Okusi Francusku – Goût de/Good France 2021.

Od 14. do 22. listopada 2021., 6. izdanje okrenuto gastronomiji sutrašnjice!

Manifestacijom Goût de / Good France svake se godine diljem svijeta slavi i predstavlja “francuski gastronomski obrok”, koji je 2015. godine uvršten na popis nematerijalne baštine UNESCO-a, a sve zahvaljujući talentiranim chefovima koji se uključuju u projekt u cijelom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. Više od 5000 chefova u 150 zemalja sudjelovalo je u manifestaciji 2019. godine, čime je Goût de / Good France postao najveći gastronomski događaj na svijetu. Nakon godinu dana pauze uzrokovane pandemijom, Goût de / Good France vraća se 2021. godine, te će se pod visokim pokroviteljstvom chefa Alaina Ducassea održati od 14. do 22. listopada.

Izdanje 2021.: odgovorna gastronomija koja prednost daje lokalnim i sezonskim proizvodima

U Francuskoj je pokrajina Val de Loire u 16. stoljeću bila kolijevka francuske renesanse. Manifestacija Goût de / Good France 2021. godine upravo ovu pokrajinu, poznatu po umijeću lagodnog i dobrog življenja, stavlja u središte pozornosti kako bi se na simboličan način istaknula sposobnost gastronomije da se obnavlja i prilagođava novim izazovima, posebice onim ekološkim. Goût de / Good France nastoji podržati chefove u njihovoj ulozi ambasadora odgovornije gastronomije. A povrh njih, tu je i cijela poljoprivredna i vinska industrija koje se moraju stalno iznova suočavati s posljedicama klimatskih promjena te davati svoj obol zaštiti okoliša.

Povezivanje s lokalnim proizvođačima, promicanje druženja i razmjene, etičko ugostiteljstvo, kuhanje bez stvaranja otpada, učenje o okusima… sve su to inicijative kojima se odaje počast onima koji su ih već poduzeli i koje sada moraju postati obilježja kvalitetnog gastronomskog rada.

Francuski jezik kao sredstvo primanja i prijenosa znanja u Hrvatskoj

Poznat po svojoj važnoj ulozi u svijetu kulture, francuski jezik je također nezaobilazno profesionalno oruđe u svijetu gastronomije, hotelijerstva i turizma općenito. Iz te perspektive, nastava francuskog jezika kao jezika struke jedan je od dinamičnih i obećavajućih smjerova širenja francuskog jezika u Hrvatskoj. Mreža Francuskih alijansi u Hrvatskoj osmislila je niz specijaliziranih tečajeva francuskog jezika za turističke djelatnike podijeljenih u 5 kategorija, među kojima hotelijerstvo-ugostiteljstvo.

Dašak Okusa Francuske…u Hrvatskoj – program ovogodišnjeg izdanja na Vašem tanjuru:

1 / Okus Francuske: francuski chefovi na festivalu Taste the Mediterranean (Split, 6.-9. listopada)

Sedam chefica, chefova, slastičara i čokolatijera s juga Francuske sudjelovat će na 9. izdanju festivala, pod oznakom Goût de / Good France. Na bogatom programu su susreti, kulinarske radionice i večere u kojima će sudjelovati: Coline Faulquier, Antony Germani, Clément Higgins, Claude Krajner, Lionel Lévy, Ippei Uemura i Laëtitia Visse, u Splitu od 6. do 9. listopada.

http://www.tastethemediterranean.eu

2 / Goût de / Good France u hrvatskim restoranima koji su uključeni u manifestaciju (14.-22. listopada)

I ove godine, unatoč ograničenjima, hrvatski chefovi diljem zemlje pridružuju se manifestaciji Goût de / GoodFrance, koristeći priliku za isticanje hrvatskih proizvoda u sklopu “francuske večere”.

Otkrijte i u Vašoj blizini duh francuske gastronomije u izvedbi talentiranih hrvatskih chefova i s okusom domaćih proizvoda!

3 / Francusko-hrvatski majstor čokolatijer: Claude Krajner u Zagrebu (19.-22. listopada)

Francuz hrvatskog podrijetla, Claude Krajner, majstor čokolatijer, jedan je od 50 najboljih čokolatijera u Francuskoj. Imat ćete ga priliku upoznati u Zagrebu od 19. do 22. listopada tijekom 3 ekskluzivna događanja:

  • Masterclass za profesionalne chefove u hotelu Esplanade, srijeda 20. listopada

Broj mjesta je ograničen.   

Rezervacije: Hotel Esplanade, andrea.ozegovic@esplanade.hr

  • Uvod u kušanje čokolade (Francuski institut u Zagrebu, srijeda 20. listopada u 18 sati)

Predavanje nudi uvod u otkrivanje svih tajni čokolade te njezino degustiranje na sasvim drugačiji način!

Upisi: 01 488 35 70, radionice@institutfrançais.hr

  • Gala večera u restoranu Zinfandel hotela Esplanade, četvrtak 21. listopada u 20 sati

Iznenađujući jelovnik kojeg su zajednički osmislili Claude Krajner i chefica hotela Esplanade Ana Grgić, za jednu sasvim posebnu večer!

Napominjemo kako je ovaj restoran prvi i zasad jedini u Hrvatskoj dobio Michelinovu zelenu zvjezdicu.

Rezervacije: Hotel Esplanade, 01 4566 644

Claude Krajner jedan je od 50 najboljih čokolatijera u Francuskoj. To priznanje, kao i titulu Maître Artisan Chocolatierdobio je 2015. godine. Iste je godine postao i član prestižne kulinarske akademije Académie Nationale de Cuisine. Zanat je pekao u najboljim pariškim restoranima, ali i na Kanarskim otocima gdje je bio slastičar u restoranu Les Moulins de Paris na Lanzaroteu. Stalni je predavač na renomiranoj kulinarskoj školi Villa des Chefs u Aix-en-Provenceu, gdje poznati chefovi i slastičari održavaju tečajeve i masterclassove za polaznike. Claude Krajner također je autor personaliziranih čokoladnih proizvoda za velike tvrtke kao što su Kartell, Swarovsky i Palais des Thés. Tečno govori hrvatski.

Francusko veleposlanstvo u Zagrebu