslijeđe lošinjskog pomorstva. Ovim prvenstvom te kroz manifestacije, radionice i gastronomsku ponudu Festivala obogatit će se turistička ponuda otoka Lošinja kao i cijele regije Kvarner, a gostima će se pružiti neponovljivi doživljaj ‘uranjanja’ u povijest i tradiciju na atraktivan i zabavan način, izjavila je gradonačelnica Grada Malog Lošinja, Ana Kučić.

Osim vrhunske organizacije, akvatorija više nego pogodnog za ovakvo natjecanje  i najbolje natjecatelje, posjetitelje i sudionike očekuje uistinu zanimljivo prvenstvo na otoku vitalnosti.

PR: TZ grada Maloga Lošinja