OŽUJAK – MJESEC SLAVE RAŠKAJ U OZLJU

Treću godinu programi posvećeni sjećanju na veliku slikaricu Slavu Raškaj//Izložba fotografija, kviz, projekcija filma, izložbe dječjih radova uz popratni program

Slava Raškaj je iznimno voljela prirodu i proljeće, što dokazuju njene brojne slike s motivima proljeća u Ozlju. Grad Ozalj tradicionalno u ožujku odaje počast genijalnoj slikarici i ovim programom se ponosno sjeća njenih remek-djela, zajedno s brojnim ljubiteljima umjetnosti, iz svih krajeva.

U Gradskoj knjižnici će se premijerno svojom samostalnom izložbom fotografija predstaviti karlovački autor Dario Markolin, a odlični EVS volonteri iz Estonije Ethel i Taavi predstavit će nam na svojim sjajnim radionicama 9.3. estonsku umjetnost i slikarstvo. Nova prilika za provjeru znanja i zabavu sve većeg broja zainteresiranih sudionika kultnih ozaljskih kvizova četvrtkom je posebno izdanje 15.3., posvećeno upravo slikarstvu i umjetnosti. Na kraju programa u knjižnici je sjajna Pričaonica koju 23.3. članice Društva naša djeca Ozalj organiziraju u znaku akvarela i slikarstva. Isti dan skupina Ježići iz dječjeg vrtića Zvončić predstavit će svoje radove u tehnici akvarel u Etno parku Ozalj, otvorenje izložbe je u 17:00 sati.

Prvi ovogodišnji izletnički vlak Rumobil, iz Zagreba i Karlovca, doći će 24.3. a u programu će biti i projekcija igranog filma Dalibora Matanića „Sto minuta Slave“. Gošća na projekciji će biti glumica i producentica Sanja Vejnović. Gosti koji dođu vlakom će po dolasku u pratnji vodiča proći turističku rutu „Teslinim svjetlom tragovima Slave Raškaj“.

U OŠ Slava Raškaj predstavit će se izabrani radovi sa ovogodišnjeg natječaja „Mladi Slavini akvarelisti“ izložbom u razdoblju 26.3.-6.4. od 8-18:00 sati. Svečana priredba povodom Dana škole će se održati 28.3. od 11 sati, kada će biti objavljena i imena nagrađenih mladih autora.

 

U popratnom programu moguće tijekom ožujka u Zavičajnom muzeju Ozalj pogledati veliku retrospektivnu izložbu 70 radova velikog slikara, pjesnika i kipara Vanje Radauša, a tamo će 10.3. biti održano i predavanje o životu i radu velikog umjetnika

Ističemo i tradicionalni Križni put Ozalj-Svetice, koji se ove godine 22.put održava na Cvjetnicu, 25.3..

 

 INFO SLAVA RAŠKAJ

Slava Raškaj rođena je u Ozlju 2.siječnja 1877. Iako je rođena gluhonijema, to ju nije spriječilo u stvaranju iznimnih likovnih djela. Njeni akvareli predstavljaju najviši domet hrvatskog akvarelnog slikarstva krajem 19. i početkom 20.stoljeća („Kruške“, „Lopoči“, „Suncokreti“, „Potočnice“…). Osim u akvarelu, neke radove je izrađivala u tehnici pastela, uglavnom djela s ljudskim motivima i portretima („Portret gluhonijeme djevojčice“…).

Umrla je u Zagrebu 29.ožujka 1906. a njeni posmrtni ostaci nalaze se u cinktoru crkve sv.Vida u Ozlju.

 

 

PROGRAM OŽUJAK – MJESEC SLAVE RAŠKAJ U OZLJU

 

1.3. Izložba fotografija Dario Markolin@Gradska knjižnica, 19:00 sati

9.3. Radionica EVS – Estonija umjetnost@Gradska knjižnica, 17:00 sati

15.3. Kviz o slikarstvu@Gradska knjižnica, 18:00

23.3. Izložba radova skupine Ježići DV Zvončić@Etno park, 17:00 sati

         Pričaonica – akvarel@Gradska knjižnica, 18:00

24.3. Rumobil+Projekcija igranog filma „Sto minuta Slave“@Zavičajni muzej, 19:00 sati

26.3-6.4. Izložba radova „Mladi Slavini akvarelisti“@OŠ Slava Raškaj Ozalj, 8-18:00 sati

28.3. Dan škole – svečana priredba@OŠ Slava Raškaj, 11:00 sati

 

POPRATNI PROGRAM

22.2. Predstavljanje projekta “Poboljšanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici u Centru za pružanje usluga u zajednici Ozalj.”

24.2.-15.4.Retrospektivna izložba radova Vanje Radauša@Zavičajni muzej

25.3. Križni put Ozalj-Svetice

 

PR: Turistička zajednica Grada Ozlja