Najbolje svjetske pivovare na Fakin Craft Festu

Na festival Pivovare Medvedgrad za njihov 25. rođendan dolazi 25 pivovara iz samog vrha svjetske pivske scene s čak 150 vrsta piva, a uz craft ginove i cidere svira i slavni Queen Real Tribute bend! ZAGREB, 31. svibnja – Pivovara Medvedgrad cijele godine slavi 25. rođendan, pa su i njihovi događaji u znaku četvrt stoljeća postojanja. Nakon hvaljenog tuluma povodom otvorenja nove pivovare nastavljaju dalje i organiziraju Fakin Craft Fest 7. i 8. lipnja ispred Pučkog otvorenog učilišta i Fakin Craft Bara u Zagrebu. Tom prigodom na prostoru ispred Vukovarske 68 točit će se piva 25 pivovara iz samog vrha svjetske pivske scene za 25. rođendan Pivovare Medvedgrad.

Nimalo ne pretjerujemo kada kažemo da u Zagreb stižu svjetska piva iz svjetskih pivovara. Popis predvode američke pivovare, i to prije svega legendarna Sierra Nevada, koja se smatra začetnikom craft revolucije u SAD-u krajem 80-ih godina prošlog stoljeća. Uz njih ćete imati prilike probati piva Odell pivovare iz Colorada, koja ove godine slavi 30. rođendan. U Zagreb stižu i piva iz New Belgiuma, četvrte najveće craft pivovare u SAD-u, a popis Amerikanca zaključuje ekipa iz Portlanda – Hair of the Dog i Gigantic.

„Odell, New Belgium i Hair Of The Dog će imati europsku premijeru, njihova piva se nisu prije točila s ove strane oceana. Sierra Nevada šalje piva iz svoje baze u Kaliforniji. Treba reći da su pivovare punile pivo u kegove specijalno za Fakin Craft Fest, a onda smo ga avionom dostavili do hladne komore u Zagrebu, što garantira maksimalnu svježinu piva“, kažu nam organizatori festivala.

Europsku listu pivovara predvodi belgijska pivovara Cantillon, čija piva, naročito točena, nemate prilike piti bilo gdje, bilo kada, jer se rijetko pojavljuju na festivalima, čak je i kupnja boca u njihovoj pivovari limitirana. No, za Fakin Craft Fest su poslali čak pet vrsta piva. Njima uz bok je još jedan slavni predstavnik sve popularnijih sour, odnosno kiselih piva – Alvinne pivovara, također iz Belgije. Norveški Lervig se prilično brzo probio na sam vrh svjetske pivske scene, a 7. i 8. lipnja se predstavlja i pivopijama u Zagrebu.

Naravno, na festivalu je zastupljena i hrvatska scena, i to samo odabrani – uz Pivovaru Medvedgrad tu su i Nova Runda, Zmajska pivovara, Varionica i The Garden Brewery, koji će uz standardnu ponudu predstaviti i pivo koje još niste imali prilike probati. Iz Srbije stižu Dogma i Crow, a iz Slovenije Reservoir Dogs i Barut, također sa specijalima.

„Potrudili smo se organizirati najbolji craft festival u regiji, koji će iskočiti prije svega po pivovarama koje dolaze, ali i kvaliteti piva koja će se točiti. Sveukupno će u ponudi biti 150 različitih vrsta piva. Osim toga ćemo imati i cider te gin korner. Uz to na kraju prvog dana imamo i poslasticu za sve posjetitelje, a to je ekskluzivan koncert Queen Real Tribute banda! U prodaji je samo 300 ulaznica, a koncert kreće u 23 sata u maloj dvorani Boogalooa, koja se nalazi s druge strane našeg festivala! Dođite i uživajte u vrhunskim pivima i vrhunskom bendu“, pozivaju organizatori.

PR: Igor Mijić