NAJSTARIJI PLIVAČKI MARATON NA JADRANU

PONEDJELJAK REZERVIRAN ZA NAJSTARIJI PLIVAČKI MARATON NA JADRANU

Polovica kolovoza se u Crikvenici već više od stotinu godina obilježava na poseban način. Spaja se tradicija, sport, pozitivno natjecateljsko ozračje, more i dva mjesta – Crikvenica i Šilo. Naime, ovdje se još od početka prošloga stoljeća pliva najstariji maraton na Jadranu.

Riječ je o tradicionalnom Plivačkom maratonu Šilo – Crikvenica, koji će se u ponedjeljak, 15. kolovoza 2016., održati čak 106. put. Priča o ovome maratonu seže u davnu 1910. godinu, kada je ondašnje Lječilišno-turističko povjerenstvo organiziralo prvu međunarodnu plivačku utakmicu u preplivavanju od Šila do Crikvenice. Stoljetni je maraton od početnog avanturističkog pothvata skromnih razmjera izrastao u jedinstvenu i vrijednu sportsku manifestaciju, koja je izazov i rekreativcima i vrhunskim sportašima.

PLAKAT_MARATON_2016_okMaraton se tradicionalno pliva 15. kolovoza, na blagdan Velike Gospe, zaštitnice Crikvenice. Boduje se za natjecanja CRO-CUP-a, Hrvatskoga saveza daljinskog plivanja. Za sudjelovanje se godinama prijavljuju vrsni natjecatelji, uglavnom plivači poznatih hrvatskih klubova te brojni plivači – gosti iz stranih zemalja. Posljednjih je petnaestak godina broj plivača naglo porastao na više od 300. Ove se godine na maraton prijavilo rekordnih 415 sudionika, a dolaze iz Hrvatske, Austrije, Njemačke, Nizozemske, Italije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Poljske i Slovačke.

Najstariji natjecatelj rođen je 1936., a najmlađi 2008. godine. Zanimljivo je i to da će sudjelovati jedna obitelj i čak tri para blizanaca.

Dužina plivačke staze iznosi 3500 m. Start je u 10 sati u Šilu na otoku Krku, a cilj u centru Crikvenice, na vanjskome zidu Gradskoga plivališta. Gledatelji u Šilu uživaju u prizoru dok plivači istovremeno skaču s rive i u moru se pripremaju za start, a ništa manje uzbudljivo nije ni na cilju, dok se iščekuju i redom pojavljuju natjecatelji.

Maraton se boduje za natjecanja CRO-CUP-a, Hrvatskoga saveza daljinskog plivanja, a za vrijeme natjecanja se primjenjuju njihova pravila, koja provode vrhovni sudac i sudački žiri. Završetak natjecanja je u 11:30, kada vrhovni sudac označava kraj maratona.

Čamci u pratnji plivača oblikuju se u konvoj s lijeve i desne strane koridora u kojemu plivači plivaju. Stotine natjecatelja koji istovremeno osvajaju morsko plavetnilo, adrenalin i uzbuđenje, navijači na obali i moru i prekrasan krajolik – prizori su za pamćenje.

Najuspješniji natjecatelji bit će proglašeni nakon 12 sati na Gradskome plivalištu u Crikvenici.

 

PR: Marijana Biondić, direktorica TZG Crikvenice