Najveća utrka brdskog biciklizma u Europi i ove godine prolazi kroz Rab

Utrka Mitas 4 Islands ove godine donosi bodove za nastup na Olimpijskim igrama

U utrci Mitas 4 Islands ove će godine sudjelovati čak šesto natjecatelja iz tridesetak zemalja, a najviše prijava, čak stotinu, stiže iz Belgije. Utrka se vozi na Krku, Rabu, Cresu i Lošinju od 9. do 13. travnja 2019. godine.

Naša utrka iz godine u godine zauzima sve važnije mjesto u svijetu brdskog biciklizma. Trenutačno je među pet najvećih u svijetu i druga po veličini u Europi. Raste i njezina snaga. Naime, prošle je godine utrka ušla u sustav UCI-ja, a ove godine bodovanje je podignuto u kategoriju S1. To znači da će njezini natjecatelji svojim nacionalnim timovima prikupljati bodove za nastup na Olimpijskim igrama“, kazao je Tomislav Zobec, direktor utrke Mitas 4 Islands.

Natjecateljima peto izdanje utrke donosi još nekoliko ugodnih iznenađenja. Među njima su prolog tijekom kojega će se boriti za što bolje mjesto na startu prve etape, vožnja kroz grad Krk te završna svečanost utrke u središtu Malog Lošinja. Dubravko Šimenc, voditelj Odjela za strateške marketinške projekte Hrvatske turističke zajednice, istaknuo je važnost događaja vezanih u sport i rekreaciju za turističku predsezonu i posezonu.

„U utrci sudjeluje čak devedeset posto stranaca. Kad bi Hrvata bilo više, Mitas 4 Islands bi postala najveća utrka brdskog biciklizma u Europi. Naše istraživanje otkriva da dvanaest posto ljudi turističko odredište bira zbog sporta i rekreacije”, istaknuo je Šimenc.

Neki natjecatelji za noćenje koriste brodove i privatni smještaj, no najveći je broj smješten u hotelima koji se upravo zbog utrke otvaraju dva tjedna prije Uskrsa. „Ovaj koncept ima izuzetan potencijal i kvalitetno razvija turističko odredište. Čak dvije petine sudionika utrke vraća se na destinaciju s kojom ima dobra iskustva. Riječ je o dobrostojećim ljudima srednje dobi, najčešće s obiteljima”, kazao je Toni Hrvatin, voditelj razvoja destinacijskog proizvoda u Valamar Rivieri.

Peter Vesel, svjetski poznati slovenski biciklist i prošlogodišnji pobjednik utrke Mitas 4 Islands u kategoriji Grand Master, vraća se na Kvarner, a posebnim izazovom smatra sve jaču konkurenciju. S tim se složio i Anthony Bilić, član Adrenalina Giant MTB Teama, najboljeg hrvatskog tima na prošlogodišnjoj utrci Mitas 4 Islands. „Prošle smo godine zauzeli trinaesto mjesto, a ove godine iako želimo ostvariti bolji rezultat, svjesni smo da ćemo se boriti s odličnim biciklistima željnima nastupa na Olimpijskim igrama. Nadamo se da ćemo i mi osvojiti bodove koji će nas približiti Tokiju. Predstoji nam zahtjevna fizička i psihička priprema“, rekao je Bilić.

Utrka Mitas 4 Islands obuhvaća četiri etape. Svaka se etapa vozi na jednom otoku. Tako natjecatelji vozeći se po Krku, Rabu, Cresu i Lošinju pređu 270 kilometara i ostvare preko 5000 metara visinskog uspona. Budući da uz profesionalne sportaše utrku voze i rekreativci, svojevrsnim herojima se smatraju svi koji je uspiju završiti.

Važnost gostovanja ovakve manifestacije za cijeli Rab istaknuli su direktorica Turističke zajednice grada Raba, Ivana Matušan i Marin Mušćo, direktor Turističke zajednice Lopar.

„Vrlo smo ponosni što četvrtu godinu zaredom možemo ugostiti jednu od najjačih MTB utrka na Svijetu te se ovim putem zahvaljujemo kompaniji 4 ISLANDS d.o.o.  i svima koji sudjeluju u organizaciji utrke. Zbog svojih smo se jedinstvenih prirodnih ljepota odlučili razvijati kao outdoor destinacija, a utrka 4 Islands izvrsna je prilika da sudionici osim u sportu uživaju i u predivnom krajobrazu, mnoštvu zanimljivih geoloških i arheoloških lokaliteta“, istaknuo je Mušćo, dok Ivana Matušan naglasak stavlja na organizatore i njihov trud. „Veseli činjenica kako nas u 2019. očekuje još jedno izdanje 4 Islands bike utrke na kojoj će natjecatelji osim odlične rute imati priliku vidjeti i osjetiti ljepote prekrasnih kvarnerskih otoka. Pozdravljam uspjeh i trud organizatora te svih destinacija s obzirom da ova utrka danas slovi kao jedna od top svjetskih utrka ovakve vrste.“

PR: 404